marți, 14 august 2012

Jurnal Anonim (II)

Revin asadar, dupa putina intarziere datorata lungului drum spre casa, cu alta interventie de festival. Anonimul s-a incheiat deja de sambata seara, premiile au fost decernate, artificiile explodate iar noi, publicul vizitator, ne-am intors inapoi la slujbele noastre de care atat de recent am fugit. In caz ca n-ati fost pe receptie, publicul suveran a votat ca Trofeul Anonimul sa mearga in vitrina d-lui Radu Jude, autorul filmului Toata lumea din familia noastra. In ce ma priveste sunt in acord cu votul majoritar, dar recunosc ca am vazut doar alte 3 filme din competitie si, din cate imi auzira urechile, nu pe cele mai bune. Concurenti seriosi au fost filmul indian Valea Sfintilor si coproductia franco-senegaleza Piroga. Se pot specula anumite sentimente nationalist-sentimentale in randul cinefililor anonimi dar la fel de probabila e scuza ca aceste pelicule sa fi fost pur si simplu prea exotice pentru un public de festival. Sau poate, cine stie, filmul lui Jude e chiar atat de bun iar faptul ca e lansat deja de ceva timp nu inseamna ca e "trecut".

In categoria scurt-metrajelor premiile s-au dat in felul urmator:

* cel mai bun scurt de fictiune: Pui, cartofi prajiti si o cola in regia lui Emanuel Parvu s-a dovedit mai gustat decat preferatul meu, Gobbel al Ralucai David. (ca fapt divers, am nimerit in public chiar langa Raluca si m-am "contaminat" cu o parte din emotiile sale in momentul anuntarii premiilor).

* cel mai bun scurt de animatie: Strigatul (The Scream) al lui Sebastian Cosor a impresionat lumea prin interpretarea inedita a tabloului lui Edward Munch.

* Fundatia Anonimul a mai oferit Premiul Ovidiu Bose Pastina scurtului Fulgenzio, regizat de Aldo Iuliano

* iar jurnalistii (si bloggerii) au acordat un premiu special Florentinei Dumitrache pentru primul ei scurt-metraj, Reuniune de familie.

Acum, ca am terminat treburile oficiale sa trecem la partea fun. Sambata fiind zi ploioasa nu prea m-am dat scos din casa (stateam la 1km de cinema-ul din Green Village) astfel ca abia dupa-amiaza mi-am facut aparitia chiar in timp pentru a vedea o selectie de shorturi romanesti in afara competitiei. Un bonus de incheiere probabil. Am inceput cu o cronica de despartire, Pa!, de Andrei Amarfoaie (vizionabil aici) am continuat cu un short horror de atmosfera, Suspense 101 (teaser), un scurt unguresc ca o bucla fracturata - Minute infinite (vizionabil aici) - in care personalul unui spital e interconectat intr-o maniera neasteptata si ambasadorul nostru la Cannes din acest an, Tabara din Razoare a lui Cristian Iftime. Atentia mi-a atras-o  insa The Stranger al lui Ionut Iuga, despre un scriitor a carui imaginatie devine un pic prea reala.




Printre picanteriile serii de inchidere amintesc prezenta lui Florin Piersic Jr in postura de prezentator, rol de care s-a achitat dezinvolt si, in cateva cazuri, inspirat. Pentru inceput a chemat pe scena oameni din public ca sa improvizeze un discurs de acceptare a trofeului Anonimul pentru filmul Spider-man, actiune care a destins atmosfera imediat intrucat primul pretendent era mult prea aromatizat cu licori bahice ca sa lege propozitiile in fraze coerente. Dar omul a primit aplauze pentru curaj si efort iar Florin s-a scuzat ca "nu stia ca-i fumat". Ulterior a 'comis-o' din nou traducand speech-ul de 1 minut al Ludmilei Cvikova (selectoarea filmelor din festival) in doua vorbe atotcuprinzatoare: "se bucura".
nominalizatii si castigatorii la un loc 


Altfel, seara a stat incontinuu sub amentintarea ploii, care a si inceput inainte de artificii si in deschiderea concertului Nightlosers care a urmat si pe care, eu, cu nesimtire l-am abandonat. Nici filmul de incheiere nu m-a putut opri din fuga spre pat chit ca era vorba de Albert Nobbs in care Glenn Close face un rol magistral. Gandul ca dimineata urma sa abandonez satul filmului pentru o calatorie de 25 de ore spre casa mi-a taiat orice elan ramas in sangele meu de cinefil.

photo source

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.