duminică, 27 iunie 2010

The Last Station (2009)

"Tot ce stiu, stiu pentru ca iubesc"

rating: Colectable

Dupa Creation, care punea o lumina personala asupra vietii omului Charles Darwin, ma bucur sa regasesc inca un film european fascinant, ce trateaza in mod sensibil si uman ultimii ani din viata ai maestrului Lev Tolstoy. Coproductie germano-ruso-britanica (regie-subiect-actori) filmul lui Michael Hoffman, The Last Station, aduna la un loc in peisajul campenesc ce recreeaza mosia de la Yasnaya Polyana un careu de actori extraordinari: Christopher Plummer (Tolstoy), Helen Mirren (contesa Sofia), Paul Giamatti (bunul prieten Vladimir Chertkov) si  James McAvoy (Valentin Bulgakov, secretarul personal al autorului rus). Desi nu se lauda cu o actiune consistenta, filmul asta e un exemplu de intepretare actoriceasca pentru fiecare din cei patru si un tur de forta splendid pentru doamna Mirren. Simpla ei prezenta e suficienta pentru a inflacara atmosfera fiecarei scene, contesa Sofia aparand ca o femeie distinsa, apriga, orgolioasa, posesiva, indragostita si geloasa pana la Dumnezeu si inapoi.

Ultima Statie e un film de epoca in cheie dramatica, cu o grija deosebita pentru autenticitatea decorurilor si a costumelor, centrat pe ultimii ani din viata marelui scriitor rus Lev Tolstoy, cand acesta scrisese deja Razboi si Pace si Ana Karenina. Retras la mosia sa impreuna cu sotia si fiica, maestrul ramane spiritul miscarii 'tolstoiene', care, sub ingrijirea lui Chertkov, devine un fel de religie a iubirii, pacii si renuntarii la posesiuni materiale si pasiuni carnale. Contesa Sofia insa nu inghite deloc aceasta filozofie intrucat dupa 43 de ani de casnicie sotul ei e gata sa-si vaduveasca familia de mostenire schimbandu-si testamentul si cedand drepturile asupra intregii sale opere poporului rus. Intrucat Chertkov avea interdictie de a parasi domiciliul este trimis un tanar secretar, Valentin Bulgakov (a nu se confunda cu Mihail Bulgakov, scriitorul) pentru a veghea si oferi un partener de conversatie filozofului rus. Adept convins al 'tolstoismului' bulgakov intra exact in mijlocul disputei conjugale dintre idealismul lui Tolstoi si pragmatismul Sofiei iar peste toate se indragosteste de o fata de pe mosie.

Batalia principiala dintre cei doi Tolstoi e dura, punctata deseori de manifestarile bolii lui Lev sau de isteriile Contesei. Si totusi intre cei doi exista iubire, asa cum se va vedea in scurtele momente de tandrete copilareasca sau in amintirile relatate de Lev secretarului sau. "I am the work of your life, you are the work of mine!" puncteaza Sofia Andreeva relatia existenta intre cei doi dupa ce in prealabil dezvaluise cat de mult a contribuit ea la opera sotului (a scris si rescris de mai multe ori Razboi si Pace pentru el, sfatuindu-l asupra personajelor cu intuitia ei feminina). Nu sunt prea multe de spus despre un plot al filmului intrucat e vorba mai degraba de o prezentare si dezvoltare a personajelor. Toti patru de care spuneam au performante superbe, Paul Giamatti isi asuma rolul de "villain" care vrea sa-i rapeasca contesei drepturile matrimoniale insa o face politicos, James McAvoy, tanarul a carui viata va fi fundamental schimbata de contactul cu un filozof al dragostei, pune mult suflet in jocul sau actoricesc (reconfirmand talentul din Atonement), iar Christopher Plummer si Helen Mirren ofera un regal cinematografic nominalizat la Oscar.

Finalul e ca in orice bio-pic, trist si emotionant si il vad capabil sa smulga un oftat cand privitorul numara ultimele 3 suflari ale maestrului in gara Astapovo. Nu ratati Ultima Statie, e o mica bijuterie.
Trailer

2 comentarii:

  1. L-am vazut si eu de curand, e intr-adevar o bijuterie, cu James McAvoy la al doilea rol de exceptie dupa cel din "The last King of Scotland". Al doilea din cele vazute de mine ... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci poate incerci si Atonement.. iar daca esti fan sf, a doua miniserie bazata pe Dune (Children of Dune) il are pe acelasi McAvoy in rolul tanarului Leto.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.