joi, 2 aprilie 2009

Ţiganii, muzica şi filmele

Azi 2 aprilie, incepand cu ora 19:00 in incinta Librariei Caligraf – Holul Filarmonicii Banatul, puteti viziona „Gypsy Caravan”. Denumita “Buena Vista Social Club a muzicii Gypsy”, filmul "Gypsy Caravan” regizat de Jasmine Dellal, urmareste turneul de 6 saptamani in America a unora dintre cele mai importante 5 trupe de muzicieni romi din lume: Taraf de Haïdouks, Maharaja, Fanfare Ciocarlia, Esma Redzepova, Antonio El Pipa Flamenco.
Proiectia asta mi-a amintit de un moment de anul trecut de la TIFF. Regizorul sarb Zelimir Zilnik a prezentat la Cluj o serie de docudrame care spuneau povestea unui (r)om adevarat, pe nume Kenedy. La conferinta de presa ma framanta o contradictie asa ca l-am consultat pe Zilnik:

„Europa e înnebunită după muzica ţigănească (Fanfara Ciocîrlia), iubeşte filmele cu ţigani (Kusturica), dar, în acelaşi timp, cînd e vorba de contactul direct, nu vrem să avem de-a face cu ei, îi ignorăm. De ce?” Sîrbul a zis ceva despre cultura exotică a ţiganilor şi că suntem atraşi de felul lor boem, anarhic. După conferinţă, olandezul Rik Vermeulen, directorul executiv al festivalului (lucrează de 7 ani pentru TIFF) m-a luat deoparte: Vrei să-ţi răspund la întrebare? Adevărul e că atunci cînd te întîlneşti cu ţiganii sunt înfricoşători, asta e…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.