miercuri, 13 iulie 2016

Seară portugheză cu João Rosas


Zilele acestea Portugalia a fost pe buzele tuturor. Dar nu despre fotbal vrem să vorbim. Ci despre altă selecționată portugues, oferită de festivalul-invitat la Ceau, Cinema anul acesta, Curtas Vila do Conde. Scurtmetrajele sunt subtitrate în română, mai puțin unul, pentru că e vorbit în română și filmat în România (cu Dragoș Bucur, printre alții).  Cu un alt film vine și autorul, João Rosas. De fapt, João a aterizat deja la Timișoara și a lua deja primul contact cu berea locală (după cele declarate, e substanțial mai bună decât limo-berile cu care se hidratează oamenii în Lisboa).




João Rosas (1981, Lisabona) a studiat Științele Comunicării și Cinema la Lisabona și la Bologna. Are un masterat în Regie de la London Film School și a scris trei cărți de povestiri. A realizat documentarul “Nașterea unui oraș”/”Birth of a City” (Competiția Națională IndieLisboa 2009) și câteva scurtmetraje, printre care “Mama mea este pianistă/„A minha mãe é pianista” (Mențiune Onorifică la Ovar Vídeo 2006) și Entrecampos” (Festivalul de Scurtmetraje de la Vila do Conde 2012, Festivalul de la Angers 2013). Actualmente realizează un proiect de cercetare: “Works: munca pe ecran, despre reprezentări ale muncii în cinematografia portugheză”

FESTIVAL INVITAT VILA DO CONDE, PORTUGALIA

Curtas Vila do Conde este unul dintre cele mai așteptate festivaluri de gen din Portugalia. Fondat în 1993, Festivalul și-a consolidat poziția ca promotor al noilor tendințe cinematografice portugheze, dar și europene. Deși Curtas Vila do Conde a debutat ca Festival de scurtmetraje, în prezent se recomandă prin pluridisciplinaritatea consolidată în jurul imaginilor în mișcare. Pentru Ceau, Cinema 2016, Curtas Vila do Conde propune o selecție de filme câștigătoare din ultimii ani.




1. AMÉLIA & DUARTE (2015, Alice Guimarães/ Mónica Santos, 9 min) - Premiul Publicului și al Canal Plus
Filmul ilustrează sfârșitul relației de dragoste dintre Amélia și Duarte și felul în care cei doi trăiesc această despărțire. 

2. TRIANGULO DOURADO (2014, Miguel Clara Vasconcelos, 17 min) - Premiul pentru cel mai bun film portughez
Cu o bicicletă, o cameră de 16mm, un poem în gând și actori neprofesioniști, Vasconcelos vorbește despre călătorii, dragoste, singurătate și despre distanțele ce leagă aceste puncte.

3. MARIA DO MAR (2015, João Rosas, 30 min) - Premiul pentru cel mai bun film portughez
Un sfârșit de săptămână la țară. Nicolau, un băiat de 14 ani, este atins de o frumoasă prezență feminină și e prins între două lumi.




4. LUMINIȚA (2013, André Marques, 20 min) – Premiul Publicului
Premiat de Academia Portugheză de Film și filmat în România, cu o echipă complet românească, având în distribuţie pe Dragoş Bucur, Damian Oancea, Dorina Lazăr, Emilia Dobrin şi Ion Haiduc.

5. CAROSSELO (2013, Jorge Quintela, 7 min) – Marele premiu al orașului Vila do Conde.
Filmul se rezumă la un singur plan, iar personajul așezat pe o bancă în fața unui carusel își rememorează viața.
Toate filmele au subtitrări în limba română.

Proiecție: Vineri, 15 iulie, ora 22, Casa Artelor – Curtea cu Castani; Q&A cu regizorul João Rosas



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.