miercuri, 1 mai 2013

Cum a stricat Marga un festival de film

Până în acest an şi în special la recentele ediţii, Festivalul Filmului European fusese cu adevărat un eveniment cinematografic de impact. Timp de nu mai puţin zece zile, publicul bucureştean putea să vadă zeci de filme din zeci de ţări. Cinefilii aveau acces deopotrivă la filme mari, premiate internaţional, şi producţii mai puţin cunoscute, din cinematografii mici. Posibilitatea de selecţie era suficient de mulţumitoare.

Dar poate cel mai semnifictiv aspect al festivalului era extinderea sa în afara Bucureştiului, acolo unde evenimentele cinematografice sunt mai rare şi, prin urmare, mai importante. Timişoara, Iaşi, Braşov şi Târgu-Mureş găzduiau, după încheierea evenimentului bucureştean, o selecţie de câteva filme din zecile de producţii care rulau în Capitală.

În acest an însă, Festivalul Filmului European pare să fi devenit una din multele victime ale opacităţii culturale de care Andrei Marga, noul preşedinte învechit al Institului Cultural Român (ICR), dă dovadă de când a fost instalat şef în frumosul sediu din Aleea Alexandru.



Un comunicat publicat zilele trecute de ICR ne informează că Festivalul Filmului European, unul din evenimentele pe care institutul le organizează în ţară, ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, va avea loc la Cinema Studio şi Cinemateca Eforie, între 9 şi 11 mai. Adică doar trei zile şi vreo 15 proiecţii. Punctul tare el ediţiei este dat de prezenţa anunţată a regizorului ucrainean Serghei Loznitsa la proiecţia celui de-al doilea său lungmetraj de ficţiune, extraordinarul În ceaţă. Filmul, care îl are în distribuţie şi pe Vlad Ivanov şi a cărui imagine este semnată de Oleg Mutu, a fost anul trecut în competiţie pe Croazetă şi a putut fi văzut deja în toamnă şi în România, în cadrul Filme de Cannes la Bucureşti.

ICR nu menţionează însă nimic de proiecţii şi în alte oraşe. În cazul în care, între timp, ICR nu va face noi anunţuri, cinefilii din Timişoara, Iaşi, Braşov şi Târgu Mureş vor fi privaţi astfel de şansa de a vedea câteva filme europene pe care altfel foarte greu au ocazia să le bifeze. Total nejustificat, chiar şi din perspectiva politicii lui Andrei Marga, printre ale cărui prime măsuri a fost să deschidă filiale fantomă prin localităţi mai mult sau mai puţin relevante pentru ceea ce înseamnă un institut naţional de cultură.


Festivalul Filmului European nu era doar un eveniment care oferea publicului din România şansa de a admira diversitatea cinematografiei europene, ci şi un prilej de a afirma şi consolida parteneriatele cu diverse ambasade şi centrele culturale, a căror încredere este esenţială pentru succesul ICR în străinătate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.