vineri, 11 noiembrie 2011

iPhone: movie iCon


- Care e starul cu cele mai multe aparitii pe ecran in ultimii ani?
- iPhone

Conform datelor statistice, Apple domina la capitolul product placement in filme. In 2008 brandul a fost prezent in 50% din succesele la box-office si respectiv in 30 % pe 2010. A facut parte din distributia The Social Network, Toy Story 3, Tron:Legacy si Fantastic Mr. Fox (!!!). Formele irezistibile ale telefonului au fost mangaiate in Sex in the City 2, Hot Tub Time Machine, Crank 2, No Strings Attached, Catfish, Gulliver's Travels si in seriale precum 30 Rock sau House.

Astazi nu mai vorbim de un telefon. Vorbim deja de un cult. Ma intreb cum ar fi aratat unele filme-cult, daca in momentul facerii lor ar fi existat device-ul care se lanseaza azi in Romania: iPhone 4S:

Lord Vader ar fi avut in sfarsit un accesoriu pe care sa-l asorteze cu uniforma lui neagra glam. In plus telefonul are si optiunea "Parental Controls". Utila cand ai un fiu neastamparat. Ca Luke.

"ET phone home" ar fi putut suna oriunde exista semnal in univers, gratie noii antene. Si le-ar fi spus probabil semenilor sai ca ramane pe Terra, cu aceasta civilizatie superioara care a inventat "retina display".

Terminator T-1000, un android, ar fi crapat de invidie si si-ar fi dat singur shut-down la vederea noului sistem de operare iOS 5 si a procesorului super-rapid. Cu 68% mai rapid decat generatia precedenta de iPhone. Si chiar decat Arnie. Hasta la vista, Android!

Adolescenta din Exorcistul n-ar mai avut demoni. Desi o forma de posedare tot exista cand iti intra in sange ispititorul produs Apple.

Apropo de ispite, saracu Neo sigur ar fi refuzat pastila rosie. Ce programator/hacker ar vrea sa traiasca intr-o lume in care exista numai telefoane din alea fixe? Alegerea fireasca e sa traiesti in Matrix cu iPhone, decat in lumea reala fara iPhone.

Dumb & Dumber ar fi fost mult mai smart.

Piratii din Caraibe ar fi fost niste filme foarteee scurte. Piratii ar fi navigat mult mai repede si mai precis gratie busolei si hartilor din telefon.

Dr. Hannibal Lecter ar fi avut o viata linistita cu Siri, secretara personala: "Tell me dear, care e cel mai apropiat restaurant care serveste creier pane?"

Marchizul de Sade din Quills nu si-ar mai fi folosit fluidele corporale ca sa-si scrie nuvelele din inchisoare. Functia de dictare ar fi fost suficienta (tot prin Siri).

In loc sa asculte cereri din partea groparilor si cofetarilor, Godfather s-ar fi putut bucura de nunta fiicei lui. Sigur se gasea o aplicatie de "inregistrare automata a favorurilor" printre cele 500.000 de aplicatii de pe App Store.

In Breaveheart, rebelii scotieni ar fi fost chemati la arme prin retelele de socializare sau prin noua optiune "Find my friends", care te ajuta sa-ti localizezi clanul.

Frumoasa Naomi Watts nu ar fi murit in Funny Games (de Michael Haneke) pentru ca nu i-ar murit bateria cand suna la politie (noul iPhone permite 8 ore de convorbiri) ca la acel model de Nokia.

In Black Swan, Lebada Neagra nu s-ar fi certat cu Lebada Alba. iPhone 4S vine ca de obicei si pe negru si pe alb.

Iar filmul 11-11-11 sigur nu ar fi fost despre evenimente paranormale, ci despre uimitorul telefon care se lanseaza oficial pe 11.11.11 si la noi (prin Vodafone). iPhone 4S e cu siguranta un game changer.

Eu recunosc ca mi l-as dori (si as putea sa-l primesc gratie Blogal Initiative) in principal pentru camera. O camera de 8 mp care filmeaza cu 1080p HD. Cu camera asta iO-S megaconvins ca pot face primul scurtmetraj romanesc pe iPhone 4S.

Si da, acest articol este plin de product-placement nerusinat.

