joi, 1 decembrie 2011

Prometheus e gata de a fi dezlantuit

Sunt sigur ca cei mai hardcore cinefili sunt la curent cu toate stirile legate de mult-asteptatul pseudo-prequel la seria Alien, filmul care practic marcheaza intoarcerea vizionarului Ridley Scott la genul care l-a consacrat si pe care multi il asteptam de-o viata. Prometheus va fi asadar, daca nu ma insel, primul din tripleta de filme epice programate in 2012 (celelalte doua fiind The Dark Knight Rises al lui Christopher Nolan si The Hobbit: Part 1 by Peter Jackson &Co.) asa ca vom incerca sa aruncam un pic de lumina asupra misterului din jurul acestui proiect si pentru cei mai putin informati. Unul din motive e acela ca au inceput sa apara imagini de calitate din film si intuitia imi spune ca in curand vom avea un prim trailer, chiar luna aceasta.

Jocheul Spatial de-acum 33 de ani

Asa cum probabil se stie, Prometheus trebuia sa fie initial un prequel la Alien. Asta in parte motivat de doua lucruri: imposibilitatea de a mai continua franciza dupa fiasco-ul Alien vs Predator si un capat de mister nerezolvat lasat liber in primul film: fosila calatorului spatial - Space Jockey-ul - gasita pe nava abandonata unde asteptau ouale de xenomorfi. Premizele pentru un film despre ce-a fost inainte de Alien se conturau. Insa villain-ul isi pierduse potenta de a terifia prin reducerea lui la un pet folosit de adevaratii predatori asa ca era nevoie de o reinventare a sa.. Din aceste motive s-a luat decizia - care a coincis cu aducerea scenaristului “Lost” Damon Lindelof - de a construi Prometheus ca un film de sine statator, fara implicatii asupra storyline-ului seriei Alien dar setat in acelasi univers.



Cat priveste povestea e greu de apreciat cat e viziunea lui Scott, cat e scriptul original al lui Jon Spaihts (primul scenarist) si cat vine de la Lindelof. Probabil scheletul general si inima apartin tatalui Scott, pielea si articulatiile lui Spaihts iar organele vitale scenaristului Lost, ca sa fac o comparatie mai plastica. Cert e faptul ca nu vom vedea inca un “alt” film cu facehuggers si chestbursters decimand un grup de oameni claustrati, elementele definitorii ale francizei, ci ceva nou. Iar asta inseamna ca Lindelof a pastrat destul din scriptul lui Spaihts ca sa ne ofere atmosfera originara dar a indus o directie noua a povestii a.i. sa fim nitel surprinsi si totodata sa creeze o noua mitologie, mai larga.


Plotul comunicat de producatori dezvaluie ca Prometheus este numele unei nave spatiale la bordul careia o echipa de oameni de stiinta intreprind o calatorie extraordinara pana in colturile indepartate ale universului unde vor afla chestiuni surprinzatoare despre originea umanitatii. Si, bineinteles, va avea loc o batalie teribila pentru prezervarea viitorului rasei noastre. Numele inspirat din mitologia greaca (Prometheus, cel care fura focul zeilor pentru a-l aduce oamenilor) atata un pic imaginatia catre o zona speculativa: fiinte superioare, planuri divine, intrebari existentiale etc. Trebuie sa asteptam ca sa vedem.

Ceea ce stim cu siguranta e ca filmul va fi dur, intunecat si se va indeparta de mythos-ul xenomorf inspre chestiuni ca teraformarea, inginerie cosmica, samanta vietii, etc. “The story of creation, the gods and the man who stood against them.” dupa cuvintele lui Scott. Ce rol vor juca prietenii nostrii cu sange acid in planul divin e inca destul de obscur.



In ce priveste personajele observam insa pastrarea aceluiasi trio instaurat in franciza Alien: un personaj feminin central puternic, Elisabeth Shaw (jucat de Noomi Rapace), un personaj masculin sintetic, David (jucat de Michael Fassbender), si un personaj dubios, un reprezentant al Companiei, Vickers (jucata de Charlize Theron). Roluri de suport interpreteaza Idris Elba, Ben Foster, Patrick Wilson si Guy Pearce. In ce priveste productia e reconfortant de stiut ca H.R Giger e din nou sef de design (el a creat imagistica care ne-a dat fiori de placere si groaza in filmul original) ca mesterul Scott nu iubeste ecranul albastru a.i. se lucreaza pe platouri realiste - lucru ce se va resimti in produsul finit - si ca Prometheus se filmeaza in 3D. Potentialul e pur si simplu imens. Dar si asteptarile vor fi la fel. Aflam in iunie 2012 daca s-a reinventat SF-ul sau nu.


Bonus: Cate ceva despre Jon Spaihts

Ca o parere personala as adauga ca am multa incredere in Jon Spaihts si in ceea ce a pus de la el in Prometheus. Tipul e un geniu, unul din cei mai originali scenaristi de SF. Zilele astea urmeaza a se lansa The Darkest Hour, un thriller SF de tip alien invasion setat in Moscova. Pe vremea insa cand apareau primele zvonuri legate de Prometheus am pus mana pe doua scenarii ale tipului. Unul, intitulat Passengers (download aici), reda o drama psihologica de tip “singur in spatiu” in care o nava de colonisti aflata pe un drum de 150 de ani spre alta planeta, trezeste accidental unul din pasageri dupa doar 30 de ani. Pus in imposibilitatea de a reveni in stare criogenica tipul petrece o lunga perioada de vreme singur pe nava imensa, intr-un confort de invidiat dar inconjurat doar de companioni mecanici, roboti de intretinere etc. Stiind ca va muri de batranete inainte de a ajunge la destinatie intr-un final se hotaraste sa trezeasca o alta colonista condamnand-o practic la aceeasi soarta. Un fel de Moon cuplat cu While You Were Sleeping. Al doilea scenariu, Shadow 19 (download aici), e unul din acele story-uri care in 2009 intrau in “lista neagra” a script-urilor musai de ecranizat. E o poveste nebuneasca, un fel de Starship Troopers invadeaza planeta natala a aliens-ilor in care eroul e un colonel de spacemarines promovat intr-un proiect secret de teraformare a unei lumi indepartate, Erix, cu o biosfera luxurianta si extrem de periculoasa. Practic la fiecare pas ceva e gata sa te ucida. E ca Jason Statham jucand in Avatar, un tip extrem de dur si plin de resurse e trimis in mod repetat via un “teleportor” original (aici e un twist fabulos care da numele filmului) ca sa repare o masinarie complicata la o departare de 100 de km. Intocmai ca intr-un joc de tip shooter, eroul va relua misiunea de la baza mergand in fiecare zi o idee mai departe, dar invariabil sfarsind printr-o moarte crancena. O buna perioada s-a speculat ca ar putea fi un indiciu pentru plot-ul din noul Alien dar acum suntem siguri ca e rezervat pentru un film de sine statator. Unul pe care i-l doresc lui James Cameron sa-l faca!

7 comentarii:

  1. foarte reușit articolul. nu știam nimic despre film, dar m-ai făcut chiar curios, deși niciodată nu am fost fan Alien.

    RăspundețiȘtergere
  2. De multe ori te banuiesc de sadism.... ne arati prajiturile pe geamul cofetariei, ne spui cat sunt de gustoase dar pe usa ne asteapta 'inchis', reveniti....

    Pai nu se face asa, sa ne prajesti la loc mititel cu bunatati.

    Ah, dupa mine Alien e in top 10 the best of SF. Seria clasica, nu chestia jalnica (nu pot sa ii spun film) care i-a urmat.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Florin: mersi. Sper ca dupa Prometheu sa devii.

    @Darael: tachinez si eu, ce sa fac, sa ma perpelesc singur? Sunt de acord cu Alien. La mine e in Top 5.

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce simt ca top 5 al tau e top 5 pentru 99% din cunoscatorii de filme (bune) ?

    Oricum, pana una alta, noi stim ca esti langa noi in exteriorul cofetariei salivand dupa prajituri la fel ca noi ;;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai sa facem o experienata:
    Mine top 5 SF movies:
    1. 2001;
    2. Blade Runner;
    3. Metropolis;
    4. Alien;
    5. Dr. Strangelove - cred ca poate fi asimilat genului;
    6. Brazil;
    7. Stalker;
    8. Solyaris;
    9. The Terminator (1984)
    10. Planet of the Apes (1968)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bujold: As adauga 12 Monkeys. In rest, chapeau.
    @Richie: Daca nu as fi citit articolul, probabil as fi pornit cu ideea ca e inca un film cu chestbursters etc. Ridley Scott suna destul de bine, dar si H R Giger (din nou) ... deja salivez

    RăspundețiȘtergere
  7. @Bujold: foarte greu sa fac asemenea topuri. intotdeauna am senzatia ca nedreptatesc cel putin tot atatea filme pe cate includ. o sa ma rezum sa includ doar filme pe care le consider influente in genul caruia ii apartin.

    1. 2001 - Space Oddissey
    2. Blade Runner
    3. Metropolis
    4. Alien & Aliens
    5. Star Wars IV, V, VI
    6. Brazil
    7. Matrix
    8. Terminator 2
    9. Avatar
    10. Mad Max

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.