vineri, 26 februarie 2016

Tinerețe și Forță Majoră


An bisect. Mărțișor. Cum-necum, s-a nimerit că Marele Ecran și Pelicula Culturală fac două proiecții, una după alta, back to back.

Luni, 29 februarie, ziua aia în plus de după noaptea "Oscarurilor", serviți o infuzie de TINEREȚE (cu tot cu bătrânețe) la Ambasada. După La Grande Bellezza, maestro Paolo Sorrentino se întoarce cu un nou imn (sau 'simple song') închinat nostalgiei, la scară grandioasă. 

YOUTH/ LA GIOVINEZZA e experiență revizionabilă, mai ales pe un ecran mare. Michael Caine e în mare formă. Mai plusăm cu: Harvey  Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda (într-un cameo care-ți zbârlește părul pe ceafă), Mădălina și Maradona.  

Apropo de 'Miss Universe'/ Mădălina Ghenea, Michael Caine a povestit pentru Little White Lies scena aceea de pe afiș, cu el și Keitel în bazin: "Nimeni nu ne-a spus despre ea. Paolo ne-a spus că stăm relaxați și deodată cineva va intra în piscină - o fată frumoasă. Nu ne-a zis că va fi goală. Am crezut că va fi în costum de baie și noi vom fi sta acolo ca niște moși perverși. De aici ai fețele acelea încremenite de uimire."

Tot despre româncă, reporterul LWL întreabă dacă și ea e un efect special. Caine răspunde: 
"Oh. În niciun caz. E incredibilă. Mi-a amintit de prejudecățile rapide pe care le facem. Mi s-a părut uimitoare. A făcut scena goală. Frumos, frumos, frumos. M-am gândit: E minunată. Și apoi avea o scenă lungă cu mult dialog. M-am gândit: "La naiba, o să stăm aici toată noaptea. O să strice toată scena." A făcut-o în două duble. Știe să și joace fata asta."




Marți-mărțișor, 1 Martie, colegele de la Pelicula Culturală forțează primăvara cu FORȚĂ MAJORĂ (Ruben Ostlund). Sau cum l-au numit ele: filmul-mărțișor care vine în ajutor.  Biletele de intrare la film constau în mănuşi sterile şi nesterile/scutece adulţi/saltele decubite/clor/detergent de rufe automat - produse ce vor merge în sprijinul Centrului de îngrijire paliativă Hospice “Casa Milostivirii Divine” a Federaţiei Caritas. 

Și, după cum ne-am obișnuit la proiecțiile Pelicula, descoperim o nouă clădire valoroasă din punct de vedere arhitectural și istoric pentru Timișoara. Proiecția se ține la „Casa cu Axa de fier” (vis a vis de Tribunal, intrarea dinspre Punctele Cardinale). Clădirea proaspăt renovată are fixată în nişa de pe colţ o axă de fier, în lungime de 2,5 m, datând din secolul XVIII. Legenda spune că este osia carului de luptă cu care Eugeniu de Savoya a intrat în 1716 în cetate în fruntea armatei austriece şi i-a alungat pe turci (că, na, era forță majoră).



FORȚĂ MAJORĂ urmăreşte tensiunea ce se acumulează într-o familie suedeză 'perfectă' (tip IKEA, cum zicea cineva) care merge pentru câteva zile în Alpii francezi, la schi. În timpul unui prânz la restaurant, o avalanșă răstoarnă totul cu susul în jos și...mai mult nu divulgăm pentru că e de văzut și de dezbătut după. Am vrut să aducem filmul și la Ceau, Cinema! anul trecut, dar nu s-au legat lucrurile. Se leagă acum, cu șnur de mărțișor.

Apropo de Ceau, Cinema!, cu ocazia acestor două proiecții, asociațiile noastre vor face și niște anunțuri de interes pentru prietenii festivalului. Nu ratați deci primele anunțuri oficiale :) Biletele puse în vânzare pentru TINEREȚE s-au epuizat la Ambasada. Mai sunt 30 care vor fi vândute, înainte de proiecție, luni, 29 februarie, ora 20. Pentru TINEREȚE, mulțumim Independența Film. Pentru FORȚĂ MAJORĂ, Pelicula mulțumește distribuitorului Clorofilm.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.