vineri, 2 octombrie 2015

Marțianul vs. Sicario
"Proviziile de acum îi vor ajunge pentru 860 de zile marțiene, doar dacă nu se întâmplă niciun accident", zice directorul NASA.

Cadrul imediat următor: Marte. Unde deja știți că e un astronaut 'naufragiat' singur pe planeta roșie. Și unde (după jumate de oră din film) știu și eu că se va întâmpla ceva imediat. La niciun minut de când a cobit directorul, accidentul se întîmplă. Dar asta nu mai e o surpriză. Aproape fiecare moment din film e anticipat de ceva ce zice un personaj.

E ca și cum stai lângă vecinul ăla de scaun enervant care a mai văzut filmul și, înaintea fiecărui moment-cheie, îți spune: 'stai să vezi ce pățește acum, i se sparge casca și o lipește cu scoci, băi!".

Ăsta e Marțianul. Din punct de vedere narativ, funcționează ca o prelată pusă pe botul unei rachete (ceea ce, apropo, se întâmplă în film). Filmul e salvat de umor, care dozează din tristețea evidentă a situației maro (sau, mă rog, ruginie). Sunt și momente din acelea emoționante care sunt programate "să-ți ridice spiritul".  Dar, în general, e aceeași poveste a cowboy-ului spațial american care va prevala din orice situație nasoală (Armageddon, Interstellar, Gravity) uneori în stil românesc, cu sfoară și scoci.

Matt Damon e Sandra Bullock pe Marte. La fel ca Gravity, Marțianul e un "film de criză", o infuzie de optimism și, într-un fel subversiv, aproape pervers, un produs de propagandă (good timing: NASA a anunțat aproape simultan cu lansarea filmului faptul că pe Marte este apă lichidă, nu doar gheață).  Zice: ia uite ce poate face spiritul creativ uman în cele mai nasoale situații chiar și pe alte planete (în timp ce același spirit creativ uman nu are prea multe soluții pentru probleme mult mai terestre și vechi: apă în Africa, pădurile din Amazon, războaiele din Orient, motoarele din Germania și refugiații de pe Mediterana, atentatele din școlile americane etc etc). Da' nu-i nimic, "we're going to science the shit out of this" NASA-style. Somehow. Deci da, un film de popularizare. Știința, astronomia și astrobotanica sunt sexy.

Ceea ce până la urmă nu e ceva rău. Plus că are niște vederi (în sensul de postcards) frumoase de pe Marte (mă rog, din Wadi Rum). Apropo, majoritatea filmărilor e făcută la câțiva kilometri de noi, în studiourile din Budapesta.Dacă e să mergeți la multiplex, mergeți la un film care are o poveste imprevizibilă, tensiune apăsătoare și panorame spectaculoase care nu sunt create pe un calculator. Povestea din Sicario o înțelegi treptat, odată cu agentul FBI (Emily Blunt), care e catapultată cu 12 G într-o operațiune vastă împotriva cartelurilor mexicane. Aici nu prea poți face rahat din biciul științei. Tot ce poți folosi e biciul. Vechea poveste a răului care poate fi înfrânt doar cu armele sale. O lume cu griuri în care tocilarii nu au ce căuta, în care nu există "by the book" sau manuale How to... Manualele se fac "as we speak/ as we see". Sicario e mai bine ritmat ca o samba și exact când crezi că te-a pierdut în infernul din Juarez (lasciate ogni speranza voi ch'entrate), te prinde cu fermitate, fără milă, și îți trage două gloanțe în piept de le simți chiar și prin vesta de protecție de spectator.  Am fost la film pentru că bănuiam că Denis Villeneuve nu mă va dezamăgi (Enemy, Prisoners) și am ieșit cu respect pentru Benicio del Torro. Eres bueno, Cabron!

Revenind pe Marte, nu pot să nu mă întreb: e chiar așa de insuportabil Matt Damon de "l-au uitat" pe altă planetă de două ori, în doi ani?Un comentariu:

  1. Sunt Catherine din Marea Britanie, am aflat că soțul meu mă înșela cu un coleg! Suntem căsătoriți de 4 ani acum cu 2 copii cu o mulțime de momente uimitoare împreună, am vrut să plecăm, dar o iubim atât de mult. suntem amândoi încă tineri și foarte atrăgători. dar vreau soțul meu, prietenul meu și tatăl copiilor mei frumoși. cum pot depăși ideea că o altă femeie îl are pe soțul meu? Încă îl iubesc, chiar dacă el crede că vreau să merg, chiar vreau să se descurce mai bine și să mă oprească înainte să plec! soțul meu mi-a spus că nu se mai simte iubit, doar din cauza acestui coleg cu care mă înșela, că vrea divorț, am fost devastat, cu inima frântă, l-am rugat să mă asculte că putem lucra așa cum facem mereu , dar nu a ascultat, mi-a spus că a întâlnit pe cineva care îl iubește și îl înțelege, l-am rugat să ia în considerare copiii noștri, dar el nu a ascultat. Am început să caut ajutor și răspunsuri și apoi am auzit despre un bărbat care poate arunca o vrajă pentru a-i reaminti toate lucrurile prin care am trecut împreună și pentru a-l aduce înapoi la mine, la început, m-am speriat, apoi am decis să dau este o încercare și, ca prin magie, soțul meu s-a întors, scuzându-se și implorând iertare, datorită lui Priestbacasim, postez acest lucru pentru a ajuta oamenii cu probleme similare. Îl puteți contacta prin e-mailul drogalad02@gmail.com sau Whatsapp +2347049668119 și pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere