vineri, 30 septembrie 2016

Trailerul zilei: Aliyah Dada



La proba tehnică de alaltăieri, Aliyah Dada se vedea lacrimă și se auzea cristal. Spațiul de proiecție este pe cât de inedit, pe atât de potrivit. Sunt peste 40 de locuri la Startup Hub, în clădirea E  a City Business Centre (Piața 700), etajul I. Dacă nu știți exact locul, colajele din film vă vor arăta drumul. Zece planșe în stil dada, care apar și în film, au fost trimise de Oana Giurgiu și vor fi expuse la City Business Centre.  Nici că se putea o contribuție mai 'dada' la Noaptea Albă a Galeriilor la Timișoara. Și dacă tot e cu artă, tată!, atunci veți găsi la fațaa locului și afișe originale semnate de Sorina Vazelina pentru Ceau, Cinema! precum și tricourile ofițiale și explozive ale festivalului. Veniți, da?  Azi, de la 20h, intrare liberă.


Istoria contorsionată a României, datorată poziției sale geografice, dobândirea sau pierderea unor teritorii, supunerea față de o putere sau alta și, deci, aderarea la ideologiile impuse de acestea, și-a pus determinant amprenta asupra relațiilor cu evreii. De la o ură crescândă la finalul secolului al XIX-lea, care a culminat cu Holocaustul, până la participarea activă a populației evreiești la construirea societații comuniste și ocuparea unor poziții importante la vârfurile ierarhiei de stat, care avea să se răstoarne în scurt timp și să se transforme într-o vânătoare de sioniști, s-a ajuns ca aproape toată comunitatea evreiască să caute să părăsească România, cei mai mulți fiind vânduți la propriu noului stat Israel. Este o poveste de “dragoste și ură” – două părți incapabile să trăiască împreună, dar și nostalgice după despărțire.

Aliyah DaDa este o incursiune personală, bine documentată a autoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală, dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric mare cu interviuri, amintiri și istorii individuale.

Filmul urmărește emigrația evreilor din România către Palestina, surprinzând și relațiile acestora cu românii, în cei peste 130 de ani scurși de când primii evrei au luat drumul Palestinei. Contextul în care s-au desfășurat aceste valuri de emigrație va revela adevărata istorie a României și a Europei de Est, precum și cea a nașterii statului Israel. Filmul abordează subiecte delicate pentru istoria țării noastre și a comunității evreiești, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România. Documentarul a fost bine primit de critică și de public la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, în toamna anului trecut, când a avut premiera mondială iar anul acesta a luat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.

Mulțumim Oanei Giurgiu și Libra Film, precum și Anei Kun pentru invitație.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.