marți, 2 februarie 2010

Visul Ceh

rating: COLECTABLE



Cesky Sen (Visul Ceh) ramane si în 2010 un documentar la fel de actual, cum era în 2004, cînd l-am văzut pentru prima dată. De atunci, l-am tot proiectat studenţilor de la Comunicare, aşa că l-am revăzut de vreo cinci ori. Încă nu m-a plictisit.

Filip Remunda şi Vit Klusak, doi studenţi la regied îşi fac lucrarea de diplomă despre lansarea unui hipermarket fictiv. Visul Ceh e promovat agresiv prin flyere, panouri iluminate, tramvaie inscripţionate cu mesajul: NU VENI, NU CHELTUI. În ciuda a(d)vertismentului, ziua inaugurării aduce 4000 de "clienţi".

Dincolo de farsa experimentală cu aer de reality-show, cei doi tineri reuşesc să atingă lumea publicităţii, o lume altfel ascunsă şi inaccesibilă telespectatorului de rînd. Ni se dezvăluie bucătăria unde se prepară mirajul consumerismului. Situaţia din Cehia ne este familiară: aşa cum zicea cineva în film, astăzi nu mai putem concepe lumea fără hipermarketuri.

Faptul că ţările ex-comuniste sunt mai vulnerabile la hipermarketomanie, este doar una din temele de gîndire pe care le vei avea după vizionare. Cei doi provocatori au deschis o grămadă de fronturi de dezbatere. Aşa cum se poate observa şi din opiniile diverse exprimate de studentele de la Comunicare şi Relaţii Publice (din cadrul Politehnicii), după vizionarea filmului:


Visul Ceh e un reality-show despre “marea trezire la realitate” (Larisa Dogaru)

O campanie cu tot tacîmul, pentru un hipermarket care nu există. Există doar zidul din faţă.
(Hannelore Feilinger)

„People follow ads even if there`s nothing tangible” este ideea definitorie a filmului
(Karina Wolf)

Filmul surprinde reacţii, detalii şi judecăţi de valoare din interiorul lumii celor care încearcă să modifice percepţia unui public asupra unui produs. În acest caz, al unuia care nu există. (Violeta Hoară)

Visul ceh? Este ceva la care visam fiecare dintre noi si care poate fi la fel bine si visul românesc, visul oricărei persoane însetate dupa cumpărături şi produse la ofertă.(...) O lecţie foarte bună de viaţă.
(Sorina Banciu)

Această campanie/farsă dovedeşte influenţa şi puterea publicităţii
(Edith Domschy)

Oglinda societăţii actuale. Îndrăzneţ, şiret şi absolut realist. Instigare la „neprostire în masă”. Trendul din lumea occidentală: tot timpul mai ieftin, mai mult şi mai mult, toate odată! trebuie desfiinţat. Filmul avertizează că este momentul să ne trezim cu toţii din acest „vis”.
(Cristina Grozea)

Mai există şi oameni care pot accepta realitatea (Bianca Iordan)

Au facut o contra-campanie, ştiind că publicul reacţionează la psihologia inversă (Maria Konya)

Chiar nu e despre deschiderea unui magazin fictiv. Mi s-a parut funny cum multi oameni s-au supărat vazînd paiul din ochii aceştia ‘mici’ şi sunt blissfully ignorant of /unaware de bîrna din ‘ochii mari’.
(Noemi Ceapă)

A fost ca un seminar pentru mine
(Raluca Holzinger)

Cesky Sen mi-a părut a face parte din mişcarea „hai să arătăm cît de consumerişti sunt oamenii, de parcă noi, cei care evidenţiem această situaţie, nu facem parte din ei”. Mi-a lăsat un gust amar
(Roxana Cornea)

A avut şi părţi comice. În linii mari este un film drăguţ
(Claudia Mamut)

O nouă viziune (Andreea Onofrei)

Pur educativ...Un semnal de alarmă (Alexandra Gheorghesc)

A pus în lumina reflectoarelor (...) modul de funcţionare a industriei publicitare (Ioana Nicola)



În ciuda contactului neprotejat cu această maşinărie rece, aparent infailibilă (pînă la sosirea recesiunii), tandemul Klusak-Remunda impregnează filmul cu multă emoţie. Cum e scena cu Hey-Ho, din curte de la Tesco. Întrebarea esenţială pe care o pun cei doi e legată tocmai de uşurinţa cu care ne lăsăm manipulaţi. În contextul noilor isterii cu pandemia porcină sau Flacăra Violet, vizionarea Cesky Sen este o cură de sănătate.

5 comentarii:

  1. Asta a fost primul film la care am facut eu recenzie :)) (din cauza de absente :D).

    Oana K.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce amintire placuta de la cursuri e filmul acesta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Oana & Adizzy: Ma bucur ca nu ati uitat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. aaaa ce dragut, nu stiam ca ai blog. imi cautam si eu numele pe google ca tot omul si asa am aflat :D foarte interesant

    RăspundețiȘtergere
  5. @maria: ma bucur ca ai dat semn, Maria! Mai treci :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.