vineri, 9 ianuarie 2015

The Theory of Everything (2014)

Poate că e un pic cam devreme pentru astfel de recomandări, dar o să risc totuşi şi o să vă spun că The Theory of Everything e filmul perfect pe care să-l vedeţi cu iubita / iubitul de Valentine’s Day. Iar asta pentru că titlul care sună oarecum „ştiinţific” şi prezentarea filmului ca fiind unul despre fizicianul cosmolog Stephen B. Hawking sunt doar un cover-up pentru o dramă romantică în toată regula. Probabil ar fi fost mai cinstit să spună mare pe afiş că scenariul porneşte de la memoriile nevestei lui Hawking, care nu prea avea nicio treabă cu formulele matematice necesare calculării existenţei găurilor negre şi a naşterii universului. Deci nu vă aşteptaţi la explicaţii ştiinţifice detaliate, ca în A Beautiful Mind sau Interstellar, de exemplu.



Dar carenţa asta nu-l transformă într-un film slab. Dimpotrivă, Felicity Jones face un rol excelent în postura femeii animate de o iubire feroce pentru un bărbat condamnat să îşi poată controla corpul din ce în ce mai puţin. Diagnosticul care confirmă un soi cumplit de scleroză e pus în perioada timpurie a relaţiei dintre Stephen şi Jane, dar nu o descurajează să rămână mai departe alături de el. Chit că e conştientă că îl aşteaptă o viaţă în scaunul cu rotile. Aşa că se căsătoresc şi încearcă să ducă o viaţă de familie normală. Au trei copii şi duc o existenţă cotidiană relativ firească şi rutinată. Dar nu sunt scutiţi de eroziunea impusă de timp asupra cuplului. Sub povara îngrijirii copiilor şi a unui soţ handicapat, Jane suferă tăcut. Nu ridică vocea, nu face reproşuri, rar varsă lacrimi. Frustrarea de durată i se citeşte în cearcănele şi ridurile tot mai adânci, într-un soi de mohoreală latentă.


Felicity Jones joacă discret şi expresiv rolul lui Jane Hawking în The Theory of Everything. Şi cred că sunt şanse mari să o vedem pe lista de nominalizări la Oscar. Nici sarcina lui Eddie Redmayne, de a reda trupul în degradare al lui Stephen Hawking, nu e deloc uşoară. Dar îi face faţă într-un mod extrem de credibil. Şi face posibilă pe ecran alăturarea dintre viitorul cumplit care îl aşteaptă pe protagonist şi optimismul său incurabil.

The Theory of Everything e un film care te face să îţi dai seama cât de mărunte sunt nemulţumirile tale zilnice şi îţi insuflă un val contagios de speranţă. Plus ideea că dragostea învinge (aproape) orice. Fără prea multe banalităţi şi note false, fără exagerări de duzină. Avem nevoie şi de un film din ăsta din când în când, nu?

Un comentariu:

  1. Dupa cum banuiam, Felicity Jones a intrat in competitia pentru Oscar: http://www.washingtonpost.com/blogs/style-blog/wp/2015/01/15/2015-oscar-nominations-complete-coverage/
    ...Desi am senzatia ca pe statueta aia sta deja scris Julianne Moore :))

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.