marți, 24 mai 2011

The Goonies (1985)

rating: Colectabil


Daca ati patit ca si mine la iesirea de la premiera Piratilor din Caraibe 4, neputand spune cu siguranta daca v-a placut sau nu, un leac pentru risipirea confuziei ar putea fi The Goonies, un film de aventuri cvasi-pirateresti de acum 25 de ani. In cazul meu a functionat de minune reconfirmandu-mi pentru a nustiucata oara diferenta dintre a avea o poveste care te implica si una care iti spala creirii pana la episodul urmator. Cred ca The Goonies e printre comediile la care am punctat un numar impresionant de vizionari in copilarie si adolescenta, fiind surclasat pe nedrept doar de mult mai promovatul Home Alone. Profitand acum de faptul ca anul trecut The Goonies s-a lansat aniversar pe BluRay am zis ca n-ar strica inca o vizionare nostalgica in HD a unui film de familie din trecut, motivat fiind in plan secund si de o curiozitate tehnica: mai are forta sa ma tina alert? Nu-i greu de intuit raspunsul.

Ceea ce face The Goonies sa stea in picioare e tocmai povestea, care, desi improbabila, transforma normalul intr-o aventura palpabila fara adaosul unor efecte speciale extravagante sau a unor actori cu statut cult a caror simpla prezenta sa te miste din casa spre primul cinematograf. Actorii din The Goonies erau niste cvasi-anonimi in 85 iar sa-l vezi pe imperturbabilul Josh Brolin in rol de pustan amorezat sau pe Sean Astin firav si astmatic e inviorator. Intreaga distributie de tineri a fost inspirat aleasa, dand suflet unor personaje atat de diferite si de caraghioase dar care, de-a lungul aventurii devin si pline de substanta. Spiritul de gasca pusa pe sotii, loialitatea, naivitatea si ascutimea mintii fac echipa cu un profund sentiment de responsabilitate fata de cartier si o sclipire de maturitate ca sa-i poarte pe eroi din podul casei pana pe puntea corabiei piratului One-Eyed Willy, in cautarea unei comori.


In spatele acestui film insa sta o colaborare fericita: Steven Spielberg ca producator si autor al povestii, Chris Columbus (Home Alone, Harry Potter 1) in calitate de scenarist si Richard Donner (Superman, Lethal Weapon) pe post de regizor. Cu asemenea parinti The Goonies pare o combinatie inedita de Indiana Jones cu E.T. in care gasca pestrita se avanta intr-o calatorie prin subterane intesate de capcane, scheleti, lilieci si fiind urmariti de banda criminala dar disperata a fratilor Frateli, in a caror ascunzatoare gasisera indiciul hotarator pentru intreaga aventura. 

Fiind vorba de o progenitura Spielberg-Donner filmul nu pierde vremea cu lucruri inutile si consuma firul narativ ca fitilul unei dinamite, scuipand pe alocuri scantei de umor traznit si poante haioase. Intr-o singura scena poti avea si rasete si sperieturi plus vreo doua efecte speciale (nu digitale). Absolut nimic nu-mi pare fortat sau nelalocul sau in acest film, totul se impleteste natural fie ca-i vorba de vechea poanta cu mortul in frigider sau farsa cu vaselina. Un plus de savoare aduc veteranii Robert Davi (eternul villain) si Joe Pantoliamo (tradatorul din Matrix) in rolul fratilor natangi dominati de o mama barbatoasa (Anne Ramsey) iar sectorul grotesc e lasat in seama diformului cu cap de patlagica si ochii anatomic dispusi bizar. Tragand linie Goonies e la fel de plin de adrenalina ca un action veritabil dar aduce si o doza binevenita de amuzament copilaresc ceea ce-l face un evergreen de rangul Back to the future sau Indiana Jones.

Un comentariu:

  1. Aaaa, Goonies e beton. Este fain de vazut la orice varsta si e una din marile noastre ratari (din motive de cenzura comunista la vremea respectiva). Il includ cu mare usurinta pe o lista de filme obligatoriu de vazut intre 7 si 17 ani, alaturi de trilogiile mentionate mai sus, The Great Race, The Last Starfighter, filmele lui Miyazaki si multe altele care nu imi vin acum in minte.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.