marți, 9 aprilie 2024

LA SOLUZIONE MIGLIORE

BEHIND THE SCENES

"La Soluzione Migliore" e un fel de anomalie sau pasăre rară pentru cinemaul românesc la începutul anilor 2000. O co-producție timișoreano-italiană care a cam fost ținută la sertar în tot acest timp. În cuvintele unuia din realizatori, "este un film de tip art house, cam dark, cam greu de descifrat, cu o poveste de producție total aparte și demnă, în sine, de un alt film, tragi-comic pe alocuri, care implică niște răsturnări de situație. Dar despre toate acestea aș putea povesti poate după proiecția specială de miercuri, 10 aprilie, in memoriam Christo Jivkov." Până atunci, am consemnat amintirile câtorva din membrii timișoreni ai echipei care a lucrat în urmă cu 15 ani la film. 

 


 

PETRU DOROBANȚU – producător

Ca începător, în materie de producție cinematografică, nu am nimic ce ar putea să mă recomande. Doar pasiunea pentru film, pentru cinema - despre care tatăl meu spunea că “este mai mult decât un simplu fenomen cultural deoarece filmul, uneori, recompune viața și asta ține de sacralitate”.

Am ales deci să risc și n-am ales singur, ci am făcut-o în amintirea părinților și consătenilor mei dintr-un sat din regiunea istorică Banat, de pe râul Cerna, afluent al Dunării, care, în anii de după război, nu aveau altă bucurie decât să aștepte cu sufletul la gură și să consume producțiile filmice ale vremii, atunci când, odată pe săptămână, venea și la noi caravana cinematografică.

Lecturând mai apoi scenariul, am întrevăzut posibilitatea, dincolo de povestea în sine, ca Timișoara și tot ce înseamnă ea pentru mulți dintre noi să fie "văzută" și cunoscută la scara pe care o merită, cu splendoarea arhitecturii sale multiculturale, interconfesionale și profund umane.

Continui să cred că această  peliculă reprezintă, dincolo de așteptările noastre, ale întregii echipe, un început pentru producția de film locală și în același timp reușește să demonstreze ce pot face împreună italienii, românii, maghiarii, bulgarii și sârbii, adică toți cei care l-au dus până la sfârșit, filmând în Italia, la Cividale del Friuli, în provincia Udine, și în România, la Timișoara, uneori la temperaturi de mult sub zero grade, dar entuziaști de împreuna lor lucrare.

A fost greu, au fost și multe contradicții și momente de impas, care însă, până la urmă, ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine și, sper, să ne respectăm mai mult. Le mulțumesc tuturor și mai ales copiilor mei care mi-au fost alături. 

 

                                                Dorotheea Petre & Christo Jivkov 

 
IOANA DOROBANȚU-GORDON – coordonator post-producție și promovare
 
Din perspectiva mea (foarte personală), povestea acestui film este una cu totul atipică și irepetabilă. Pe măsură ce au trecut anii, gândindu-mă retrospectiv la toate etapele acestei producții, pe care le-am cunoscut uneori de departe, alteori de aproape, mi se pare tot mai incredibilă întreaga poveste, fabuloasă de-a dreptul, mai cu seamă datorită faptului că ea este atât de strâns legată de Timișoara și de oamenii de aici, dar și pentru că ne-a dat posibilitatea să interacționăm direct cu nume importante ale cinema-ului european.
 
Nu cunosc prea bine detaliile începutului, știu doar că prin anul 2008 au ajuns în Timișoara niște producători de film italieni care căutau parteneri aici în vederea realizării unui film, dată fiind relația economică de colaborare care, se știe, deja era bine dezvoltată între diverse regiuni din Italia și județul Timiș, cu precădere. Exista și un context programat, ca să-i spun așa, sintetizat în conceptul de ”cineturismo”, prin care se dorea promovarea valorilor cu potențial turistic din Provincia Udine și Timișoara.
 
Christo Jivkov a fost un actor bulgar care a activat mult în Italia și care era cunoscut în primul rând datorită rolului din filmul The Passion of the Christ al lui Mel Gibson. În co-producția La Soluzione Migliore, filmată în mare parte în Timișoara, Christo a jucat rolul principal. Cât a fost aici pentru filmări, Christo a legat prietenii cu echipa română de producție și cu actorii români. L-am cunoscut și eu personal, când am fost cu filmul respectiv la festival la Sofia, în Bulgaria, unde Christo a fost o gazdă excelentă. Era un actor foarte talentat, carismatic, devotat meseriei și un om integru. A murit, din nefericire, anul trecut pe 31 martie, la Los Angeles, la doar 48 de ani, în urma unui cancer. Noi am aflat, cu imensă tristețe, mult mai târziu... 
 
Pentru că recent s-a împlinit un an de la dispariția sa, ne-am dorit să ni-l amintim pe Christo (și publicul doritor alături de noi) prin această proiecție în Timișoara. Filmul a mai fost văzut de două ori în Timișoara, în 2011-2012, dar cu circuit închis, doar pentru echipă, presă, parteneri, colaboratori, etc, niciodată pentru publicul larg. Asta și pentru că nu aveai unde: cinematografe nu prea mai erau la Timișoara, iar multiplexul nu era interesat de genul acesta de film. A circulat apoi prin lume, prin festivaluri. 
 
