joi, 8 iunie 2017

Corespondenta TIFF (III)

Ziua a 6-a

“Heartstone”, film aflat în competiția oficială, ne vorbește despre prejudecăți, despre descoperirea de sine, despre instabilitatea emoțională a adolescenților din Islanda. Într-un sat de pescari, pe parcursul unei veri, Thor și Christian, doi prieteni de nedespărțit, își descoperă identitatea sexuală. Dacă lui Thor îi place de Beth, lui Christian îi place de Thor. Ca în orice sat, lumea vrea să știe tot și e plină de prejudecăți. Însă vara se apropie de sfârșit, tensiunea crește și unul din prieteni încearcă să se sinucidă. Relația lor acum în cumpănă forțat devine mai matură.


Regizorul filmului, Gudmundur Arnar Gudmundsson ne dezvăluie la sfârșitul filmului că aceste încercări de sinucidere în Islanda, în rândul adolescenților, sunt o problemă reală.


“Land of the Little People”, o coproducție israeliano-palestiniană începe cu o povestioară a regizorului Yaniv Berman despre cum copiilor din Israel li se inoculeaza patriotismul de la vârste fragede. Ori tocmai despre asta e vorba și în film. Patru prieteni, dintr-un sat ai cărui bărbați, ofițeri în armată, sunt convocați pe front, se joacă si ei de-a războiul într-o bază militară abandonată. Atunci când baza este insă ocupată de doi dezertori, patriotismul lor iese la iveală. Camaraderia și violența descătușătă captează atenția și ne țin cu sufletul la gură până la sfârșitul filmului. Războiul în această țară se regăsește pretutindeni.


“Profesoara”, un film ceho-slovac, a umplut sala la a doua proiecție în cadrul TIFF-ului și a scos la suprafața un amănunt din perioada comunistă cu care și noi suntem familiarizați: folosirea elevilor și a părinților acestora de către unii profesori pentru obținerea de foloase necuvenite. În cazul de față, d-na profesoară Drazdechova, președintă a filialei partidului comunist dintr-o școală din Cehoslovacia anilor 80, le acordă atenție și note elevilor în concordanță cu serviciile prestate de aceștia. Când unul dintre copiii afectați de acest lucru clachează, directoarea școlii ia atitudine și convoacă o ședință pentru semnarea unei petiții împotriva abuzurilor profesoarei. Dacă la început sunt doar câțiva părinți dispuși să semneze și implicit să se opună sistemului nedrept, pe parcursul ședinței, tot mai mulți sunt convinși să o facă.

(corespondență de la Cluj, de Răzvan Băloi)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.