sâmbătă, 2 ianuarie 2010

The Invention of Lying (2009)

rating: Brainwash

Cred ca mai potrivit sa scrie despre filmul asta era tovarasu Luci, intrucat dansul e mult mai familiarizat cu Ricky Gervais decat mine de vreme el urmareste faimosul Office (Uk). Dar daca tot l-am vazut aseara nu vreau sa scap momentul si va spun doua vorbe despre The Invention of Lying ca sa stiti daca vi-l treceti pe lista sau nu. E un fel de varianta britanica pentru Liar Liar, numai ca strangely e tot un film american desi il are in spate pe Ricky Gervais ca scenarist si regizor. Si fiind american are si cateva nume sonore, incepand cu Jennifer Gardner, Rob Lowe si chiar Eduard Norton intr-un personaj neasteptat de secundar. Deci o comedie britanica ca si conceptie dar americana ca si realizare, o poveste destul de originala, amuzanta dar si romantica in acelasi timp.



Cum spune si numele, "inventia minciunii" s-a produs intr-un moment de cumpana in viata lui Mark Bellison (Ricky Gervais), scenarist deloc remarcabil, burlac, prospat somer si pe cale de a fi evacuat din casa. Un adevarat "ratat". Pentru cei ca el viata in lumea utotpica in care fiecare spune exact ce gandeste este o amareala tare neplacuta. Orice gand pervers, anost, rautacios e spus fara jena fata de interlocutori pentru ca lumea nu are conceptul de adevar/minciuna, nu au ezitarile acelea care te fac sa tii pentru tine unele chestii, nu exista "salvarea aparentelor" sau "minciuna alba". Totul e direct in fata, la vedere, atat complimentele cat si jignirile care probabil nici nu sunt percepute ca fiind jigniri. Nu exista publicitate mascata (reclamele la Coca Cola si Pepsi sunt atat de sincere ca te apuca rasul), lumea nu concepe imaginatia, fictiunea, religia, ci doar realitatea simpla si fara infrumusetari, documentaristica si banala.


Si dupa cum intr-o lume de orbi chiorul e rege, tot asa, intr-o lume de adevaruri mincinosul devine imparat. Stresat de lipsa banilor, Mark Bellison se duce la banca sa-si goleasca contul de economii si intr-un moment de inspiratie, probabil o sinapsa i-a scurtcircuitat creierul, face ceva de neimaginat, spune ceva ce nu exista, declarand mai multi bani decat ar fi in cont. Si, in consecinta, primindu-i, pentru ca nimeni nu concepe ca ce ar spune el ar fi neadevarat indiferent daca sistemul informatic spune altceva. In aceste conditii Mark realizeaza ca e pe cale sa descopere ceva uimitor, ceva ce nu poate denumi inca, dar care ii va permite sa-si schimbe viata, sa-si recapete slujba, sa castige bani cu nemiluita si chiar sa cucereasca femeia visurilor. Ba, in plus, chiar sa instituie o religie. Filmul are destul de multe scene misto, provocand si explozii de ras dar e plin de momente melodramatice, romantism si ceva clisee, care presimt ca sunt intentionate. Oricum e un film bunicel, perfect de vazut in gasca cu prietenii..
Trailer

3 comentarii:

  1. Azi il studiez si eu amanuntit :D. Am vazut primele 15 minute si stau si ma gandesc cum ar fi sa traiesti intr-o lume ca aceea: oare iti dai seama ca ce spui il raneste pe celalalt?

    RăspundețiȘtergere
  2. Vazut, si am ramas dezamagit. Imi place Gervais, Office si Extras m-au facut sa rad de ma durea splina, dar asta e ceva mix intre Liar Liar si standup-ul lui, in care tema ateismului apare foarte des (Gervais e ateu). Si evident, e mai toned-down, pentru puritanii americani. In mare, o ciorba deloc amuzanta. Parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere
  3. keyzersoze: sunt aproape in totalitate de acord cu ce ai zis; doar ca pe mine nu m-a dezamagit - stiam deja din trailer la la ce sa ma astept de la experienta sa americana.

    Prima jumatate mi s-a parut acceptabila, dupa care esueaza lamentabil intr-o comedie romantica previzibila si seaca. Poate totusi, la intoarcerea pe taram britanic, batranul Ricky isi va fi revenit in Cemetery Junction. De verificat :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.