În film mai joacă un actor italian renumit, Enrico Lo Verso , poate vă amintiți Farinelli, iar dintre actorii români: Ovidiu Mihăiță (de la Auăleu), Dorotheea Petre, Alexandru Repan.  Ovidiu va fi prezent la proiecție și mai ales la discuția care va avea loc după film. Au mai fost implicați și alți colegi în acea producție precum Andrei Boroșovici, Rafael Vasilcin, Diana Bogea, Roxana Morun etc. Fratele meu, Daniel Dorobanțu, semnează mare parte din coloana sonoră.

 

                                                                   Ovidiu Mihăiță


OVIDIU MIHĂIȚĂ – ACTOR

A fost debutul meu "cu text în italiană" în cinema. Enrico și Christo jucaseră cu Gibson și Hopkins. Să fii pe set cu "cei"care i-au întâlnit pe "ăia"
 
”Chestia care mi-a plăcut foarte mult a fost că am stat mult de vorbă cu actorii, care pentru mine erau Dumnezei la vremea aia. Eram un amărât care terminase facultatea, iar ăștia veneau de pe platouri de la Hollywood. Și noi încercam să descifrăm scenariul, știi, ca niște muzicieni care văd o partitură foarte complexă căreia trebuia să-i dea de capăt și să cânte toți cumva în același timp. Da, și mi-a plăcut foarte mult că m-au adoptat, cumva, eu eram cel mai tânăr din distribuție, atât ca vârsta reală, fizică, cât și ca nivel și experiență cinematografică, dar stăteam ore întregi cu ei în rulote și mi se părea ireal că aveau disponibilitatea asta. Știi că despre actorii mari, de obicei se spune că, mă rog, sunt mai țâfnoși, au tot felul de condiții, de mofturi... Nu era cazul deloc la ei! Se comportau ca niște părinți adoptivi ”cinematografici”. Și cum am spus, stăteam mult și nu vorbeam prostii și nu ne hlizeam, nu spuneam bancuri, ci stăteam cu textul în față și încercam să înțelegem, fiecare pentru fiecare, ce are de jucat acolo.” a spus Ovidiu zilele trecute în emisiunea Andreei Oance, West Side Story. Și tot acolo a povestit despre motivul "ținerii la sertar" a filmului Dan Rațiu...
 
DAN RAȚIU - producător
 
"Aș vrea să spun că destinul filmului, din perspectiva întâlnirii cu publicul, este cumva destul de legat de destinul cinematografelor din Timișoara și din România. Nu e un film ușor, nu e un film de public, nu e un film comercial. Era absolut imposibil să intrăm cu el în rețeaua cinematografelor din mall sau așa ceva. Iar în Timișoara nu aveam un o sală de cinema. În multe orașe din România nu existau săli de cinema. În paralel, eram în distribuție cu filmul ”Nuntă în Basarabia”. N-am reușit să intrăm în paralel decât în șase cinematografe concomitent, pentru că nu erau săli și atuncea da, ok, un film de genul ăsta își găsea foarte greu locul. Mai mult prin alte țări.”

    
Rafael Vasilcin
         


RAFAEL VASILCIN – CAMERAMAN
 
Pentru mine a fost o experiență interesantă munca la un lung metraj de ficțiune. Mi-a clarificat faptul că e o enormă muncă de producție și un maaaare efort oganizatoric în spatele fiecărui cadru tras și cam 0 covor roșu festivist de fapt. Și că 3 săptamâni pe aceeași plantație e ca munca la fabrică. Ai de îndeplinit sarcini punctuale. Adică la ce faceam eu, nu aveam o viziune de ansamblu a poveștii și nici a programului de filmare. Aveam o cameră care trebuia configurată în anumite feluri pentru diferite scene. După care, în timpul repetițiilor și al filmarii făceam focus pulling.
 
Anecdotic, mai am o poveste, dar e lungă. Directorul de imagine Gianluca Laudadio și-a rătăcit exponometrul pe undeva si e scula esențială pe orice platou. Eu aveam ceva vechi și mi-era rușine cu el. Așa că l-am sunat pe Cristi Ilea (operator de imagine, n.n.) care venea la Hațeg de la Bucuresti pentru o filmare cu TVR și avea un exponometru șmecher. După filmare, noaptea, am condus până la Hațeg și ne-am întâlnit. A doua zi dimineața pe platou când i l-am dat lui Gianluca, dom'le, privirea aia de copil care primește un cadou nesperat, aia nu se uită.
 
Interacțiuni am avut mai mult cu colegii de departament, cu actorii puțin spre deloc, că nu ne băgam în seamă, dar îmi pare rău de băiatul bulgar. Probabil am schimbat de două ori 3 vorbe cu Christo în limba lui maternă, dar la cum e acolo când se lucrează, la câtă concentrare se cere de la actori si la cât îs eu de invizibil -dacă se poate-, nici asta nu îmi aduc aminte cu siguranță.
 
Ce țin minte sigur e că italienilor le picau sculele din mână fix la ora la care era programată masa de prânz, chit că mai era o dublă de tras. Se oprea mașinăria și se relua după cotidianul carbo-loading.
 
La Soluzione Migliore - 2011, ficțiune/dramă, Italia/România, Regia: Luca Mazzieri, Producător: Petru Dorobanțu (Lezard Films, Timișoara, România) va avea prima proiecție oficială la Timișoara, miercuri, 10 aprilie, la Cinema Victoria, de la ora 20  (material consemnat de Lucian Mircu).

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.