marți, 18 iulie 2017

Cu ochii in 4

OCHIUPAI




De la Casa Albă şi până la #noapteacahotii, cine-a avut ochi de văzut a înţeles. În 2017 trebuie să fim cu ochii în patru. Nu întâmplător, deschidem ediţia a patra cu documentarul activist Planeta Petrila. Ultimul film al lui Andrzej Wajda, Imaginea de apoi, este povestea unui pictor, simbol al rezistenţei prin artă.

Apoi, cele şase filme din competiţie ne deschid ochii, fiecare în felul său: politic, social sau emoţional. Dar n-am uitat că filmul este spectacol: fantezia muzicală cu sirene, Fiicele dansului, a făcut furori la Sundance. Fantezia noastră este o Grădină de Vară plină-ochi.

Toate cele 26 de lungmetraje din program au fost alese pe sprânceană. Cum se spune, sunt „doar pentru ochii dumneavoastră”. Pentru că nu prea sunt de găsit pe torenţi. Şapte din ele vor fi văzute în premieră în România. Şi aproape toate vor fi văzute pentru prima dată la Timişoara.

Aruncăm un ochi spre trecut (aniversăm 120 de ani de cinema la Timişoara) şi altul către viitor (proiecţiile speciale pentru copii). Iar dacă vă face cu ochiul lubeniţa de Gottlob, savuraţi-o cel mai bine la comedia Sătucul meu drag, în primul cinema recondiţionat la sat. 

Proiectăm 4 filme din legendarul Noul Val cehesc. Czech it out! Sunt hrană pentru cei cu ochiul format pe film european, dar şi pentru cei care abia acum fac ochi pentru el.

Orice-ai alege, sigur nu rămâi cu ochii în soare! Iar faptul că, sub ochii tăi, coboară actorii de pe ecran va îmbogăţi şi mai mult experienţa de festival.

După 4 ani, rămâne acelaşi of ca la început: lipsa dureroasă (şi aproape inexplicabilă) a unui cinematograf de artă la Timişoara. Ochii văd, inima cere.
  
Vestea bună: oamenii au înţeles că nu mai pot rămâne doar spectatori. 74 de susţinători şi mulţi parteneri vechi s-au implicat în campania noastră de crowdfunding. Cu sprijinul lor putem aduce, iată, mai mulţi invitaţi din lumea filmului. 

Avem bucuria să ne numim festival „susţinut de comunitate”. În acelaşi timp, avem o imensă responsabilitate: de acum ştim că sunteţi cu ochii pe noi. Şi chiar vă rugăm să fiţi CU OCHII ÎN PATRU. 

Ceau, Cinema! 4 rămâne de văzut.

Bagă şi tu un ochi! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.