joi, 23 aprilie 2009

The Black American Dream

Notorious (2009)


rating: Brainwash
Stim cu totii ca atunci cand vine vorba de "a-si trai visul" mare parte din afro-americanii masculi de 17 ani se viseaza rapperi de succes cu Rolls-uri aurite, platina la gat si zeci de bitches in piscina casei cu 20 de dormitoare. Right... Notorious e povestea polisata a unuia care a reusit sa traiasca un astfel de vis, cunoscutul rapper Notorius BIG, pe spatele caruia Puff Daddy (in prezent P. Diddy) si-a construit imperiul. Muzica celor doi mi-a sunat in urechi toti anii mei de liceu si asta a fost un motiv puternic pentru care sa-mi doresc sa vad filmul. Plus ca am fost multumit de filmele anterioare despre rapperi: 8 Mile si Hustle & Flow. V-ati prins sper, e un film pentru cei care gusta hip-hopul sau pentru nostalgicii din anii in care Puffy si Biggie dominau topurile.


Starul de mai tarziu al rap-ului east-coast, Christopher Wallace, era un pustan gras si ochelarist din Brooklyn, destul de inteligent si care facea rime in timpul liber. Prin liceu se apuca evident sa trafice droguri si in scurt timp devine un mic cap interlop pe strada lui. Dupa ce-i frange inima lu maica-sa intrand la puscarie, la eliberare decide sa scape de lumea asta si inregistreaza un demo cu niste amici cu care se prezinta la Sean Combs (Puffy). Acesta tocmai isi deshisese propria casa de discuri (Bad Boy Records) si sesizeaza potentialul lui Biggie. Ii produce primul album Ready to Die care are un imens succes, cu totii ajungand milionari. Filmul introduce toate personajele care se invarteau pe scena muzicala din acea perioada: Lil' Kim pe care o lanseaza in showbiz, starul Faith Evans pe care o cere de nevasta si 2Pac, cu care ajunge sa aiba numai probleme, culminand cu seria de asasinate care-i duce pe amandoi pieirii. Rivalitatea East Side-West Side a provocat moartea a doi rapperi talentati dar si controversati, 2Pac in 1996 si Biggie Smals in 1997, crescandu-le si mai mult notorietatea, si umfland conturile apropiatilor si managerilor lor. Notorious este deci o poveste despre viata si moarte, dar e cam one-sided, fiind produs de mama lui Biggie si P. Diddy, astfel ca rapperul e prezentat mai mult ca o victima a circumstantelor, iar 2Pac un pic cam deranjat mintal :).


Notorious nu e un film care sa faca valuri dar vizionarea lui poate fi o experienta placuta, mai ales daca vrei sa stii ceva din culisele muzicii acelor ani. Cel mai bun lucru la el e interpretul rolului principal, Jamal Woolard, care s-a achitat f. bine de treaba, partile de rap battle fiind foarte misto.
Trailer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.