marți, 17 ianuarie 2023
2-3 întrebări pentru '23 (IV)
În care vorbim cu oameni de pe scena locală dar și din spatele scenei. Despre cei din urmă se spune adesea simplu (și incomplet) că răspund de partea "tehnică", dar niciun eveniment mare nu poate fi făcut fără ei. Doi din episodul de azi ajung și în lumina reflectoarelor, dar uneori mânuiesc chiar ei reflectoarele. Întâmplător, sunt frați. Frații Bogdan și Radu Racz. Carina Dumitru e în trupă cu Radu (și au preferat să răspundă la comun). Ionuț Mareș e unul din criticii de film care au scris, odată, pe acest blog colectiv, iar anul acesta are mult de lucru la ediția a zecea Ceau, Cinema!
Marele Ecran: Aveți vreun regret legat de perioada asta pre-2023, ați observat un rateu mai mare al orașului?
Carina & Radu (Phaser): Lipsa unei Săli Polivalente necesare organizării unor evenimente de anvergură medie/mare, demne de o “capitală” a zonei de vest a țării și mai ales de o capitală culturală europeană. Lipsa unei centralizări a evenimentelor desfășurate în oraș într-un format care să ajungă ușor și rapid la oameni fără ca ei să caute mereu.
M.E. Cu ce credeți că vom rămâne (sau ar fi fain să rămânem) după 2023?
Carina & Radu: Cu ce vom rămâne e greu de spus, dar sperăm ca turiștii să ducă mai departe numele de Timișoara ca un oraș ce merită vizitat, în special din punct de vedere al calității și diversității manifestărilor artistice. Un oraș în care găsești “comori ascunse”. În care ai ce să faci într-o zi de luni :)
M.E. Aveți așteptări personale? Lucrați la ceva / aveți ceva în plan pentru 2023?
Carina & Radu: Pentru noi așteptările sunt la fel ca în fiecare an: să venim cu materiale cât mai bune și să atragem public nou, de ce nu chiar și din străinatate, având în vedere că e 2023.
M.E. Ce titlu de film s-ar potrivi cu povestea asta cu Capitala?
Carina & Radu: "A fost sau n-a fost"
Carina Dumitru și Radu Racz sunt membrii Phaser, o trupă pop-rock care s-a format în Reșița și s-a maturizat în Timișoara. Phaser s-a făcut făcut remarcată și în cadrul semifinalei naționale Eurovision, iar din 2017 a început colaborarea cu MediaPro Music și Universal Music Romania. În 2021 trupa a lansat primul album, "Început de Univers", care conține 16 piese și îl puteți asculta pe platforma de streaming preferată. Radu este și producător muzical și sound designer.
Marele Ecran: Ai vreun regret legat de perioada asta pre-2023, ai observat un rateu mai mare al orașului?
Bogdan Racz: Partea de infrastructură culturală și de mobilitate a orașului nu a fost dezvoltată la nivelul la care ar fi trebuit / a fost promis(ă).
M.E. Cu ce crezi că vom rămâne (sau ar fi fain să rămânem) după 2023?
Bogdan Racz: Ar fi fain ca după 2023 să avem o comunitate (unită).
Bogdan Racz e în principal web developer, iar zona culturală e al doilea job (ca inginer de sunet pentru multe cântări și evenimente memorabile cu Prezent Sound) și uneori doar hobby. Cântă în Sonatic, a fost multă vreme implicat în Teatrul Thespis și e pasionat de activism civic (vezi Civicultura).
Marele Ecran: Ai vreun regret legat de perioada asta pre-2023, poate un rateu mai mare al orașului care merită semnalat? - sperând ca odată cu eșecurile vin poate și lecțiile...
Ionuț Mareș: Cel mai pare îmi pare faptul că nu a existat niciun cinematograf toți anii ăștia. S-a rezolvat situația abia la final de 2022. A mai fost și dezastrul sistemului de finanțare pentru cultura locală.
M.E. Cu ce
crezi că vom rămâne (sau ar
fi fain să rămânem) după 2023?
Ionuț Mareș: Mare parte din infrastructură va rămâne, dar miza e ca infrastructura aceasta să fie vie. Nu doar că se deschid niste spații, care apoi se închid sau nu sunt folosite. Să rămână un sistem mai sănătos de funcționare a evenimentelor și finanțărilor. Și să existe o predictibilitate.
M.E. Ai niște așteptări personale? Lucrezi la ceva anul acesta?
Ionuț Mareș: Să reușim o ediție faină Ceau, Cinema, mai ales că e a zecea.
M.E. Fiind pe Marele Ecran, ce titlu de film s-ar potrivi cu povestea asta cu Capitala? Pe mine dacă mă întrebai ziceam "A fost sau n-a fost".
Ionuț Mareș: Un film care nu îmi place neapărat, dar aici titlul contează: “Everything Everywhere All at Once”.
Ionuț Mareș e jurnalist şi critic de film. Colaborează cu câteva festivaluri de film din ţară ca selecţioner sau moderator de discuţii (implicat până peste cap e doar la Ceau, Cinema :). Scrie în mai multe locuri (dar mai ales pentru Ziarul Metropolis și Films in Frame). De exemplu, aici.
Interviuri consemnate și editate pentru claritate de Lucian Mircu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.