joi, 14 iulie 2016

Pregustare Ceau, Cinema! cu „Occident” într-o tabără de elevi

O pregustare de Ceau, Cinema! a avut loc miercuri seară, într-o frumoasă tabără pentru liceeni olimpici organizată de Asociația Prologos în comuna Marga din județul Caraș-Severin.

Cei peste 20 de elevi de clasele a IX-a și a X-a din Timișoara, Lugoj și Făget au văzut „Occident”, de Cristian Mungiu (care va fi proiectat și duminică, la Gottlob, în cadrul Ceau, Cinema!). Film apărut în 2002, când ei aveau doi ani. Cu o singură excepție, „Occident” a fost o premieră pentru liceeni.

Iar reacția lor a fost extrem de bună, așa cum au arătat aplauzele de la final și discuțiile în care au spus - la început timid, dar apoi mai dezinvolt - ce le-a plăcut și ce au înțeles din film.

Au râs acolo unde era de râs, s-au lăsat surprinși de schimbările permanente din poveste, au înțeles cum a fost construit filmul, cu trecerile între trecut și prezent și cu revenirile asupra unor momente.

Au recunoscut câțiva actori și am încercat să identificăm împreună câteva din temele din film, obsesii ale societății românești a acelor ani.

Proiecția a fost precedată, în cursul după-amiezii, de o discuție de o oră despre ce înseamnă un film de autor și ce e de urmărit într-un astfel de film. Putem spune că atelierul Sâmburi de Cinema pe care l-am inițiat în trecut la Ceau, Cinema! are continuitate - educația cinematografică a copiilor este esențială.

Le mulțumim de primire lui Codruț Apostol și colegilor și colegelor lui care se ocupă de tabără. Și lui Marian Rădulescu pentru intermediere.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.