duminică, 12 iulie 2009

Coco avant Chanel (2009)

rating: Brainwash

Inainte de a fi o cunoscuta creatoare de moda, Gabrielle "Coco" Chanel era o anonima cantareata de bar si, ocazional, croitoreasa insarcinata cu reparatiile rochiilor purtate de dansatoarele/prostituatele respectivului bar. Deasemenea, inainte ca numele Chanel sa ridice vreo spranceana toti i se adresau cu porecla data de tatal ei - Coco. Si, la fel ca multi alti oameni deosebiti, inainte de a gusta din cupa succesului, Coco a servit din plin o copilarie nefericita si o tinerete nesigura. Coco avant Chanel e un film biografic care priveste exact aceasta perioada din viata creatoarei de moda, una din cele mai influente femei ale secolului 20 si cea care a contribuit din plin la emanciparea prin moda a femeii moderne. Rolul pricipal ii apartine talentatei Audrey Tautou, care dupa rolurile din Amelie si Hors de Prix face aici o partitura foarte diferita jucand o femeie sobra cu inclinatii feministe.


Filmul ne istoriseste ca, dupa moartea mamei, Coco a fost abandonata de tatal ei, plecat la munca peste ocean, intr-un orfelinat dintr-o manastire catolica. La 18 ani paraseste orfelinatul si, impreuna cu sora ei, presteaza pe scena improvizata dintr-un bar sperand intr-un viitor artistic. Cand sunt date afara de patron drumurile lor se despart, Gabrielle "Coco" angajandu-se intr-un atelier de croitorie iar Adrienne gasidu-si un baron care sa o intretina. La scurta vreme insa Coco imita gestul sorei sale devenind protejata unui bogatas provincial din imprejurimile Parisului, Etienne Balsam, un om lipsit de maniere ale carui cunostinte excelau in doar 2 domenii: caii si femeile. Intrata astfel in lumea buna Coco are ocazia sa observe moda feminina din acele vremuri si, increzatoare in gusturile ei, sa incerce sa o schimbe. Abordeaza tinute sobre dar elegante si un stil baietos care intriga pe toata lumea. Dupa ironiile initiale, incet, incet femeile incep sa o invidieze pentru stilul ei avangardist si priceperea in a-si crea singura tinutele ajungand sa-i ceara sfaturi.

Filmul pune accent si pe viata intima a Gabriellei, mai precis pe doua din relatiile sale care au condus-o la decizia de a ramane o mademoiselle-a toata viata. Prima, cu Balsam, portretizat drept un badaran afemeiat si misogin, a fost impusa de nevoia de supravietuire. A doua, cu afaceristul englez Arthur Capel, a ramas o poveste frumoasa de dragoste cu final nefericit (scz. pt spoiler). Amandoua insa i-au pregatit viitorul, prima facilitandu-i contactul cu elita franceza iar a doua dandu-i increderea necesara pentru a-si porni propria afacere si bineinteles banii indispensabili.

Filmul regizat de Anne Fontaine e destul de reusit, are o cinematografie imbogatita de peisajele campenesti ale Normandiei si interioarele de castel, cu o scena foarte frumoasa pe malul marii si replici istete - discutiile in contradictoriu dintre Coco si Balsam sunt delicioase. Nu e o capodopera dar e destul de interesant prin subiectul abordat iar finalul deschide pofta pentru mai mult. Urmatorul pe lista e Coco & Igor, despre relatia creatoarei de moda cu compozitorul Igor Stravinsky.
Trailer.

Ps: opinia colegului de vizionare, Lucian Mircu, o gasiti aici.

8 comentarii:

  1. Pare foarte interesant! Zici ca e la cinema acum? Si recenzia lui Luci cand apare

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cum e Tautou [permite-mi pe aceasta cale sa te si corectez] in rolul asta? Adica mie nu-mi pare sa i se potriveasca. Maybe is just me...

    RăspundețiȘtergere
  3. I stand corected. Mersi, graba. Pentru mine a fost interesant s-o vad in rolul asta si cred ca s-a achitat bine de el. Cred ca e o actrita versatila si n-as vrea s-o vad doar intr-un anume gen de roluri

    RăspundețiȘtergere
  4. l-ai vazut deja?! vaaai, de cand il astept :D mers sapt viitoare la cinema sa il vad!

    RăspundețiȘtergere
  5. credeam că avanpremiera este joi :)

    RăspundețiȘtergere
  6. A fost vineri. Poate e si joi, nu stiu ca n-am verificat inca :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.