luni, 2 ianuarie 2017

The New Gipsy Kings: De la periferie spre centru


Cunosc oameni care pleacă de la o nuntă când se aud primele acorduri de manele. Dar ştiu şi oameni care comparau încă de prin anii 2000  soliştii de manele cu marii artişti de jazz - pornind un val contracultural uriaş de la nişte vălurele mici din periferia societăţii. Unii îi pun în paralel cu artiştii gangsta rap. Alţii îi descriu ca pe iniţiatorii unui curent muzical toxic, promotori ai prostului gust şi inculturii. Fie că sunt contestaţi, fie că sunt aclamaţi, soliştii de manele au o influenţă certă asupra muzicii care se face azi în România. Şi încă una în creştere. Dar cine sunt ei, de fapt?

Documentarul The New Gipsy Kings, făcut pentru BBC de Liviu Tipuriţă, explorează ascensiunea fulminantă a fenomenului manelelor în ultimele vreo două decenii. Şi caută răspunsuri la câteva dintre întrebările necesare: Ce s-a întâmplat cu lăutarii autentici, cu cântăreţii de muzică ţigănească tradiţională? Au fost eclipsaţi total de manele, s-au convertit şi ei la acest stil? De unde vin banii cu care îşi cumpără Ferrari-uri şi îşi construiesc palate inspirate din serialul Dallas starurile maneliste şi sponsorii lor? Care e legătura lor cu lumea interlopă?

Fane Spoitoru, Adi Minune, Dan Bursuc şi Florin Salam sunt câteva dintre personajele la care regizorul Liviu Tipuriţă caută răspunsuri. Cu tact, empatie şi carismă, dar şi cu perseverenţa unui jurnalist de investigaţie, punctând şi încercând să dezlege controverse.

Fără a cădea în tentaţia unui rasism facil, filmul pătrunde adânc în culisele unui fenomen cultural de proporţii, care spune multe nu doar despre cum a evoluat comunitatea romă, ci mai ales România din anii '90 încoace. De la satele şi periferiile unde manelele au cea mai mare priză, din cocioabele de chirpici unde locuiesc familii ai căror copii visează să fie recrutaţi la şcoala de manele a lui Dan Bursuc, şi până la vilele opulente cu piscine, construite/ocupate de multe ori aproape de centrele oraşelor, filmul trasează monografia unui fenomen cultural major. "De la căruţă la Ferrari" şi "din cort la palat", starurile manelelor şi "oamenii periculoşi" din spatele lor se dezvăluie cu surprinzătoare naturaleţe în faţa camerei.

Filmul a luat "Premiul special" la Astra în 2016, cum scria Răzvan aici. Şi poate fi văzut online aici

2 comentarii:

  1. totusi, sa nu uitam ca manelele e toxice. chit ca uber-hipsterii dă bucureşti le considera cool.
    sa ramanem noi mai putin "corect politic" si sa le lasam acolo unde le e locul, la periferie.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.