miercuri, 6 octombrie 2010

Stone devorandu-si fiii

WALL STREET: MONEY NEVER SLEEPS (2010)

rating: Brainwash cu indulgenta
Finanţele nu intră în aria mea de expertiză, aşa că am sunat un specialist să ne explice filmul. Iata stenograma:

"Ascultă tati, originalul din 1987 a inspirat mulţi oameni de afaceri, inclusiv pe subsemnatul. Gordon Gekko (Michael Douglas) e un guru al speculaţiilor pe bursă şi real estate. Tipul făcea din vorbe cîteva sute de investitori deodată. Lăcomia este bună, le zicea. Exact pe asta ne-am bazat noi la FNI. Şi a fost bună pînă a dat peste un golănaş mic, un broker de bursă tînăr şi mai lacom (Charlie Sheen). Gekko îl ia sub aripa lui, cum a făcut Obi-Wan Kenobi cu Skywalker şi, drept răsplată, golănaşul îl băgă la pîrnaie pentru fraudă. Emotionanta intalnirea (mai ales in scena de la spital) dintre tatal -Martin Sheen si fiul, Charlie.

Opt ani mai tîrziu, un Gekko îmbătrînit iese pe poarta închisorii, unde nu-l aştepta nimeni. Nici familie, nici sute de ziarişti ca pe mine. Deci, scumpu’ lu’ tata, aşa începe Wall Street: Banii trebuie să circule. Acum ex-mogulul Gekko e schimbat şi spăşit. Lăcomia nu i se mai pare bună. "E legala si e peste tot". Vede în ea cauza apocalipsei economice (suntem în 2008) pe care o prezice exact. Cunoastem, la închisoare ai mult timp de analiza si gîndire. "Mama tuturor relelor e speculatia". Cu asta nu sunt 100 % de acord.

Bătrînelu’ a realizat că timpul reprezintă cel mai valoros asset al omului, nu banii. Vrea să se împace cu fiica lui, Winnie (Carey Mulligan) - aceeasi fiica trebuia sa-l intretina la iesirea din inchisoare. Dar gigelu cu care e combinată e, surpriză, tot un golănaş de Wall Street (Shia LaBoeuf). Iar un "pescar miroase alt pescar de la o poştă", dacă înţelegi unde bat. Bine, banditule, de aici te-ai prins şi tu că povestea se repetă. Cam astea. Hai, te pup!".

Si acum parerea mea. Distinsul Oliver Stone se lungeste prea mult si rateaza finalul de dragul "fiilor" pe care i-a creat, astfel devorandu-i (asemeni lui Saturn din tabloul de Goya care apare in biroul "raului" interpretat binisor de Josh Brolin). Dealtfel e singurul sau sequel. Nu e si singurul in care joaca (a mai figurat ca agent de bursa, soldat macedonean in Alexandru, maior in Platoon s.a.). Intr-un fel, filmul are rol educativ, explicand cauzele recesiunii. Nu stiu insa daca te alegi si cu altceva in afara de cativa termeni de business (bubble, tulipomania, hazard moral) si combinatii financiare.

Dupa succesul primului Wall Street (inspirat din viata tatalui sau, agent de bursa), ca intentie un fel de Godfather in lumea financiara, Stone a vrut sa faca si Godfather II ( M. Douglas e Brando, iar Al Pacino e Charlie Sheen respectiv LaBoeuf). Nu intamplator in sequel apare Eli Wallach (Don Altobello din Godfather III). Cunoscut pentru "method-acting"-ul sau, unul dintre putinii parteneri in viata ai lui Clark Gable, la cei 95 de ani (!) Wallach joaca memorabil rolul unui mahar senil si cvasi-mumificat care, cand participa la tot felul de mese rotunde la nivel inalt, aminteste automat de consiliile mafiote. El e unul dintre putinii supravietuitori ai cutremurului de pe Wall Street, in timp ce se prabusesc toate cladirile somptuoase (asupra carora Stone insista neinspirat) din jur. Eli e simbolul (prea evident al) lumii lacome si urate a capitalului care ne conduce dintr-un scaun cu rotile.

4 comentarii:

  1. Ar trebui sa bagati un raiting numit "apa de ploaie" sau ceva de genu intre eroare si brainwash. Nu de alta, dar:
    1) filmul asta chiar e apa de ploaie
    2) eticheta de brainwash pare (cel putin mie) putin prea tare pentru filme de la mediocru in jos

    RăspundețiȘtergere
  2. tagheue: ai dreptate, e submediocru filmul.

    Am fost prea indulgent.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai atunci o Eroare pentru care avem indulgenta. E bine?

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) de acord, parca nu intra la categoria brainwash,poate ceva gen..autofag asta ca sa fie in tandem analogia...pictural-devoratoare :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.