5 comentarii:

  1. ''Iarta-ma, parinte Jobs, ca am pacatuit.
    Nu am folosit i-phone.
    M-am bucurat in fiecare zi de lucrurile simple in viata, cum ar fi sa caut un restaurant bun(fara sa mi sugereze un telefon asta), citesc carti, ma uit la oameni pe strada si la frunze, la copaci, la cladiri, scriu un jurnal, uit sa imi updatez statusul online.
    Poti gasi simplitatea asta in vreo aplicatie a i-phone-ului?
    Mi se pare ca acest aparat nu e cu nimic mai presus decat o aroganta, semn al mandriei exagerate, o metoda de a-ti scurta viata.
    Pentru ca viata pare mai scurta cand te uiti la fiecare minut care se scurge pe un ecran, nu crezi?
    semnat: un om cu picioarele pe pamant.''

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Larisuka,

    Recunosc ca admir felul in care Apple a reusit prin magia designului sa schimbe o intreaga industrie, comportamente, mentalitati si sa creeze o veritabila biserica, asa cum sugerezi.

    Dar eu sunt departe de a fi enoriasul ei. Imi pare rau daca pe langa elogiile din materialul meu, nu ai prins si ironia.

    In rest sunt foarte de acord cu ce zici. Am sustinut in mod repetat ca evolutia mijloacelor de comunicare nu imbunatateste neaparat comunicarea. Dimpotriva.
    Cred si eu, ca si tine, ca viata trebuie traita nemijlocit. Fara falsi intermediari, prin simturile noastre. Nu pipaind cu degetele pe un ecran lucios.

    Dar la crearea acestei lumi iluzorii, a acestui miraj pixelos, nu contribuie doar iPhone. Tot ce ai spus tu se aplica si la celelalte gadgeturi, se aplica la kindle-uri, se aplica la youtube, la televizor. In fine, se aplica la tot ce e artificial si lipsit de viata.

    In ciuda aparentelor, incerc si eu sa raman cu picioarele pe pamant (chiar daca uneori cu capul in nori). Multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am prins ironia, Lucian, mai ales ca ai enumerat filme mai vechi (in cele noi e imposibil sa nu apara i-phone) in care scenariul nu era automat si o afacere.Comentariul meu a fost un pic off the record, recunosc. Dar mi-am adus aminte ca de fapt vechi inseamna neamestecat, pur, simplu. Si nou inseamna tehnologie.Film+reclama, telefon+gps, video-calls, filme pe mobil in metrou etc.Nu zic ca e de bine sa nu folosesti i-phone, probabil are functii foarte importante care iti usureaza viata. Nu sunt ignoranta.
    Ba chiar cred ca daca nu accepti tehnologia mai devreme sau mai tarziu ea se va intoarce impotriva ta. Dar deocamdata, cat imi permit,fara sa fac prea mult zgomot, ma impotrivesc:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt destul de sigur ca atunci cand primele telefoane cu fir au inceput sa fie produse in masa unii au fost entuziasmati iar altii le-au privit ca pe lucrul diavolului. Mai in urma, primele masini de scris au fost gadgeturi teribile in lumea literara dar poate ca existau si militanti pentru pastrarea vechiului condei. Fiecare epoca are varfuri tehnologice care produc schimbari profunde in societate. Te adaptezi sau esti 'depasit' de timpuri. Daca vorbim de principii pragmaticul sau acel om cu picioarele pe pamant poate inseamna tocmai unul adaptabil insa constient de sacrificii. N-are nici o legatura cu fericirea sau artificialitatea mediului.

    Si eu ma impotrivesc insa doar contrabalansand invazia tehnologica prin cultivarea poftelor umane: pt frumos, cultura, relationare.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Larisuka & Richie

    Da, foarte frumos cum ziceti.

    Si eu cred ca "varfurile tehnologice" merita imbratisate atunci "cand ne usureaza viata".
    Totul e sa nu le lasam sa ne acapareze viata.

    Dar masura, telecomanda, butoanele de control sunt la noi. Asa cum a fost in cazul tuturor tentatiilor, incepand de la primul mar muscat (si iata cum se rotunjeste conversatia noastra :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.