marți, 7 august 2018

Atelierul Ceau, Cineva!






Ceau, Cineva! - prima serie de întâlniri ale foarte tinerilor și foarte dornicilor posibili viitori profesioniști și specialiști din diverse departamente ale producției cinematografice, oaspeți și parteneri ai Ceau, Cinema! Atelierul a fost inițiat și coordonat de actorul Laurențiu Bănescu, cu ajutor de la Ioana Dorobanțu-Gordon (regizor). I-am întrebat pe tinerii din prima 'promoție' cum li s-a părut experiența.

Alexandra Măcean (23 ani)

Creativitatea, munca în echipă, curiozitatea, inițiativa, efervescența, voia bună, dinamica toate acestea sunt testate și confirmate în cadrul atelierului. Participarea la atelierul" CeauCineva!" este cel mai bun mod de a îți petrece câteva zile departe de toate gândurile muncii cotidiene, e un motiv foarte bune pentru a pune toate ideile în practica, de a folosi toate resursele pentru realizarea proiectului, de a canaliza întreaga energie pentru rezultatul final. "CeauCineva!" confirmă faptul că din joacă se pot naște proiecte faine. 



Lydia Tot (26 ani)

Atelierul de cinema a fost...mai degrabă un feeling. O înfrățire cu niște oameni faini, calzi, cu care împreună, timp de câteva zile (care au trecut mult prea repede) ne-am creeat propria noastră lume. Fiecare a venit cu ingredientele lui și a ieșit rețeta NOASTRĂ! O rețetă prin care am experimentat, ne-am jucat și toate astea, sub îndrumarea ARTISTULUI și OMULUI MAGIC, Laurențiu Banescu. 



Alexandra Savu (17 ani, București)

Inscrie-te la atelierul de film "Ceau, Cineva" daca vrei sa experimentezi o secventa din viata unui regizor dedicat. Doar cateva zile descrise de pasiune pentru cinematografie sunt necesare pentru a avea un "clear insight" in acest domeniu vast. La "Ceau, Cineva!" te alaturi unei echipe de tineri dornici sa exploreze misterele filmelor de pe marile ecrane. Mie personal, mi-a placut foarte mult sa lucrez cu oameni dint-un oras indepartat, sa-i cunosc si sa construim un pod comun intre ideile fiecaruia. Ne-am implicat toti in diverse laturi ale cinematografiei, de la scenaristica si scenografie la regie, editare, montare si chiar si actorie. Am putut sa parcurgem un drum initiatic si chiar sa ajungem sa avem un rezultat final de care suntem mandri si care sa ne incurajeze sa continuam sa lucram in acest domeniu mai tarziu. Pentru a reusi sa creezi un material artistic trebuie sa te dezbraci de toate inhibitiile sociale si sa descoperi cai nonconformiste prin care poti transmite un mesaj unei audiente nerabdatoare. Creativitatea spiritului tanar domina in acest atelier de film, pe care il recomand calduros oricui isi doreste sa afle "cum se face un film"! :)




Vlad Popa (21 ani)

Atelierul de film "CeauCineva!" poate fi unul dintre cele mai benefice lucruri pentru tinerii cinefili bănățeni la început de drum. Pentru mine a reprezentat un mod foarte inedit de a-ți dezvolta şi testa creativitatea împreună cu alte persoane la fel de entuziasmate ca mine. Atelierul este cel mai bun prilej de a afla cu adevarat "Cum se fac filmele?". Pornind de la o simplă idee pană la un produs final cu substanță, acest "drum inițiatic" in formă de joacă propus de festivalul Ceau Cinema te provoacă să ieşi din zona ta de confort şi să reuşesti să faci primii paşi în tainele cinematografiei. Alături de o echipă de oameni faini, vei avea posibilitatea de a-ți însuşi fiecare "rol" cheie din spatele unui film: de la regizor, scenarist, operator cameră, film editor, location scouter, inginer sunet până la însuşirea personajelor poveştii, ca actor. Prin această joacă vei dezvolta un spirit aparte de teamwork (după parerea mea, un skill fundamental în cinematografie), pe care doar la "Ceau" l-am regăsit. Un spirit dornic să facă film :). Toate aceste etape le-am parcurs alături de un om special, Laurențiu Bănescu. Recomand cu căldură atelierul "CeauCineva!" atât tinerilor care aspiră la un viitor în domeniu, cât şi amatorilor de film dornici de o experiență aparte.


Să (re)vedeți și rezultatul muncii acestor tineri, îndrumați de Ioana Dorobanțu-Gordon și Lau Bănescu. Ideea a fost discutată joi, filmată vineri și sâmbătă, montată de sâmbătă până marți... c-așa se fac cineaștii frați! Un mockumentary (vizionați aici) marca "Ceau, Cinema!" 2018, care a fost proiectat deja pe un mare ecran, la Școala de Vară "Artă-n Casă" de la Socolari.



                             (design afiș: Amandine Bănescu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.