luni, 27 februarie 2012

Ecranul Transparent

EXPOZIŢIE DIANA VIDRAŞCU


Diana Vidraşcu e unul din cei mai promiţători tineri operatori de film (vezi interviul pe care ni l-a acordat anul trecut). Astăzi, de la ora 18.00, la Galeria Calina din Timişoara (parter Hotel Timişoara, vizavi de casa de bilete a Teatrului Naţional) are loc vernisajul expoziţiei sale, Ecranul Transparent. Marele Ecran va fi acolo, pentru motivele de mai jos:

„Diana Vidraşcu propune, prin expunerea celor cinci serii de vise, o reflecţie pe marginea paralelelor dintre film şi vis. Îmbinând înscenări cinematografice cu imagini obsesive ale universului oniric personal, Diana Vidraşcu prezintă câte o poveste care ar putea fi oricând o situaţie filmică. Construcţia acestei expoziţii aminteşte de cunoscutul film al lui Alain Resnais, L’année dernière à Marienbad, în care amprentele lăsate de vise sunt la fel de importante precum ştergerea sau uitarea lor. Poate că fiecare vis este un film şi fiecare film este un vis, într-o împletire a plinului şi a golului, a memoriei şi a uitării.” Curator: Diana Marincu

Această expoziţie inaugurează totodată platforma curatorială independentă Camera Lucida la Galeria Calina. "Cu un accent mai puternic pe video, fotografie, instalaţie şi obiect, programul Camera Lucida va încerca să depăşească discursurile ierarhice şi normative asupra operelor de artă, concentrându-se pe proiecte artistice relevante. Cercetarea acestor proiecte nu se va rezuma la expoziţii (expoziţia fiind doar unul dintre instrumentele cu care un artist sau un teoretician lucrează), ci va include dezbateri, artist-talks şi prezentări. Galeria nu este doar un spaţiu fizic, pretins neutru şi lipsit de ideologie. Ea este un gest, un statement, un laborator de cercetare, în care spectatorul „emancipat” nu mai intră doar pentru a fi impresionat şi emoţionat, ci şi pentru a reflecta şi a ieşi din comoditatea contemplaţiei.»

Diana Vidraşcu, născută în anul 1987, a absolvit în 2009 secţia Imagine de film a Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale, Bucureşti şi masteratul aceleiaşi facultăţi în 2011, cu o lucrare despre Cinéma Vérité și imaginea filmului realist. E operator de film şi ultimele proiecte la care a lucrat sunt documentarele Tomato Cans de Ivana Mladonovic și Vorbitor de Radu Muntean. Doctorandă a Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii, Universitatea Ion Mincu, Diana Vidraşcu trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.