marți, 31 mai 2011

3 zile pana la TIFF

A zecea editie a celui mai important festival de film din tara asta e gata sa-si deschida salile si sa porneasca proiectoare pentru cele peste 200 de filme lungi sau scurte introduse in program. Intre 3-12 iunie Clujul va fi un imens videodrom, cu o multime de invitati speciali si cinemaniaci alergand dintr-o sala in alta, de la o premiera la alta sau, de ce nu, de la o petrecere la alta, in stilul obisnuit la astfel de evenimente. Daca stelele se aliniaza asa cum trebuie, Marele Ecran va fi si el pe-acolo, in vizita de lucru si in efectiv complet. 

Despre filmele din competitie
"directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, promite o selecţie echilibrată, eclectică: filme de gen (o comedie: King's Road; două thriller-uri: No Return si The Silence), dar şi filme care sfidează orice clasificare, veritabile OZN-uri cinematografice (A Useful Life şi The Untitled Kartik Krishnan Project); filme realizate cu buget confortabil, dar şi filme regizate în regim de gherilă, cu microbugete (The Imperialists are Still Alive!); filme inovatoare, temerare, atât prin conţinut, cât şi prin formă (She-Monkeys, respectiv Innocent Saturday). Nu în ultimul rând, filme intimiste care microscopează destine individuale aflate în situaţii limită (The Flood, Oxygen, Volcano, Principii de viaţă) - această descriere aplicîndu-se, mai mult sau mai puţin frontal, tuturor celor 12 aflate în acest an în competiţia TIFF-ului."

 Alte filme de senzatie se recomanda a fi: In a Better World, Beyond, Rabbit Hole, La Vida de los Peces, Poetry, Balada Triste de Trompeta, Another Year, Somewhere, Incendies etc.
O curiozitate personala deosebita am pentru cele doua documentare-eveniment: Pina lui Wim Wenders si Cave of Forgotten Dreams al lui Werner Herzog. Ambele 3D. Tot Herzog e inclus si in sectiunea 3x3 alaturi de Jaco van Dormael si Fernando Leon de Aranoa, fiecare cu cate 3 filme. Se face Focus pe filme din Belgia, Norvegia si Portugalia, s-au conturat sectiuni EducaTIFF si Tinerete Irosita bogate in filme "educative", exista si sectiuni pentru oameni 'deosebiti' (Umbre si Fara Limita), integrale Pierre Etaix si Lucian Pintilie si multe proiectii speciale in locuri inedite: P-ta Unirii, Marty Cafe, Manastur, Centrul Cultural Francez sau Casa Studetilor. Programul complet se gaseste pe site.

Impresia mea e ca TIFF-ul se vrea o experienta complexa care sa uneasca spectatorul nu doar cu filmul ci si cu muzica (AlternaTIFF) sau teatrul (vezi Autobahn) mascand in realitate un circuit turistic-cultural al Clujului. Ne declaram sedusi de oferta.

2 comentarii:

  1. e grozav ca au adus Never let me go, care nu a rulat in cinematografele din Cluj, daca imi aduc bine aminte.

    si apropo de sectiunea Umbre, eu nu vreau sa ratez I saw the devil (Akmareul Boatda) al regizorului Kim Jee-Woon, de la care am gustat horror-ul "A tale of two sisters" si "The Good, the Bad, the Weird".

    Ioan

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut deja I Saw the Devil si e un must, cum zici. De revazut si pe ecran mare.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.