duminică, 4 iulie 2010

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

rating: this movie cannot be rated yet


Fac o cronicuta scurta si la partea a 3-a din de(Saga) cu vampiri scipitori far’ de talent numai si numai pentru ca vad prin alte recenzii exprimari de felul: “actiunea te tine cu sufletul la gura” sau “umor consistent”. Ca sa fim clari actiunea nu te tine cu sufletul la gura pentru ca ea, actiunea, nu prea exista, e la fel de rara ca ustoroiul in toata seria Twilight si daca-si face aparitia in finalul filmului nu-mi tine deloc sufletul la gura. Mai apoi chestia cu umorul consistent e posibila dar in mod involuntar, la fel ca o coborare pe Transfagarasan intr-o masina cu roti triunghiulare. Sunt sigur ca nici ei nu incercau sa fie funny ci pur si simplu se rugau sa se termine. Observatia cu roti triunghiulare nu este deloc intamplatoare ci mi-a venit atunci cand m-am gandit care este esenta acestui film. Ei bine este vorba de triunghiul amoros, si aici nu ma refer la partile anatomice ale Belei caci, dupa cum stim, ea inca e o virgina (wait, what?!) deci shh, ci la forma geometrica a relatiei de dragoste noua ce domina acest film: om-vampir-varcolac. Un triunghi in contra naturii, ati crede, care inchide artistic un film de peste 2 ore ce poarta inexplicabil numele Eclipse. Doar ca eclipsa s-a eclipsat, cum s-ar zice, lipsind cu desavarsire.

La carma celui de-al treilea film Twilight e nimeni altul decat David Slade, iar eu unul ma indoiesc ca fanii seriei cunosc faptul ca, spre deosebire de precedentii regizori, Slade stie sa faca filme cu vampiri (30 Days of Night e un horror atipic si sangeros plasat la Polul Nord). Explicatia pentru plictiseala teribila din Twilight Eclipse o pun doar pe seama materialului de lucru: scenariul cu niste burti neinspirat decupate si dialogurile cheesy de trimis sms: “Isabella Swan, I promise to love you every moment of forever.“

Care-i story-ul de fapt? Pai, initial vroiam sa zic ca e vorba de o ultima razbunare a roscatei Veronica, vampirita cu pofta de carnita Bella, care face cumva si creeaza niste newbies (pui de vampir) chipurile mai puternici decat vampirii insisi (inexplicabil dar hey, femeile sunt de pe Venus si Stephenie Meyer e femeie) pe care-i asmute impotriva clanului Cullen. Dar apoi ni s-a relevat faptul ca tot filmul e un ritual de seductie prin care Bella vrea, mai ca implora, sa devina femeie. La acest capitol insa exceleaza Edward. Puterea lui de abstinenta il face ginerele ideal pentru fiecare tatic de liceanca in calduri intrucat el nu si nu. Nici macar atunci cand reintra in schema varcolacul Jacob care-i promite fetei ca o va iubi pana i se va opri inima, ceee ce e un pic confuz, intrucat Bella are de gand sa se arunce in gura, coltii, patul vampirului pentru nemurire. Dar Edward nimic, ca e de moda veche si prin urmare o cere de nevasta. Genial, parca ar fi un film educational facut de vreo asociatie crestina.

Totusi inteleg de ce Twilight are asa succes. A prins foarte bine la fetitele romantice care spera si ele sa aibe de ales intre doi bruneti inalti care tanjesc de dorul lor si ele sa-i iubeasca pe amandoi, pe rand sau deodata, cum s-o nimeri. Exista insa un moment epic in acest film si anume scena de camping cand Bella dardaie in cort, caci mortul viu n-are cum s-o incalzeasca, si atunci sare la inaintare Jacob sange-fierbinte subliniind repede evidentul, si anume, ca ar fi mai de efect daca ea si-ar da jos hainele. HA! Pup-o ba, se va striga in sala. Din pacate nu se pupa nimeni, nici macar cei doi masculi care, dupa o discutie barbateasca, ajung la doua concluzii:
1. ca Edward l-ar place pe Jacob daca n-ar fi varcolac si
2. chiar daca Edward n-ar fi vampir Jacob tot nu l-ar aprecia
deci nici o sansa de gaylove interrasial.

Altfel filmul arata la fel de inspirat ca New Moon, CGI-ul e tot atat de anemic de parca e facut din stop-motion, varcolacii sunt tot niste lupi extradezvoltati iar vampirii n-au pic de sange. Luptele lor sunt ca niste ciocniri de bibelouri rezultand doar multe cioburi. Volturi parca sunt un band de goth metal si singura prezenta mai de doamne-ajuta o are Dakota Fanning (Jane). Din nou o confruntare serioasa intre cele doua clanuri este amanata, probabil, pentru ultimul film. Pana atunci sa speram ca si Bella isi consuma noaptea cu Edward, ca deja au facut 3 filme.

9 comentarii:

  1. Au ajuns deja la episodul 3? Eu nu am vazut inca nici unul!. Ca sa imi fac o idee, cum este comparativ cu True Blood? Mai bun, mai slab?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ramai la True Blood si vezi-l de 2 ori :)). Au vampiri autentici cel putin.. Ca sa nu mai vorbesc de calitati intepretative, story and so on..

    RăspundețiȘtergere
  3. Acu ştiu de ce m-am ferit ca dracu' de tămâie de toată seria asta. Tre' să rămân la concluzia mea misogină ca "autoarele" de fantasy ar trebui să se abţină să se ducă cu blogul la editori, cum ar veni :)) Oricât mă căznesc, am indulgenţă doar pentru Marion Zimmer Bradley, tanti cu Mists of Avalon, atât că şi pe ea am citit-o dând cu bâta în baltă. În rest, e (c) lipsă :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Arashi
    si True Blood e scris tot de o femeie :P si mie mi se pare story-ul foarte bun si original

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, te contactez in legatura cu un schimb de link-uri daca esti interesat.
    Datele mele sunt:

    nume: Seriale Online
    link: http://www.serialepe.net/

    Daca esti de acord, astept un raspuns, merci.
    Imi cer scuze ca am postat aici, dar nu am gasit nici o adresa de mail la care sa va trimit rugamintea.

    RăspundețiȘtergere
  6. o cheama Victoria :))
    in rest, ai spus cam tot :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Genial spus: "Pana atunci sa speram ca si Bella isi consuma noaptea cu Edward, ca deja au facut 3 filme."

    Nimeni nu mai poate spune nimic mai mult despre acest pseudofilm, never. Genial spus, cum am precizat.

    RăspundețiȘtergere
  8. in al patrulea se intampla isi "consuma si Bella noaptea cu Edward" si e chiar noapte nuntii...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.