sâmbătă, 8 februarie 2014

Borgman

DEMONII CUPLULUI CONTEMPORAN




Borgman (de Alex van Warmerdam) a fost în competiția oficială pentru Palme d'Or la Cannes 2013. N-am ajuns să-l văd atunci. Dar nici cronicile pe care le citisem la cald nu îmi spuneau că aș fi pierdut ceva. Felix/waka_x e singura voce care a insistat să văd filmul și apoi să-l discutăm. Așa că ne-am întîlnit din nou pentru una din convorbirile noastre înregistrate.  


mircu: Aparent e un film despre familia perfectă, familia americană din anii 50-60. Casa de vis, el-un job bun, ea- casnică.

waka-x: Casa e un detaliu interesant. Casa nu există. E făcută toată din carton, din pereți aparenți. Nu are greutate. Și tot timpul intri dintr-una într-alta. E aparența unei case fericite și confortabile. Practic e un tărîm.

mircu: În care se materializează demonii.





waka-x: Filmul e intenționat deschis și se termină deschis. Nu funcționează conform regulilor unui film: nu îți dă satisfacție, nu empatizezi cu niciun personaj și nimic nu e previzibil. E total deschis.

mircu: Are elemente de horror, thriller, invazie domestică. Totusi n-am înțeles de ce e asemănat cu Dogtooth (Kynodontas).

waka-x: Pentru că e genul ăla de minimalism, un umor suprarealist, un realism-magic contemporan. Sunt mai degrabă din aceeași generație. Nu le-aș lega stilistic. Nici de Haneke. Pînă la urmă Borgman nu e despre home invasion.

mircu: Cred că e o discuție despre bine și rău.

waka-x: După ce lași toate interpretările la o parte -interpretarea că ei sunt niște spiriduși ai naturii, troli, "oamenii pămîntului", clasa proletară care se răzbună pe bogătași, că sunt demoni sau îngeri decăzuți, creaturi mitologice rele- după ce dai toate straturile la o parte, ajungi la marea problemă etică: cine-i bun și cine-i rău, ca natură umană. După unele interpretări, creaturile ar fi rele și nu-i deloc așa. Oamenii și-o caută cu lumînarea. Creaturile mistice/mitice vin și fac ce vrei tu să facă. Ce visezi tu, aia fac. Nimic în plus. Nimeni nu știe dacă ele sunt reale sau imaginare. Adică ar putea fi o poveste în mintea nevestei, ceea ce ar explica multe:  de ce vrea să scape de soțul ei, de ce are o viață împuțită, nefăcînd totuși nimic.

mircu: Creaturile amplifică o stare care exista deja în familia aia.

waka-x: Ei practic nu aduc nimic nou. Doar execută niște gînduri. Soțul e primul contaminat. E rasist, are probleme cu vagabonzii, suferă de o schizofrenie, simțindu-se exclus din societate. Discursul lui despre occidentali: "noi ăștia din Vest suntem îndreptățiți să fim avuți și să ne purtăm așa cu ceilalți"...

mircu: Mișto scena aia cu angajarea grădinarului, în care se prezintă pakistanezi și alți imigranți, pe care creaturile știau că soțul n-o să-i angajeze.

waka-x: Toate jocurile astea nu sunt imaginate de nicio persoană din exterior. Sunt jocurile familiei pe care le vezi puse în practică, așa, ca un fel de teatru. Ca un fel de desene animate, o augmentare a realității lor de familie, proiecția mentală a lucrurilor pe care n-au avut curajul să și le spună. Sunt lucrurile nemărturisite care încep să se petreacă de-adevăratelea.

mircu: Ca și scenele suprarealiste cu tînăra au-pere și prietenul ei, soldat. Inițial, totul pare normal și apoi lucrurile o iau complet razna. Însă ceva mi s-a părut că nu se leagă cu întreg frame-ul. De ce fetița face gestul acela crud?

waka-x: Pentru că erau niște copii terorizați în familie.

mircu: Și preiau chestiile nemărturisite ale părinților.

waka-x: Toată tensiunea, tot negativismul și starea de rău dintre părinți (care nu se materializaseră înainte să apară ființele astea reale sau imaginare) sunt preluate de copii și convertite așa cum le înțeleg ei.




mircuBorgman atinge și chestiunea sexualității. Nu e nicio scenă de sex, deși tensiunea sexuală plutește în aer.

waka-x: Cei doi soți nu au nici un contact tandru, nici măcar o atingere. Fiecare dintre ei e disperat și cere, cu ochi de cățeluș, ajutorul celuilalt. E mai mult o chestie de egoism. Nu e un gest gratuit, normal într-un cuplu. Și de asta copiii sunt expuși și se comportă așa.

mircu: Deci nu sunt niște demoni reali, sunt demonii cuplului contemporan.

waka-x: Da, sunt cîrcăiacii, fantomele care bîntuie cuplul contemporan, burgez, occidental. Dacă ai vrea să-l compari cu ceva ai putea să-l compari cu Post Tenebras Lux, cu demonul ăla roșu, animat, care umblă la început prin casă. Atît că la Reygadas nu ia o formă atît de materială și ludică. Dar nu-i o comparație prea fericită.

mircu: E alt univers magico-realist

waka-x: Pînă la urmă, filmul funcționează foarte bine și dacă nu ți-l explici rațional în niciun fel. Îți lasă la sfîrșit niște întrebări, îți țopăie în cap întrebările, personajele și toată povestea, la un mod shakesperian sau brechtian...

mircu: ...sau freudian

waka-x: Nu e un simplu film, bidimensional și narativ sau comedie neagră sau o manifestare socială anti-burgheză. Filmul e mult mai greu, mai stratificat și chiar dacă nu ți-l explici rațional are un efect devastator asupra minții oricărui privitor atent. L-aș asemăna cu Teorema lui Pasolini în care, tot așa, un tînăr simpatic intră în viața unei familii. Dar nici nu cred că trebuie să-l asemeni cu ceva. Lumea ar trebui să vadă toate filmele lui Warmerdam, un regizor unic. Deși modest, ca premii și desfășurare în cinematograful european, din opt filme, 4 sau 5 nu trebuie ratate. Care regizor, apropo, apare și el în film la un moment dat, sub forma unui demon sau faun, din panoplia, bestiarul mitic.  

mircu: La romani, erau niște zeități ale casei.

waka-x: Și la nordici și japonezi. Să mai zicem că imaginea e absolut demențială. Personajele sunt de neuitat, toate. Iarăși un film care a trecut neobservat. Probabil o să devină un film de cult. Faptul că La vie d'Adele a luat marele premiu, iar Borgman n-a fost nici măcar remarcat, începe să spună multe despre un festival ca și Cannes.

mircu:  Trebuie spus că e genul de film care la sfîrșit îți lasă o stare de rău.

waka-x:   Da, cine nu vrea să se uite la filme de genul ăsta să nu se uite. Dar dacă te încumeți să-l vezi, merită discutat.


2 comentarii:

  1. din filmele scrise/regizate de Alex van Warmerdam
    mai recomand sa vedeti :

    Ober
    http://www.imdb.com/title/tt0476681
    Kleine Teun
    http://www.imdb.com/title/tt0155810/
    The Dress
    http://www.imdb.com/title/tt0116729
    The Northerners
    http://www.imdb.com/title/tt0105019/

    RăspundețiȘtergere
  2. am reusit sa il vad si eu intr-un final. m-a plictisit, am fost dezamagit. toate filmele lui alex van warmerdam enumerate mai sus de waka_x sunt mai bune decat borgman.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.