marți, 9 septembrie 2014

La Casa Filmelor va fi EPIC!

PROIECȚIA-SPECIALĂ 2014




Dacă ați parcurs programul Casei Filmelor ați observat poate că sâmbătă seară după concerte nu apare, în mod ciudat, nimic. Anii trecuti, acel interval de timp era rezervat momentului cel mai atractiv/inedit/de neratat din program (în opinia noastră, cel puțin). In 2012 am avut Aventurile Prințului Ahmed + rescoring Makunouchi Bento. În 2013, tot MaBento ne-a regalat cu un spațiu sonor și vizual: Science Night.

Și acum, doamnelor și domnilor, avem în sfîrșit confirmat filmul-eveniment de anul acesta. Un film care va încununa ziua dedicată muntelui la Casa Filmelor. O proiecție unică, din categoria "o dată-n viață", nu știu dacă auziți tobele, dar vă rog să vi le imaginați pe măsură ce ochii vi se îndreaptă către titlul filmului...tam-tadaam:  The Epic of Everest (1924), varianta restaurată de BFI National Archive (Arhiva Națională a Institutului Britanic de Film).

Iată cîteva motive pentru care această "proiecție-specială" este atît de specială:

E filmarea oficială a legendarei expediții din 1924 a alpiniștilor George Mallory și Andrew Irvine (a treia expediție britanică pe Everest). În comunitatea alpiniștilor încă se mai dezbate dacă nu cumva sunt primii care au atins cel mai înalt vîrf al lumii, supranumit "al treilea Pol".

Putem vedea documentarul, în premieră pentru România, la fix 90 de ani de la data lansării sale. A fost un hit, a circulat de-a lungul și latul Europei și de 7 ori de pe o coastă a SUA pe cealaltă (era pentru prima oară când publicul larg făcea cunoștință cu măreția dar și condițiile brutale ale Himalayei). La premiera de la Londra, a fost adus un grup de lama tibetani pentru a acompania proiecția cu cîntece din cornurile lor și dansuri tradiționale.

Realizatorul, căpitanul John Noel, făcea și el pionierat în cinematografie, ținând cont de condițiile extreme de altitudine și temperatură în care a filmat. A avut cel mai avansat echipament al timpului. Lentilele telescopice au fost îmbunătățite pentru a obține imagini clare de la distanță mare. Astfel, Mallory și Irvine au fost filmați de la 3 km. depărtare, înainte să-i înghită ceața, la peste 8000 m. altitudine. Ulterior, echipa de căutare n-a mai găsit nicio urmă a celor doi. Corpul lui Mallory a fost descoperit 75 de ani mai tîrziu (fără ca aceasta să lămurească misterul dacă a ajuns sau nu pe vîrf ).

E unul dintre primele materiale filmate cu populațiile izolate din Tibet și Nepal și cultura lor. Are deci valoare antropologică și istorică (așa cum a fost cazul și cu Aventurile Prințului Ahmed, cea mai veche animație păstrată integral).

Dar filmul nu e interesant doar pentru pasionații de munte și de istoria filmului. Culorile fabuloase ale lumii de cleștar, senzația de solitudine și grandoare a întinderilor himalayene, apusul sângeriu -cu adevărat epic- deasupra vârfului, te trimit într-un spațiu oniric, ca din altă lume. E un veritabil trip audio-vizual (așa cum a fost anul trecut Science Night), după cum puteți deduce din trailer.




La starea cvasi-halucinogenă contribuie din plin și coloana sonoră a lui Simon Fisher Turner, la care a lucrat timp de un an de zile. A rezultat un omagiu evocativ adus munților și celor fascinați de ei, printr-un amețitor colaj de instrumente, muzicieni și sunete găsite în natură (vînturi aspre, clopote de iaci dar și înregistrări originale făcute de Noel cu călugării tibetani). Cu 3 ani înainte, Turner a compus muzica pentru un alt documentar al aventurilor eroice, recondiționat tot de BFI: The Great White Silence (filmarea oficială a expediției lui Scott la Polul Sud, care pare interesant de adus cu altă ocazie).

Pelicula (veche de aproape un secol) a fost restaurată după un an de eforturi laborioase, de către BFI National Archive cu ajutorul Sandrei Noel, fiica autorului. 20 de oameni au scanat digital 3000 metri de peliculă foarte fragilă. Plus că au reconstruit  aproape de la zero toate intertitlurile din film (118 la număr).



Cei care ajung la Plai pot să vadă această proiecție (probabil unică) la mai puțin de un an de la lansarea în Marea Britanie (18 octombrie 2013), sîmbătă, 13 septembrie, după concertele de la Scena Mare.

Atunci când am citit articolul din The Guardian am visat să putem aduce filmul la Timișoara, dar nici nu speram să poată fi posibil atît de repede. Asta mulțumită prietenilor de la Plai (care suportă costul acestei proiecții) și deschiderii BFI.

Dacă totuși mai aveți nevoie de un motiv, alpinistul timișorean Horia Colibășanu va vorbi la Casa Filmelor, cu doar cîteva ore înainte de proiecție, despre Himalaya și, evident, Everest. În anul cu cele mai multe victime din istoria cățărării muntelui, a urcat și el pînă aproape de locurile unde Irvine și Mallory au fost văzuți/ filmați ultima oară.

http://3.bp.blogspot.com/-_QPn2-Fx7EU/U35cW4xlZII/AAAAAAAAGuc/dk_SfC97hgg/s1600/Everest+7.jpg





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.