marți, 25 noiembrie 2008

Arumdabda (Beautiful) [2008]

Filmele asiatice nu sunt un gen usor de digerat mai ales cand au la origine o povestire de Kim Ki Duk. Au o mare doza de simbolism in ele si foarte putin entertainment, trateaza chestiuni serioase intr-un mod ciudat de brutal, lipsit de delicatete sau happy-end. Arumdabda e un film coreean regizat de Juhn Jaihong care discuta pe marginea ideii de frumusete vazuta ca un blestem nu ca o binecuvantare. O femeie extrem de frumoasa, perfectiunea intruchipata, in loc sa aibe lumea la picioare cu acest mare atu al sau o cutremura, o zdruncina din toate incheieturile, provocand obsesii bolnavicoase si scotand la iveala cele mai urate sentimente umane: ura, invidia, gelozia. Ce faci cand exact ceea ce te defineste si ceea ce nu poti schimba te izoleaza de societate si-ti provoaca traume? Incerci sa schimbi acea calitate defectuoasa chiar daca realizezi ca te indrepti spre anihilare.
Eunyoung e tipa dupa care toti barbatii intorc capul, toti vor sa-i vorbeasca, sa-i faca parul, s-o vada in filme, sa-i ofere flori, sa o ceara de sotie. Poate ar trebui sa fie flatata de atata atentie insa femeia devine agasata. Ea se simte normala, nu e o diva. Problema e ca stralucirea ei scoate din intuneric ceva mult mai periculos: obsedatul. Acesta o pandeste, o pozeaza, o filmeaza, stie totul despre ea, o iubeste, o doreste si in final o violeaza "doar pentru ca era atat de frumoasa!"

Implinit sufleteste, tipul se prezinta la sectie si marturiseste fapta justificand simplu: frumuseatea ei l-a violat prima. Acest lucru nu-i ofera nici o consolare victimei, pentru ca ceva s-a rupt in ea. Frumusetea ei interioara a fost distrusa, chiar daca in exterior nu se vede inca. Oamenii inca sunt fascinati de ea, si ceea ce credeam ca era doar un caz unic se dovedeste a fi de larga raspandire in randul barbatilor. Ofiterul de politie o considera vinovata pentru ca frumusetea ei parca cere sa fie posedata. Doctorul ii face avansuri si o pipaie. Sergentul de patrula o urmareste permanent si se indragosteste de ea.
Eunyoung nu vede alta iesire din situatia asta decat uratirea trupului ei. Trece succesiv de la bulimie la anorexie intr-o incercare autodistuctiva de a eradica ceea ce i-a fost acordat cu atata darnicie... Eforturile ei sunt insa zadarnice, pentru ca dupa cum stim, "frumusetea e in ochiul privitorului" iar acesta odata ce a fost orbit de ea, nu mai vede nimic altceva. Deznodamantul e trist si inconfortabil de privit. In acelasi timp complet inutil pentru ca nici in moarte frumusetea ei halucinanta nu are liniste...
Mai puteti citi si la AnaAyana o recenzie faina.
Trailer:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.