luni, 9 mai 2011

Timishort 3 la final

S-a incheiat a 3-a editie a festivalului timisorean de scurt-metraje Timishort si ma incearca un pic de nostalgie si neimplinire dupa ce-am vazut si ce n-am vazut. Personal n-am reusit sa fiu prezent decat la jumatate din filmele competitiei internationale si trei sfert din cele nationale insa am vazut ceea ce conta: castigatorii. Cel putin o parte din ei.

Trofeul Timishort - filmul romanesc15 Iulie, in regia lui Cristi Iftime, un portret de familie in care un cuplu tanar merg in vizita la tatal divortat al fetei in ciuda opozitiei baiatului. O mica fresca a relatiilor si obligatiilor familiale in care stanjeneala momentului e aproape palpabila. Personaje credibile, realism observabil dar am simtit lipsa unui final... Probabil asta era ideea. Membrilor Juriului le-a placut mai mult decat mie iar asta-i tot ce conteaza.

Premiul pentru regie - Zapada/Berf/Snow, Turcia, regia Erol Mintas, un film despre durerea unei mame care si-a pierdut fiul, multipremiat in Turcia si care ofera un insight in traditiile rurale ale tarii. Am prins insa doar finalul sau.

Premiul special Timishort - filmul canadian Woman Waiting de Antoine Bourges abordeaza tema sociala a omului sarac sarac aflat la mila sistemului. O femeie asteapta sa primeasca o locuinta sociala.

Premiul pentru imagine - operatoarei Diana Vidrascu pentru Skin (regia Ivana Mladenovic). Trebuie sa recunosc, primul lucru care mi-a atras atentia la film a fost imaginea. Si era si primul pe care-l vedeam in cadrul Timishort.

Premiul sectiunii Videorama - You and Me, regia Karsten Krause, pe baza unui poem de E. E Cummings. De vazut aici.

Premiul pentru cel mai bun film romanesc - Fotografia (regia Victor Dragomir)

Premiul publicului - Apele Tac regizat de Anca Miruna Lazarescu. Chiar am crezut ca va convinge si juriul dar, ce-i drept, eu nu am vazut Fotografia.

Au mai fost doua mentiuni speciale: pentru Apele Tac si pentru Canopy Crossings al lui Gary Young si una de onoare Videorama pentru filmul experimental Les Barbares de Jean-Gabriel Periot pe care-l puteti viziona mai jos:


Les Barbares / The Barbarians (2010) from jean-Gabriel Périot on Vimeo.

La fel ca toti spectatorii, probabil, si eu mi-am ales cativa favoriti, cateva filme care mi-au placut mai mult decat restul. Din selectia organizatorilor as mai mentiona astfel: Paris/Sexy al scotiencei Ruth Paxton pentru atmosfera decrepita si aerul de thriller misterios, The Box al lui Mircea Ghinescu, o amuzanta si suprarealista bucata de cinema in care un lucrator de banda isi baga, la propriu, capul la cutie pentru a evada din realitate, Adulter de Peter Kerek pentru felul in care te surprinde si pentru rolul femeii-medic (nu i-am gasit numele), Impuscand cacatul de Radu Tiganas pentru portia de ras oferita si cateva filme experimentale din sectiunea Director's Lounge (Planet Z, Dubus).



Regret ca am pierdut insa cam prea multe chestii interesante: selectiile de la festivaluri internationale (Cologne, Namur), o parte din scurtele studentilor de la UNATC, selectia adusa de la Anim'Est..

In ce priveste organizarea cred se impun niste felicitari pentru entuziasmul si dedicatia celor implicati. Sunt sigur ca nu le-a fost usor. Proiectiile la care am participat au fost reusite (in conditiile in care locul este cum este), s-a respectat programul iar informarea mea ca spectator n-a schiopatat vreo clipa. Pliantele, afisele, programele si voluntarii in numar mare au picat bine. O "amenda" insa as scrie, pentru editia viitoare: ar fi frumos un trofeu adevarat, ceva solid de tinut in mana de cel premiat, nu doar o diploma. Bafta.

7 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.