vineri, 24 iulie 2009

HP6: The Half Blood Prince (2009)

rating : Colectable

Ne-am cam obisnuit cu Harry Potter, ucenicul vrajitor de la Hogwarts, cel mai talentat pusti manuitor de bagheta magica si neintrecut in jocul de quidditch. Da, ne-am cam obisnuim sa-i dam porecle numindu-l hairy sau plotter, ne-am obisnuit sa-l ironizam si sa ne declaram adulti care nu mai au timp de filme pentru copii (desi baiatu asta umple salile de cinema) in fine, ne-am obisnuit sa carcotim la fiecare noua transpunere pe marele ecran a unei carti de J. K Rowling. Cu toate astea de 9 ani incoace Harry Potter suscita interesul a milioane de oameni inclusiv pe-al meu, unul dintre cei care nu mai gusta demult children fantasy-ul. Meritul e indeosebi al filmelor recente (ultimele trei de pana acum) care au devenit din ce in ce mai intunecate si incarcate de dramatism. Atat Goblet of Fire cat si Order of the Phoenix ne-au introdus tot mai adanc in magia neagra a lui Voldemort si slugilor sale care intind fortelor binelui capcane tot mai abile ce culmineaza in fiecare din ele cu moartea tragica a cate unui personaj semnificativ. Nici cea de-a sasea parte, The Half-Blood Prince, nu face exceptie de la aceasta linie. Nefiind deloc familiarizat cu continutul cartilor, pentru mine fiecare film e o surpriza de un capat la celalalt; cred ca asta e si modul meu preferat de a aprecia un film, anume fara a-mi pune mai intai intrebari privind ce s-a scos si ce-a ramas din poveste. Filmul trebuie astfel sa fie credibil si sa stea pe propriile picioare in fata neinitiatilor.

In al saselea an de studiu, singurul om care a supravietuit temutei vraji Avada Kedavra (vraja de ucidere) si cel mai temut adversar al Lordului Intunecat (doar e Cel Ales) - deci, Harry Potter - s-a lasat de scoala si studiaza mai mult presa prin cafenele facand avansuri chelneritelor. Asta pana vine Albus Dumbledore in persoana dupa el sa-l intoarca la lectii. In vederea infruntarilor viitoare are nevoie de tot ce-a invatat inamicul sau in ale magiei, drept pentru care este readus in scena unul din vechii profesori de la Hogwarts, mare maestru in potiuni, Horace Slughorn. Acesta manifesta un interes deosebit pentru Potter si il ia sub aripa sa incercand sa-l invete cat mai multe secrete. Munca ii este mult usurata cand Potter pune mana pe manualul de studiu al Printului Semipur (Half-Blood Prince) carte care continea mai mult decat programa de studiu, ca sa zic asa. In paralel cu instructia de vrajitor de prim rang Harry mai are o misiune. El trebuie sa castige increderea profesorului Horace, banuit a-i fi divulgat tanarului Voldemort secretul unei temute magii interzise, si a afla la randul sau secretul respectiv. De partea cealalta a baricadei, in partea intunecata adica, Draco Malfoy - pustiul cu parul alb, avand in sfarsit parte de un rol mai consistent - care, in prezent cazut in dizgratie, este ales de Lordul Intunecat pentru o misiune in interiorul scolii. Protector ii va fi nimeni altul decat profesorul Severus Snape, unul din cele mai interesante personaje secundare caruia ii presimt un rol cheie in filmele viitoare, si cel care face un Legamant de Moarte cu mama lui Draco, punandu-se astfel in slujba lui Voldemort. Nu e clar daca o face din credinta sau ca parte a unui plan mai elaborat de contraspionaj(!), cert e ca se achita foarte credibil de indatoriri.

Pe langa atmosfera superba, efectele speciale excelente si momentele de suspans bine realizate si dozate eficient, The Half-Blood Prince aduce in atentie personajul tanarului Tom Riddle (jucat de Hero Fiennes-Tiffin) oferind astfel o perspectiva un pic mai clara asupra celui ce avea sa devina Voldemort. In lipsa cartilor era absolut necesar un astfel de moment, practic nimeni nu stie nimic despre Lordul Intunecat decat ca e...intunecat si creepy si foarte periculos, etc. Acum mai stim ceva: era orfan, foarte siret si total detasat sentimental. Evident ca prietenii lui Harry nu lipsesc, Ron devine un adevarat afemeiat si ca urmare intra in tot felul de incurcaturi, Hermione s-a mai implinit, ca sa zic asa, si-si face cunoscute sentimentele pentru prima oara, iar ca noutate, sora lui Ron, Ginny intra in colimatorul baghetei lui Potter. Hagrid face si el act de prezenta plangand un paianjen gigant mort de batranete, Bellatrix (H. Bonham Carter) are cateva aparitii in care mai mult zboara sub forma de fum negru (deh, e Death Eater-ita) provocand distrugeri si antagonizandu-l pe Potter (doar il ucisese pe unchiul sau Sirius Black in filmul anterior). Scenele de climax au loc intr-o pestera acvatica si in turnul scolii implicand un twist care in prima faza m-a socat. "No waaay I said, just like LOTR!!"


Am incercat cat am putut sa nu divulg cine stie ce spoilere relatand doar niste generalitati ale plot-urilor cu care e aproape intesat acest film. Tin mortis sa precizez ca e un film facut indeosebi pentru big screen, nici nu se compara experienta vizuala din randul 4 al unei sali de cinema cu cea de acasa din fata unui monitor de 22". Am petrecut cateva ore bune zilele astea trecand prin trei filme anterioare ca sa reintru in universul magic de la Hogwarts si abia daca am fost putin "miscat". In sala de film insa am simtit cu adevarat ce inseamna o ameteala tipica unui joc de quiddich.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.