luni, 22 august 2011

Rise of the Planet of the Apes (2011)

Evolution Becomes Revolution

rating: Brainwash colectabil

Trebuie sa admit ca am fost din start sceptic in privinta unei noi piese din franciza Planeta Maimutelor, mai ales in cazul unei reimaginari a povestii, devenita dintr-o data mult mai pamanteasca. Am fost asadar surprins sa descopar cat de bine au reusit Rupert Wyatt & Co. sa transforme story-ul “originii” intr-o aventura contemporana, cu personaje credibile, efecte speciale incredibile si un grand finale la scara epica in care San Francisco e realmente cotropit de o armata de cimpanzei cu IQ-ul peste media umana. Rise of the Planet of the Apes, desi e un titlul lung si foarte banal, e mai mult decat potrivit pentru a exprima ce se are in vedere: reboot si apoi un sequel sau doua, depinde de cate ore au nevoie maimutele pentru a cuceri lumea. James Franco e fata umana a acestui film, un stralucit cercetator la o corporatie medicamentoasa care e pe punctul de a fabrica un leac pentru Alzeihmer testandu-l deocamdata pe cimpanzei. Motivatiile sale se invart preponderent in jurul tatalui sau (John Lithgow) care pe zi ce trece devine tot mai senil datorita acelei boli. Cealalta fata, a eroului de drept si de fapt al filmului, ii apartine lui Caesar (Andy Serkis din nou digitalizat), una din primatele care in urma unui experiment cu final nefericit, s-a ales cu efectele serului ALZ 112: ochi verzi si minte brici.

Filmul se concentreaza in special pe relatia om-animal dezvoltata de Franco cu proaspat adoptatul Caesar, pe care de la cateva zile ajunge sa-l creasca mai multi ani. Impreuna cu tatal cercetatorului, pe care ajunge sa-l trateze ilegal cu serul furat de la firma fortand Alzheimer-ul sa dea inapoi, cei doi formeaza aproape o familie. Dar asa cum orice veterinar ti-ar spune, puii de cimpanzeu (ca si cei de ursi, tigri, lei etc) sunt foarte dragalasi pana cand cresc. Iar cand Caesar se maturizeaza si realizeaza un pic mai bine cum functioneaza lumea de afara, creierul sau imbunatatit incepe sa-l preseze in afirmarea unei personalitati clare: e animal de companie sau membru al familiei?

Curand un incident ii va desparti temporar dar suficient cat Caesar sa-si descopere chemarea in compania celor de felul sau, mai prosti la jocuri de societate dar mult mai salbatici si mai instinctivi. In compania lor Caesar poate deveni liderul unei revolutii animale care sa afirme inca o data dreptul la libertate al fiecarei fiinte. Dar mai intai trebuie sa-i “destepte” pe cimpanzeii, urangutanii si gorilele care nu s-au calificat pentru “testare animala”. Climaxul filmului consta intr-o descindere in forta a armatei de primate condusa de Caesar in downtown San Francisco, pentru a-i elibera pe fratii lor cobai si apoi o cursa de evadare peste Golden Gate Bridge catre un parc impadurit cu arbori seqoia uriasi.



Unul din atuurile noului episod al francizei e folosirea unui CGI updatat care da sansa maimutelor sa faca niste lucruri perfect normale pentru ele si totul sa para natural si aproape convingator. Apoi avem prestatia excelenta a lui Andy Serkis, care prin aceeasi tehnica de “performance capture” furnizeaza mai mult decat scheletul pentru un personaj de talia lui Gollum, caci toate gesturile, privirile, miscarile lui Caesar sunt parca un amestec de om-animal, tradand o specie noua care incepe sa se defineasca prin cele mai bune caracteristici: inteligenta si decenta umana coroborate cu o forta si-un instict de animal salbatic. Pacat ca filmul nu insista asupra implicatiilor testarii pe animale, renuntand la chestiuni ca morala pentru un subplot amoros al lui Franco cu Freida Pinto, amandoi fiind doar dragalasi si cam atat. O nota distincta fac David Hewlett (Rodney din Stargate Atlantis) in rol de vecin ghinionist si cu capsa pusa ori Tom Felton (Draco din seria Potter) care intra perfect in pielea unui paznic de maimute plin de rautate. Aparitii binevenite in cazul ambilor.




Ca o concluzie fireasca consider ca RotPotA e o reconfigurare decenta a temelor dintr-un clasic al filmelor SF si ca si-a facut binisor treaba plantand semintele unei serii de disaster movies in care, treptat, rasa umana va fi substituita de una mai blanoasa, imbunatatita genetic. Este amintita in treaca Icarus, o naveta spatiala care a mai aparut in filmele originale, acum aflata intr-o calatorie spre Marte, iar finalul lasa deschisa fereastra spre o potentiala cauza a eradicarii umanitatii pe care nu v-o spoileresc. (R)evolutia maimutelor trebuie astfel vazuta din cel putin doua motive: este un blockbuster de vara mult peste medie, cu un story bine inchegat si o scena memorabila in care o gorila doboara un elicopter, iar apoi, e primul dintr-o serie. E momentul potrivit sa-l vedeti acum.

Trailer

4 comentarii:

  1. heeeeeeey, mi-ai furat tagline-ul....(pout). naughty

    dupa cum am mai zis, felton (care chiar a fost binevenit) nu mi s-a parut ca a facut nimic cu rolul asta ce nu a facut cu draco. ok, they are both assholes, but the same asshole?

    LotR
    HP
    TDKR
    TMNT
    TAoJJbtCRF, dar
    RotPotA suna cel mai tare dintre toate

    RăspundețiȘtergere
  2. Actually l-am imprumutat de pe imdb (Evolution becomes revolution) fiind tagline-ul marketat si pe afise. al tau parca e Viva la (R)evolution, mult mai inspirat, parerea mea.

    Felton a fost evident distribuit dupa tiparul afirmat.

    CATFA cum suna :))?

    RăspundețiȘtergere
  3. Subtitlul lui Mihai a fost chiar inspirat :D
    Revenidn la film, efectele au fost extraordinare. Am stat aproape doua ore in sala de cinema si m-am minunat de frumusetea efectelor. Chiar daca s-a renuntat la morala si la problematici bine aprofundate, Rise... a avut prin ce compensa. Merita vazut

    RăspundețiȘtergere
  4. pai aia era poanta, ca de pe imdb il aveam si eu.

    mi-a luat un pic sa ma prin de CATFA, mai ales ca is toate cu CAPSA pusa

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.