sâmbătă, 10 decembrie 2011

SF-ul zilei: ROSA

V-ati intrebat vreodata cum ajung ideile bune in cinema-urile noastre? Alea care ajung, mai exact. Pana acum vreo cinci ani se mergea pe ideea de pitch-uiala. Umbla scenaristul sau cineastul cu proiectul sub brat pe la diversi producatori sau consilii cinematografice sa obtina finantare. Uneori reusea sa-l vanda si apoi ramanea sub cheie pana se hotarau bossii ca au pus suficient profit deoparte incat sa riste. De cand cu fenomenul mediei sociale si cu vanzoleala asta fantastica de pe interneti cumulata cu o dezvoltare extraordinara a instrumentelor profesionale din industrie (atat hardware cat si sofware) oricine are o viziune si o doza de talent isi poate realiza singur un prim draft al proiectului cu care sa defileze pe undele web-ului sau pe la festivaluri. Daca ideea e suficient de catchy va starni un buzz ce va creste exponential si-i va usura captarea atentiei unui producator de talie.


ROSA e un scurt-metraj independent facut integral de un spaniol, Jesus Orellana, intr-un an de zile. Tipul e comic-artist, profesie infratita practic cu cinematografia, iar filmul sau e o animatie CG realizata pe comp-ul personal. Subiectul e o stranie poveste cyberpunk destul de puternic influentata de Matrix dar in acelasi timp foarte originala in concept si stil. Synopsis-ul zice asa:

In the near future, humanity has disappeared, leaving behind a large megalopolis devoid of natural life. From the destruction awakes Rosa, a robot part of the Kernel project, mankind’s last attempt to restore the earth’s ecosystem using recovered samples of long-extinct plant species.
Wandering among the ruins of the lifeless city, Rosa will soon discover that she is not the only part of Kernel that has awakened.
Filmul a calatorit deja la cele mai prestigioase festivaluri de "scurte" din lume (Sitges, Seattle, Los Angeles, Toronto After Dark) si a strans cronici excelente. Nici nu-i de mirare ca 20th Century Fox au batut palma cu Jesus pentru o adapare de lung-metraj pe care tanarul s-o regizeze. Vizionati short-ul mai jos:


2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.