miercuri, 15 aprilie 2009

Timişoara cinefilă?



M-am întrebat adesea dacă Timişoara suferă de cinefilie. De-a lungul timpului, în oraş au existat mai multe cinecluburi, cinemateci, videoteci şi alte manifestări de dragoste pentru cinema. Primul festival serios de film a debutat însă abia anul trecut: DOCUMFEST. Anul acesta apare a doua mişcare promiţătoare: TIMISHORT. Între 6 şi 10 mai, vom verifica dacă Timişoara iubeşte într-adevăr filmul.

Asociaţia Română a Filmului Independent organizează Festivalul International de Film Timishort care îşi propune să descopere filme de scurt-metraj de autor, precum şi o selectie a celor mai bune filme de autor de lungmetraj ale timpului. Festivalul va aduna personalităţi ale cinematografiei mondiale, autori consacraţi şi critici de film care să dezbată problema filmului contemporan de autor. În paralel, festivalul va promova tineri studenţi sau absolvenţi ai şcolilor de film într-o secţiune specială a festivalului, numită Schools Visit.

A fost definitivată competiţia oficială a festivalului, care cuprinde 16 scurtmetraje (de ficţiune, documentare, de animaţie şi experimentale) internaţionale, alese dintre cele aproape 350 de filme primite din toată lumea. Printre surprizele competiţiei se numără zece premiere româneşti (scurtmetraje străine care n-au mai fost prezentate de nici un alt festival din ţară) şi două premiere absolute (producţii româneşti).

Primul scurtmetraj autohton din competiţie, Palmele de George Chiper a fost prezentat, în luna decembrie, la festivalurile CineMAiubit (de film studenţesc) şi DaKINO, Timishort fiind primul festival din afara Bucureştiului la care participă. Regizorul George Chiper despre film: „Emilia Dumitrescu îşi pierde soţul şi fiica într-un tragic accident de circulaţie, în timp ce se afla la volan. Un titlu de ziar, însoţit de câteva detalii sordide, e tot ce rămâne din drama relatată la ştiri. Premisa filmului: un interviu ratat de televiziune. Poate din cauza neputinţei ei de a arăta ce simte, ce gândeşte şi la ce mai speră în faţa unei camere de luat vederi. Ce a rezultat, însă, compus din secvenţele unei zile oarecare, ce pare să nu se mai sfârşească vreodată, poate fi adevăratul interviu interior pe care Emilia Dumitrescu şi-l acordă sieşi. Sau doar fluxul conştiinţei unei femei care mai are prea puţine de aşteptat de la viaţă.”

Nunta lui Oli de Tudor Jurgiu (producător: Libra Film), al doilea titlu autohton din competiţia Timishort, a avut recent premiera la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT (Bucureşti), în cadrul căruia a obţinut premiul pentru cel mai bun film românesc. Regizorul mărturiseşte: „Ideea acestei poveşti mi-a venit când l-am cunoscut pe adevăratul Dorel (tatăl lui Oli), care m-a emoţionat printr-un amestec de tristeţe şi entuziasm. Am vrut să prezint nu atât un conflict, cât o stare de fapt care este în sine destul de gravă. Nearticularea poveştii într-un sens dramatic face filmul mai sincer şi îi ajută pe spectatori să empatizeze mai mult cu personajele.”
Celelalte două filme româneşti din competiţie sunt prezentate la Timişoara în premieră absolută. Este vorba de scurtmetrajul studenţesc Cealaltă fiică de Ştefan Munteanu (cu Clara Vodă şi Simona Ghiţă în rolurile principale) şi de Înainte şi după 22/12/1989, primul scurtmetraj de ficţiune al lui Andrei Cohn. Acest din urmă film, produs de Tandem Film şi avându-i în distribuţie pe Mimi Brănescu, Clara Vodă, Sorin Cociş şi Cuzin Toma, redă povestea a două întâlniri dintre un arhitect şi un membru al Securităţii, înainte şi după căderea regimului comunist din România.

Timishort va mai include secţiuni necompetitive atractive, care vor prezenta numeroase scurtmetraje internaţionale noi, programe speciale ale unor festivaluri-partenere, cele mai bune creaţii recente ale unor şcoli de film, grupaje tematice, o selecţie a scurtmetrajelor româneşti premiate în ultimii ani şi un profil de autor. În timpul festivalului se vor organiza şi ateliere de film creative, destinate tinerilor cineaşti şi cinefili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.