joi, 4 iunie 2009

Trei.Trei profeţii.

Brucan de Marele Ecran



Azi am văzut cum se împlinesc trei profeţii.

Prima îi aparţine lui Tarantino care anticipa, în titlul filmului Kill Bill, moartea violentă a lui David Carradine. Actorul american a fost ucis, într-un hotel din Bangkok, de mîna lui sau a altcuiva, nu se ştie încă. Odihnească-se în pace!

A doua, am formulat-o pe acest site, pe 19 februarie, cînd am scris despre revista Republik: "nu cred că va apuca 2010". În comunicatul oficial al publisher-ului, care anunţa moartea revistei, vinovată este criza: "REPUBLIK a apărut pur şi simplu într-un moment nepotrivit". Eu cred,pur şi simplu, că a dispărut la momentul potrivit. Odihnească-se în pace!

A treia profeţie e legată de apariţia în Bucureşti a primului cinematograf 6D (The Light Cinema). Acesta oferă spectatorului, pe lângă "calitatea excepţională a imaginii şi sunetului", senzaţii tactile şi olfactive. Citez din articolul pe care l-am publicat în 24 FUN pe 15 august 2008, după o vacanţă pe meleaguri croate: "Mai demult îmi imaginam că cinematograful viitorului trebuie să aibă şi o dimensiune olfactivă. Mersul la film ar deveni astfel o experienţă senzorială totală. Văz. Auz. Miros. De exemplu, dacă pe ecran se plimbă doi într-un lan de grîu, să inhalezi şi tu, în sală, parfumul spicelor. La un horror să duhnească a sînge sau a caca făcut în pantaloni. Astăzi, nici nu mi se mai pare aşa SF. Şi bineînţeles că în cinematografele româneşti instalaţia de odori va da rateuri. Imaginează-ţi efectele unui uşor delay (aşa cum se întâmplă uneori cu subtitrarea): vei adulmeca mîncare la o fază de sex sau briza pădurii într-o scenă urbană. Nemulţumiţii vor striga proiecţionistului (acum parfumier): Daţi mirosul mai tare! Probabil că studiourile vor lansa vechile succese în versiune remasterizată: Acum şi cu miros! Păsările cu iz de găinaţ. Apocalypse Now cu gust de napalm. Moartea Domnului Lăzărescu cu parfum de spital.". (...)

Totuşi am prezis greşit data: cronica era intitulată "Cinema 2034". Oricum, toată treaba asta mi-a amintit de vorba unui scriitor de SF, H.G. Wells parcă: "Orice lucru şi-ar imagina un om, altul va putea pune în pratică".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.