vineri, 9 iulie 2010

Predators (2010)

rating: Colectable pentru fani, Brainwash pentru restul lumii

Au trebuit sa treaca 23 de ani pentru a vedea un demn succesor la Predator-ul lui John McTiernan din 1987, acel surprinzator melanj de action si science-fiction care a devenit un cult in anii urmatori si care a dat nastere la doua personaje iconice: "pradatorul" extraterestru, acea teribila creatura soldat-vanator care gusta cu placere sadica pinda si macelarirea oamenilor ingroziti, pastrand insa si un dram de respect razboinic fata de specimenele mai curajoase, si mercenarul anti-erou jucat de Arnie, probabil intr-unul din cele mai "barbatesti" roluri ale sale. Predator era in primul rand un film de actiune, cu un ritm extraordinar, de o violenta grafica gata sa provoace soc si repulsie dar si cu o componenta SF care sa sustina story-ul excelent scris. Si era atat de autentic, de convingator.. nu gaseam nici o diferenta intre cele doua forte, pradatorul era tot atat de real ca si comandoul de mercenari din jungla Americii Centrale, chiar mai mult, lasa impresia ca "apartinea" acelui loc, fiind perfect adaptat, si ei, oamenii, erau intrusii. Nici o clipa nu m-am gandit ca ar fi un om in costum sau efecte CGI, vedeam Predator-ul asa cum vedeam Alien-ul, carne si sange, din alt univers ce-i drept, insa palpabil, viu si posibil de ucis.

Iar acum Predators ma aduce aproape de aceleasi sentimente, imi starneste emotii similare de copil fricos care se intreaba-n intuneric: ce mama naibii ii vaneaza pe nefericitii aia? Caci, desi stiam raspunsul, abia asteptam sa vad cu ochii mei 'vanatorii'. Filmul regizat de Nimrod Antal si produs de Robert Rodriguez se raporteaza exemplar la filmul original preluand mercenarii, jungla, jocul de vanatoare, vizorul termic pacalit cu noroi si confruntarea unu la unu din final. Cu ele tese insa o poveste noua, o continuare mult mai onorabila decat cea din '90 (cu Danny Glover) si cu atat mai superioara celor doua AvP-uri. Da, e la fel de liniar, cu acelasi dialog schematic si pe alocuri ieftin, insa primele 20 de minute sunt admirabile in construit suspansul. Pradatorii sunt cloack-uiti, rabdatori, rapizi si dotati cu acel sinistru tunulet energetic - trademark-ul rasei. Opereaza in echipa de trei, sunt rase un pic diferite, au tabara si iau trofee (da, scena cu smulsul coloanei vertebrale se repeta!!). Au caini de vanatoare, rivalitati si au deschis sezonul la oameni. Plotul e insa dureros de banal si de cliseic, usor de inghitit din fotoliu dar greu de digerat ulterior cand te intrebi de ce au tratat atat de usor problema dezumanizarii individului si paralela dintre pradatorii umani si cei 'inumani'. Plus niste scapari de logica si scene lipsa prezente numai in trailer..


Predators se deschide astfel in aer, cu un Adrien Brody in cadere libera, in stare de aproape-trezire si aproape de a fi facut chiftea din cauza unei parasute deschise la limita. El e Royce, mercenar nemilos aruncat in jungla, inarmat pana-n dinti si suferind de amnezie. Langa el incep sa pice alte trupuri: un mexican (Danny Trejo), un rus (dotat cu nelipsitul minigun), un rebel african cu al saselea simt, o gagica cu fund misto (Alice Braga), un detinut guraliv, un doctor neindemanatic si un yakuza. Cu totii vor descoperi curand o "minunata lume noua" unde soarele sta-n loc, aerul e respirabil si planeti de marimi colosale umplu cerul. Si mai important, ca nu-s singuri, iar apoi ca-s buni de vanat. Jungla e destul de luxurianta dar incomparabila cu cea in care Arnie si mercenarii deschideau carari cu 2 decenii in urma. Aia era virgina, asta e o padure ecuatoriala(?) usor de strabatut. Totusi sentimentul de straniu e prezent, parte datorita cinematografiei si unghiurilor de filmare, parte din cauza coloanei sonore care aduce aminte de filmul original.


Daca la capitolul tehnic filmul are tot respectul din partea mea, scenele de actiune si efectele excelente (nu s-a exagerat uzul de CGI) mangaindu-mi retinele, totusi am ceva regrete in ce priveste personajele. Adrien Brody, desi e un actor oscarizat (pentru pianistul Szpilman) si a tras de fiare, nu 'umple' ecranul cum o facea Arnold. Alice Braga e neremarcabila in spatele lunetei si are un moment important cand relateaza echipei primul contact cu creatura din filmul cu Schwarzy, Danny Trejo are putin ecran, probabil se grabea la filmarile pentru Machete, yakuza e prea tacut si misterios pentru a pune emotie in mine atunci cand are loc onorabilul duel cu unul din Predatori. Nici 'oaia neagra' nu e atat de carismatica pe cat ar fi putut oferi un Steve Buscemi in rolul detinutului portocaliu. Doctorul jucat de Topher Grace e un personaj intrigant prin faptul ca aparent nu-si are loc in gasca de paramilitari si asasini dar daca semi-twistul din final ar fi cazut in mainile unui scenarist capabil s-ar fi nascut ceva remarcabil. Apoi, cu tot respectul pentru Lawrence Fishburne, rolul sau de tacanit e inexplicabil si nu face decat sa rupa ritmul filmului cu acest moment reflectiv.. As fi apreciat mai bine o noapte petrecuta de urmariti sub cerul liber, in jungla ostila, decat ademenirea lor in culcusul calduros al unui 'gunoier'.


In fine, astea-s mofturile unui fan excentric. Cert e ca as fi vrut sa ma atasez de personaje mai puternic, asa cum am facut-o in filmul original. Mai tine minte cineva de sacrificiul indianului ce-l asteapta pe Predator pe-acel bustean suspendat peste-o prapastie si era inarmat doar cu un pumnal. Ce spirit de razboinic.. Sau cand Mac sa tara printre liane si radacini pana sub un bustean ca sa-si vada teasta zdrobita de tunul energetic. N-au avut nici o sansa si totusi au riscat. In Predators au lipsit figurile familiare si o mai mare atentie la creionarea personajelor, caci afara de Adrien Brody nu-ti prea pasa de nimeni. Dar e ok, atata timp cat actiunea umple golul. Si o face cu succes, Predators devenind un tribut binevenit oferit fanilor.
Trailer

2 comentarii:

  1. unde ati vazut voi Predators, daca mi se permite intrebarea? ruleaza deja la cinema-uri? ca daca nu, http://www.meh.ro/2010/07/08/zomg-torrent-pls/

    RăspundețiȘtergere
  2. La cinema city aseara a fost avampremiera. De azi cred ca ruleaza normal.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.