marți, 5 decembrie 2017

Portughezi din Soho la Timișoara


Pentru că suntem parteneri de cursă lungă cu Lectoratul de limbă portugheză la Timișoara, anunțăm cu bucurie că poposește și la noi festivalul de film de scurtmetraj NY Portuguese Short Film Festival. Este un festival itinerant (realizat de Arte Institute din New York), care promovează cinematografia portugheză și noua generație de regizori portughezi. 6 și 7 decembrie, ora 18:00, Aula Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran", intrare liberă, subtitrare în română și engleză.

 Instalarea fricii” (TO: Instalação do medo), în regia lui Ricardo Leite, o adaptare îndrăzneață după romanul omonim semnat de scriitorul portughez Rui Zink, „Dulgherul”(TO: O entalhador), de João Vasco, un documentar emoționant despre uitare și transformare, „A fost odată un fir”(TO: Foi o fio), de Patrícia Figueiredo, o pildă ingenioasă despre conexiuni realizată sub formă de animație sunt doar câteva dintre cele 11 scurtmetraje pe care le veți regăsi în program.

Pentru ediția din 2017, scurtmetrajele au fost supuse aprecierii unui juriu ce reprezintă lumea cinematografiei portugheze, braziliene și americane, respectiv: Marcio Miranda Perez (coordonator al Festivalului de Scurtmetraje din São Paulo), Don Cato (regizor) și Ruben Alves (actor).

Programul include și un film documentar în regia Anei Miranda, despre comunitatea de portughezi din cartierul newyorkez Soho, sosită în Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial.



Despre scurte, pe lung:

Carga

Într-un mic sat pescăresc, doi copii joacă un rol activ în traficul de substanțe ilegale. Atunci când cel mai mare dintre cei doi pregătește un plan de evadare, cel mic trebuie să se confrunte cu greutățile pe care le are de dus cel lăsat în urmă.
Regizor: Luís Campos
Fic
țiune | 14′

The Wood Carver//O Entalhador//Dulgherul

Construit după cutremurul din 1531, Bairro Alto este unul dintre cartierele cele mai autentice ale Lisabonei. Pe lângă viața de noapte, o constantă a cartierului, a înflorit la rândul său și comerțul traditional, care amintește de viața la sat care se ascunde în metropolă. Noi legi dictează, însă, nu doar închiderea atelierelor și a micilor afaceri, ci și închierea unor capitole de viață.
Regizor: João Vasco
Documentar | 10′

The Fear Installation//Instalação do medo//Instalarea fricii

Femeia deschide ușa de la intrare. Doi domni o salută spunându-i: „Bună ziua, stimată doamnă, am venit să instalăm frica.”
Regizor: Ricardo Leite
Ficțiune | 14

Tu

„Tu” este o poveste de dragoste care se înfiripă într-un moment nepotrivit, într-un moment în care să te îndrăgostești e puțin probabil, însă tocmai să te îndrăgostești e poate singura modalitate prin care poți să îți reiei viața.
Regizor: Hugo Pinto
Ficțiune | 11′

Once Upon a Thread//Foi o fiu//A fost odată un fir

Doamna din fir tors, bătrâna care își petrece zilele uitându-se pe fereastră și vânzătoarea de haine date uitării sunt legate printr-un fir. Cele trei femei torc viețile altor personaje și soarta inevitabilă a femeii care își duce soțul în spate.
Regizor: Patrícia Figueiredo
Animație | 5′

Room in Lisbon//Quarto em Lisboa//Cameră în Lisabona

Maria a locuit dintotdeauna singură. Într-o zi este nevoită să-și închirieze propria camera unei studente care urmează să locuiască în Lisabona. Însă faptul că trebuie să își ducă existența alături de altcineva nu face altceva decât să-i accentueze sentimentul de singurătate.
Regizor: Francisco Carvalho
Ficțiune| 15′

Alvanéu

ALVANÉU este un reportaj care urmărește schimbarea, descoperirea și transformarea orașului Estarreja și a comunității sale în 15 zile. 15 zile de zâmbete, stres, muzică, vopsea, multă vopsea, dans, mâncare fantastică, natură și multe altele.
Regizor: André C. Santos
Documentar | 7′

Manuel

Numele lui este Manuel. Are 71 de ani. Este văduv. De meserie tâmplar și proprietar al unei plantații de cafea din Roça Monte Café (São Tomé și Príncipe). Pământ unde crește orice, fără să ceară vreo permisiune. Ne spune o poveste excepțională despre o țară care a uitat cum era atunci când producea cafea. Manuel face parte dintre puținii oameni care încă mai produc cafea în São Tomé și Príncipe.
Regizor: Bruno Carnide
Documentar | 7′

The Amazing Ordinary Man

Într-un oraș plin de supereroi, un om obișnuit încearcă să treacă peste moartea soției sale. Atunci când viața unui copil este în pericol, îl întrece pe unul dintre eroii orașului ca să îl salveze pec el mic.
Regizor: Paulo Portugal
Animație | 4′

Ribbon Tooth

O tânără femeie se luptă cu un blocaj al ideilor pe măsură ce e forțată să dea piept cu natura onirică paradoxală a propriei existențe. După o perioadă de angoasă reușește să depășească barierele care separă lumea interioară de cea exterioară în speranța că va reuși să găsească ceea ce caută cu adevărat.
Regizor: Sara Gouveia
Videoclip | 5′

A Long Day//Um dia longo//O zi lungă

Cea mai lungă zi din scurta viață a micului John a fost ziua în care a aflat că a murit bunicul său. A fost o zi pe care nu o va uita. Aceasta este povestea felului în care un băiat de 8 ani interpretează moartea uneia dintre cele mai importante persoane din viața sa. João are parte de compania și înțelegerea tinerei Louise, pentru care această zi este la fel de stranie și de lungă.
Regizor: Sérgio Graciano
Ficțiune | 16′


Portughezi din Soho
Documentarul „Portughezi din Soho – Istoria care a schimbat geografia”, de Ana Miranda, spune povestea emigranților portughezi care au ajuns în SoHo după cel de-al Doilea Război Mondial. Documentarul ne dezvăluie istoria acestui cartier situat chiar în inima Manhattan-ului și a orașului New York. Coloana sonoră a filmului poartă semnătura artistei Rita RedShoes, iar scriitorul José Luís Peixoto este autorul și naratorul replicilor din film.

Regizor: Ana Miranda
Documentar | 60’

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.