miercuri, 6 iulie 2016

„Bacalaureatul” se dă și la Gottlob

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

Cinematografia română de calitate ocupă şi în acest an o parte importantă din programul Ceau, Cinema! Trei dintre cele mai noi şi apreciate documentare româneşti vor putea fi văzute într-o proiecţie maraton duminică, 17 iulie, în ultima zi de festival, la AMBASADA, în Timișoara.

În cel mai recent documentar al său, „România: patru patrii”, regizorul Alexandru Solomon a intervievat patru mari scriitori: Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Florin Lăzărescu şi Gabriela Adameșteanu, care vorbesc despre relaţia lor cu România. Patru geografii subiective se suprapun şi alcătuiesc o hartă complexă şi surprinzătoare a unei ţări care încă îşi mai caută locul în lume. Filmul a fost nominalizat la Premiile Gopo 2016.

„România: patru patrii”
În emoţionantul „Doar o răsuflare”, Monica Lăzurean-Gorgan urmăreşte şapte ani din viaţa unei familii, cu provocările şi încercările prin care trec tatăl, mama şi cei trei copii ai lor. Tatăl aşteaptă să se întâmple o minune care să o facă pe fiica lui cea mică să se ridice din scaunul cu rotile şi să meargă. Documentarul a fost selectat în competiția Festivalului Visions du Réel 2016.

„Doar o răsuflare”
„Cinema, Mon Amour”, de Alexandru Belc, tratează o problemă dureroasă: lipsa cinematografelor de artă. Victor Purice - manager, fost operator și cinefil împătimit - și cele două angajate fidele se luptă zi de zi pentru a menţine în viaţă cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț, printre ultimele rămase în România. Victor visează să readucă zilele de glorie ale cinematografului, dar se chinuie să țină pasul cu noua și dura realitate. Documentarul a fost prezentat la DOK Leipzig 2015 şi a fost de asemenea nominalizat la Premiile Gopo 2016.

„Cinema, Mon Amour”
„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie în acest an la Festivalul de la Cannes, va putea fi văzut duminică, 17 iulie, la Gottlob, în închiderea Ceau, Cinema! Tot la Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat, va fi proiectat în aceeaşi zi și lungmetrajul de debut al lui Cristian Mungiu, „Occident” (2002), ca parte a unei mini-retrospective de 3 filme speciale ale Noului Cinema Românesc. Intrarea la cele două proiecții va fi liberă, iar Primăria Gottlob va pune gratuit la dispoziție un autocar pentru transportul de la Timișoara la Gottlob şi retur.

În 2016 se împlinesc 15 ani de la lansarea filmului „Marfa și banii”, debutul lui Cristi Puiu care dădea în 2001 startul neoficial al Noului Val. Pentru a marca acest moment aniversar, Ceau, Cinema! a programat sâmbătă, 16 iulie, la Casa Artelor - Curtea cu Castani din Timişoara, o proiecţie eveniment cu „Marfa şi banii”, cu participarea actorului Alexandru Papadopol, care debuta în acest film.

„Marfa şi banii”
Apărut în 2011, mediumetrajul independent „Film pentru prieteni” este, probabil, cel mai puțin cunoscut film al lui Radu Jude. Un film-experiment care va putea fi văzut vineri, 15 iulie, în curtea Rhetoric, la Timişoara.

Ceau, Cinema! a programat de asemenea la 16 iulie o selecţie de scurtmetraje noi realizate de cineaşti din partea de vest a ţării, grupate sub titlul de „Filme bănăţene”.

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

În afara proiecţiilor cu intrare liberă anunţate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești – Mercy din Timişoara, la prețul de 45 de lei).

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susținerea: Vitas România, Kathrein România, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Primăria Gottlob, Autoclub (Centrul Volkswagen Timișoara), Institutul Polonez din București, Institutul Francez din Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Goethe, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Ambasada Portugaliei în București, Institutul Camoes, Transilvania Film, Clorofilm, Filarmonica Banatul, Teatrul Maghiar din Timișoara, Hotel Timișoara, AMBASADA, Rhetoric, Atelier Unu.

Parteneri de imagine: PrintPress, Satimpex, Storm Media, Timpark.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Parteneri media: Kiss FM, Radio Timișoara, TVR Timișoara, Banatul Azi, Ziarul Metropolis, 24 FUN.

Pentru mai multe informații accesați www.ceaucinema.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.