duminică, 27 iunie 2010

The Ghost Writer (2010)

rating: Brainwash de colectie

Nu-i drept ca ultimul film a lui Roman Polanski sa ruleze in cea mai mica sala de la CinemaCity in vreme ce 'ultima poveste cu jucarii' se proiecteaza simultan in 3 sali imense - 2D, 3D si dublat in romana. La fel de nedreapta e si traducerea titlului (adaptata) ca Marioneta, obscurand originalitatea si sensul intentionat de autori (Robert Harris, autorul romanului The Ghost, si scenaristul-regizor Polanski). Ghost Writer e un thriller politic actual realizat in maniera obisnuita a lui Polanski, cu acea doza de 'strange creepiness' ce-ti da impresia ca urmaresti un film supranatural. Dar nu e nimic supranatural in firea umana, in tenacitatea sau lipsa de scrupule a politicianului ori in mintea unui maestru in crearea suspansului cum e Polanski. Roman cunoaste toate tertipurile prin care sa ne atate curiozitatea, sa ne faca sa punem intrebari, sa credem ca am ghicit raspunsul pe care ni-l sugereaza el in doze mici pentru ca sa ni-l intoarca pe dos intr-o revelatie surprinzatoare si apoi sa ne "ucida" fara menajamente orice speranta pentru happy-end, reamintindu-ne ca cercul fatalist incepe si se termina in acelasi punct.

"Fantoma" sau "negrisorul" jucat de Ewan McGregor este acel scriitor anonim care ajuta persoanele publice lipsite de talent in condei sa-si scrie biografiile. In filmul lui Polanski el preia de la predecesorul sau decedat, rolul de a-i compila memoriile fostului prim-ministru britanic Adam Lang (Pierce Brosnan intepretand un personaj ce aduce cu Tony Blair), "auto-exilat" pe o insula in largul Statelor Unite in anticiparea unei decizii a Curtii Penale Internationale. Dat fiind ca biografia pregatita de fantoma precedenta e un "perfect remediu pentru insomnie", Ewan il chestioneaza pe Lang asupra laturii personale, in ideea ca publicul vrea sa stie ce inseamna sa fii conducator de stat. Investigatiile sale releva insa niste neconcordante care apoi, coroborate cu suspiciunea mortii precedentului biograf si cu cateva dovezi  "mostenite", il duc pe o panta a neincrederii si-l arunca intr-un paienjenis de manipulari si secrete periculoase, implicand "crime de razboi" si CIA.


In afara de tehnica fara cusur a lui Polanski in derularea povestii si gradarea tensiunii, maestrul stie sa creeze si cateva personaje excelente iar aici ma gandesc la sotia fostului premier, Ruth, pe care Olivia Williams o interpreteaza extraordinar ca pe o femeie deopotriva senzuala, vulnerabila, puternica si misterioasa. Pierce Brosnan e prezent exact asa cu iti imaginezi politicianul britanic: elegant, sarmant, cu o inteligenta si aroganta subtila. Din pacate insa nici el si nici "anonimul" biograf nu lasa o impresie foarte puternica iar scenele lor pe ecran nu aduc deloc emotie. E interesant modul in care personajul lui McGregor e pastrat anonim: nu se prezinta, lumea i se adreseaza cu "omule" sau "ghost" (fantoma), nu are trecut, istoric, familie sau planuri de viitor, e doar o umbra.. ceea ce insa m-a impiedicat ca privitor sa ma raportez cumva la el si sa-mi fie "simpatic". Fantoma nu reuseste astfel sa devina un "erou" tipic desi actiunea sa de descoperire a adevarului e laudabila.


Totusi, daca e sa ramanem la personaje, sunt cateva care in opinia mea stralucesc: cele secundare. Tom Wilkinson e un profesor dubios iar conversatia sa cu McGregor e ca un interogatoriu detectivistic, apoi batranul de pe plaja care n-are decat un minut pe ecran dar face toti banii, asistenta Amelia ofera o Kim Cattrall total neasteptata pentru mine si James Belushi e de nerecunoscut in debutul filmului. Iar cei doi chinezi ce fac menajul in casa premierului sunt magistrali in ciudatenia lor. Nota zece maestrului Polanski pentru urmarirea cu masina si scena de pe bac, plimbarea cu bicicleta, scena filmarii din elicopter, pentru cinematografia superba si aspectul rece-albastrui ce-mi amintea de The Ring, pentru muzica atmosferica stranie a lui Desplat si pentru locurile de filmare autentice gasite in Germania (regizorul are interdictie in State). Posibil ca finalul va parea unora jenant si nedrept, justificand trimiterea acestui film in debaraua multiplex-ului, dar cei care cunosc stilul lui Polanski nu vor fi deloc surprinsi. The Ghost Writer n-o fi o capodopera ca si Chinatown sau The Tenant dar e un thriller captivant de peste 2 ore ce trebuie verificat..

3 comentarii:

  1. trebuie sa treceti la stele sau note, ca deja sistemul asta de notare devine fuzzy :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihai:

    Auch! Touche! Mai urmeaza eroare de colectie si oroare orgasmica :)))

    Ce sa-i facem: nu e farmacie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate cu finalul.N-as vrea sa stric unora bucuria de a vedea un film bun cu un sfarsit penibil, referindu-ma aici la faza cu biletul si nu cea chiar de la sfarsit ( asta ca sa nu fiu acuzat de spoiler :D).Mi s-a parut nu stupida ci o jignire la adresa intelectului privitorului.Te chinuiesti un film intreg sa construiesti un personaj de care iti bati joc in penultima faza a filmului cand il pui sa faca ceea ce nici un scolar de clasa 1 nu ar fi facut. Un fel de 'te spun la doamna educatoare'.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.