duminică, 12 februarie 2012

Tinker Tailor Soldier Spy

CRONICA PICTATA NO. 1 *



[stenograma, 10.02.2012, 14.00 hours, singur in sala, la multiplex!!!]

[min. 01 - 20] Razboiul Rece. Atmosfera glaciala. Undeva, in sediul spionilor reginei (numit intamplator "The Circus"). Biroul de comanda izolat fonic. Neizolat fata de cartitele kaghebiste. 4 suspecti. Tinker (Toby Jones). Tailor (Colin Firth). Soldier (Ciaran Hinds). Spy (David Dencik). In Budapesta, Mark Strong incaseaza un glont. Megascandal. Seful Control scapa lucrurile de sub control. Cade capul lui John Hurt. Si mana lui dreapta, Gary Oldman. Asa incepe. Cartea: John Le Carre. Bazat "loosely" pe "cazul Philby". Spionul kaghebist care a stat vreo 20 de ani cocotat in varful serviciilor secrete britanice. Regia: suedezul care a facut Let the right one in.

[min. 21 - 50] Oldman se intoarce cu o misiune. [Un ministru ii zice: "misiunea asta nu exista"] Ajutorul batranului e un spionel blond, gay. Apare Tom Hardy. El e hetero. Ceea ce e bine. Pentru ca Tom meets Iryna in Istanbul. Iryna vrea in Occident. In schimbul unui nume. Hardy telegrafiaza la sediul din Londra. De serviciu se pare ca era cartita. Pentru ca Iryna dispare brusc pe Marea Neagra. Mark Strong revine. E torturat. Creieri pe pereti.


[min. 51 - 70] James Blond vrea sa sustraga un dosar din arhiva. Scena cu valiza, grozava. [Multumesc, Belinda!]. La radio se aude un cantecel simpatic. Petrecere de Craciun, cu Mos Lenin. Scene de adulter. [funfact: printre figuranti, apare si scriitorul John le Carre, 80 de ani, care in tinerete chiar a fost agent secret; e si producatorul filmului]. Apar alti spioni gay. [in filmul irlandez The Guard unul din personaje spune ca "aveam in IRA o gramada de baieti gay. Era mai usor sa-i infiltram in MI6"].


[min. 71 - 90] Oldman si Blond au o sedinta cu whiskey. Gary vorbeste cu un scaun. Scena pe care o s-o vedeti la Oscar. De fapt, "vorbeste cu" nemesisul nevazut Karla. Karla nu e femeie. Nimic nu e ceea ce pare. Normal, e un film cu spioni. Deja un clasic al genului. Si un etalon.

[min. 91 - 123] Multe personaje (cu nume haioase: Smiley, Control). Multe scene. Bine controlate. Tensiune. Facuta din nimic. Suspiciune generala. Singuratate. Paranoia. Jumatate din timp, spionii -vestici sau estici- incercau sa se faca unii pe altii sa defecteze. Cealalta jumatate isi aruncau informatii nesemnificative ("graunte") pe post de informatii vitale ("gold"). Viata de spion, viata de pion. Finalul e magnific: pe piesa La Mer, varianta Julio Iglesias. Coloana sonora: Alberto Iglesias. Coincidenta de nume. (?) Deseara, in tinutul reginei sunt premiile BAFTA. TTSS are vreo 11 nominalizari. Le merita.

later edit: a luat premiul pentru cel mai bun film britanic si premiul pentru cea mai buna adaptare

rating: colectabil

*cred ca e evident ca nu stiu sa desenez, si totusi indraznesc sa incep aceasta serie de "cronici pictate"; sa vedem cat o sa ma tina

10 comentarii:

  1. Singur? Si te mira? pai, ca sa plecam de la idee, cam cati cititori are John Le Carre si cati Ian Fleming, sau cam ce sali face Bond? Un astfel de film, bazat pe scrierea unui spion adevarat nu poate atrage. Lumea crede ca spionajul e ceea ce face Bond... Ei, uite ca nu - spionul e discret, tacut, invizibil, comun....

    RăspundețiȘtergere
  2. Si Fleming era tot un spion adevarat. A lucrat in British Naval Intelligence si a planificat o reala Operatiune Goldeneye. Romanele sale sunt insa mai aventuroase propunand un alt tip de erou, mai romantic un pic. Nu cred ca e nevoie sa-i comparam sau punem in competitie pentru ca e loc pentru amandoi si doar noi avem de castigat. Personal sunt fan al filmelor James Bond la fel de mult ca al seriile BBC dupa John Le Carre.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Bujold

    Sunt obisnuit sa fiu singur in sala.
    Dar la cinematografele de stat.

    Imi place cum ai zis despre cum arata un spion.

    RăspundețiȘtergere
  4. filmul bun .
    caricatura doar bunicica .

    RăspundețiȘtergere
  5. @marul

    sunt ageamiu intr-ale artei
    dar vreau sa mai incerc
    cand mai vin idei

    multumesc pentru comentariu

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare mult mi-a plăcut filmul. Și modul în care l-ai prezentat. Când am fost eu să-l văd am fost maximum 10-12 oameni în sală. Știi tu cum e: filmele fără explozii și mișcări de Matrix au mai puține șanse să prindă la publicul larg.

    RăspundețiȘtergere
  7. @CristinaTM

    Ma bucur sincer ca a intrat la mall, chiar si asa. Rar, mai scapa si unul din asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ritchie - n-am spus ca nu-mi place Bond - Le-am vazut pe toate si imi plac toate, dar John LeCarre este senzational, ca si Robert Ludlum.

    RăspundețiȘtergere
  9. James Blond poate ca eufemism, ca altceva n-are in comun...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Despre Filme

    De acord, n-are nimic in comun.

    I-am dat un "nume de cod" spionului blond, ajutorul lui Oldman.

    Am incercat si eu o gluma. Poate nu cea mai reusita.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.