marți, 5 iulie 2016

Ce așteaptă juriul de la Competiția Ceau, Cinema!

După cum am anunțat deja de ceva timp, juriul care va decide în acest an filmul câștigător al Competiției Ceau, Cinema! este format din actrița Alina Ilea, regizorul Răzvan Georgescu și actorul Alexandru Papadopol.

Am fost curioși să aflăm ce așteptări au ei de la Competiție (întrebările au fost trimise înainte de anunțarea titlurilor care luptă pentru trofeu), ce consideră a fi cel mai greu la o astfel de jurizare și ce îi convinge că au de-a face cu un film bun.

La această a treia ediție a Ceau, Cinema! - câte trei întrebări pentru fiecare din cei trei membri ai juriului.


Alina Ilea

1. Ce aşteptări ai de la Competiţia de şase filme a Ceau, Cinema?

Alina Ilea: Mă aștept să văd șase filme bune sau cel puțin interesante. Mă aștept să văd șase filme diferite ca subiect și abordare. Mă aștept să văd partituri actoricești. Mă aștept să fiu surprinsă și, evident, emoționată.

Răzvan Georgescu: În primul rând, sunt tare curios să vizionez peliculele cele mai noi din această regiune a Europei. Sper să avem parte de demersuri și perspective cinematografice „fresh”, inedite, într-o atmosferă la fel de angajată, degajată, interesată precum la ediția de anul trecut. Nu în ultimul rând, lubenița de Gottlob coaptă și dulce.

Alexandru Papadopol: În general așteptările depind de gradul de implicare al omului pasionat de film. Eu abia aștept să văd niște filme bune și să mă bucur de ele. Jurizarea își are rolul ei, dar cred că filmele contează mai mult.


2. Care crezi că este partea cea mai dificilă a în face parte dintr-un juriu?

Alina Ilea: Cred că partea cea mai grea pentru mine este să aleg atunci când am în față creații artistice foarte apropiate ca valoare. Am impresia că la final cineva va pleca puțin mai trist.

Răzvan Georgescu: Faptul că uneori sunt prea
puține premii de acordat pentru respectiva ofertă
Răzvan Georgescu
cinematografică. Faptul că uneori sunt prea multe premii de acordat pentru respectiva ofertă cinematografică.

Alexandru Papadopol: Nu cred că există o parte dificilă. Cred că ar trebui reglat gradul de subiectivism. Important este să judeci doar filmul, lăsând la o parte alte dezbateri sau declarații personale colaterale.

3. Ce te convinge, la o vizionare, că ai de-a face cu un film bun?

Alina Ilea: Întotdeauna am intuit că am în față un film bun de la primele cadre. Un detaliu: felul în care era pusă lumina, felul în care se mișcă sau nu camera, replicile, ceva din jocul actorilor trezeau în mine un semnal de alarmă. Dacă sunt „atacată” la un nivel profund emoțional și intelectual și simt că a venit dintr-o necesitate a creatorului, atunci mă convinge.

Răzvan Georgescu: a. O emoție puternică, transmisă subtil, care te lasă cu gura căscată, fără putință de a i te impotrivi; b. Curajul de a aborda subiecte puternice, nu totdeauna la îndemână; c. O mână regizorală destoinică și clară; d. O dramaturgie ingenioasă care să se muleze ca o manușă pe subiect.

Alexandru Papadopol
Alexandru Papadopol: Nimic nu te poate convinge mai mult decât gradul de emoție pe care acel film ți l-a transmis. Apoi cred că ne putem concentra pe poveste și jocul actorilor, cele două elemente principale care definesc un produs cinematografic.

 






Cele șase filme din Competiția Ceau Cinema! sunt: „Cântarea Cântărilor” (Ucraina, r. Eva Neymann), „Cei care cad au aripi” (Austria, r. Peter Brunner), „Panama” (Serbia, r. Pavle Vuckovic), „Viața e o trompetă” (Croația, r. Antonio Nuic), „Front rece” (Rusia, r. Roman Volobuev) și „Soră-mea” (Polonia, r. Kinga Debska)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.