marți, 6 octombrie 2015

Liniștea Cuprinsurilor

MUZICĂ DE BASM ȘI PROIECȚII VIDEO




Daniel Dorobanțu, unul din pionierii muzicii ambientale românești, va concerta timp de 8 ore fără oprire, pe 18 Octombrie (14:00 - 22:00) la Biserica Elisabetin din Piața Bălcescu. Fondator Thy Veils, Daniel a produs totodată 11 albume de studio, numeroase concerte și instalații audio-vizuale, muzică de film, colaborările sale fiind menționate în New York Times și The Guardian. Mai jos, povestea evenimentului de duminica viitoare, care marchează 20 de ani de carieră sau, mai bine zis, de călătorie. În premieră, ni se dezvăluie și numele unui invitat: Sol Faur.


A!

A fost!

A fost odată

Fiecare poveste începe așa. Cu un erou și o călătorie. Pentru că viața este mereu în mișcare. Mai ales în basme.

În călătoria sa, Prâslea are prietenii de închegat, zmei de înfruntat, Cosânzene de acompaniat și neapărat 3 (trei) încercări de trecut. Indiferent de ce a pornit să caute, la capătul unui drum, Făt-Frumosul află esența lucrurilor sau lucrul esențial: pe sine.

Dar…dar...sinele nu e ceva fix, ca un munte nemișcat. E mai degrabă un izvor curgător. În miezul poveștii șade ceva mai mult decât autocunoașterea. Adevărul călătoriei este transformarea.

Fiecare artist începe așa. Ca un erou și o călătorie. Daniel a pornit la drum în urmă cu 20 de ani, fiind între primii de pe aceste meleaguri care a făcut un salt în întinderea muzicii ambientale.

Trecerea pe tărâmul magic se făcea prin Grota Tainiței. Peșterile au fost dintotdeauna stații de lansare în călătoriile cosmice. În tainicul lăcaș a slujit 12 ani ca ucenic marilor meșteri ai sunetului: vântul, ploaia, pâraiele subpământene. Cu forța focului inițiatic a făcut să înflorească lumini pe pereții templului interior.

Când a venit timpul să iasă în lumea largă, s-a teleportat pe spinarea Gheonoaiei și, fâl-fâl!, dus a fost până la marginile lumii, cale de 7 mări. Pelerinul s-a dus către Miazăzi să caute apa vieții, esența lichidă a muzicii misterioase care nu lovește, dar pătrunde adânc. Dincolo de a ta învăluire.



A mers ce-a mers, mereu cu fața la Soare. Pe drum s-a întovărășit cu fârtați însetați după aceleași doruri: Sfarmă-Tobe, Gâdilă-Corzi, Sunetilă, Sol Faur, Pieloiu și Cosânzeana, Voce de Cleștar. Au hălăduit prin făr de loc în făr de vreme până au ajuns hăt-departe în Țara Fulgerului Viu, unde au aflat, în sfârșit, Fântâna Liniștii. Iar liniștea curgea pe toate cuprinsurile.

18 octombrie. Se împlinesc 20 de ani de când Daniel Dorobanțu plămădește armonii din liniște. De ziua lui, darul este pentru ceilalți. Pentru că orice dar vine din har. Iar harul trebuie împărtășit.

Timp de 8 ore, poți parcurge și tu itinerariul său de basm, avându-l pe Daniel călăuză pe potecile, pajiștile și aleile cosmice pe unde s-a preumblat. Fii părtaș la experiența lui! Fiecare oră depănată din poveste deschide un alt portal. Un alt capitol cu tâlc al basmului muzical viu.




I Salturi în întindere
II Marginile Lumii
III A ta învăluire
IV Înflorirea de lumini
V Prin făr de loc, în făr de vreme
VI Țara Fulgerului Viu
VII Liniștea Cuprinsurilor
VIII Soare trăitor de soare

Un basm fără cuvinte, dar al cărui limbaj îl cunoști dintotdeauna. Pentru că vine de acolo de unde vii și tu.

Liniștea Cuprinsurilor este o experiență multi-senzorială, contemplativă, care nu are nevoie de descifrare. Doar de deschidere către mirare.

Ca și cum ai sta pe malul unei ape curgătoare și ai privi în adâncurile…tale. Prima condiție pentru a fi fermecat este să te afli aici, acum.

18 octombrie, Biserica Romano-Catolică Elisabetin” din Piața Bălcescu (intrarea liberă). Muzică de basm și proiecții video uimitoare. Invitat-special: Cristian "Sol Faur" Popescu zis "Cel Blând". Liniștea Cuprinsurilor este un spectacol accesibil celor care au urechi pentru povești și ochi pentru visele copilului interior.

În noi vibrează toate melodiile care au fost create de la începutul lumii

Fie că faci muzică sau doar o asculți, împărtășim același mister.



Ilustrații: Marian Ciuma
Foto: Georgiana Feidi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.