luni, 25 octombrie 2010

The road to hell

DEVIL (2010)
rating: Brainwash


"Totul se întîmplă în lift".

Atît ştiam despre Demon (Devil). Plasarea acţiunii într-un ascensor blocat nu e nouă (a facut-o şi Gabriel Dorobanţu în Elevator, 2008). Nouă este identitatea unuia dintre pasageri, care vrea să-i ducă pe ceilalţi direct în infern. Filmul e "scornit de mintea lui Night Shyamalan" (care dupa The Sixth Sense "I see dead people" nu prea a mai facut chestii notabile).

Conform legendei narate din off, diavolul vine personal să colecteze anumite suflete. Dar nu e nevoie să existe Necuratul - oamenii sunt suficient de răi. Asta crede un ofiţer de poliţie (Chris Messina) după ce i-a fost ucisă familia într-un accident de maşină, iar vinovatul a lăsat în urmă doar un bilet: "Imi pare atat de rau". Acelaşi poliţist va fi chemat în clădirea cu pricina pentru a urmări neputincios pe camerele de supraveghere cum creşte stiva cu cadavre în liftul numărul "Şase". Ca sa ma exprim si eu in clisee, filmul nu e mindblowing dar nici nu iti insulta inteligenta. Desi replica diabolica de la sfirsit (Oh! si cat te doream) e prea in your face (atentie spoiler: twistul final e o combinatie de Constantine si Saw).

Tot dupa tipicul filmelor horror, se respectă formula "10 negri mititei" de eliminare a personajelor (fetele putin cunoscute ale actorilor sunt in avantajul peliculei). Suntem scutiţi însă de vederea execuţiilor. Ceea ce este o manieră elegantă de a creşte tensiunea şi de a primeni genul. Intenţiile inovatoare sunt observate chiar din genericul de început, în care tradiţionala panoramă aeriană a oraşului de sticlă este răsturnată cu capul în jos, ca pentru a intari sugestia ca traim intr-o lume sucita in care lucrarea Vrajmasului e tot mai evidenta, chiar si pe strada ta.

Apropo de strazi, mi-a plăcut mesajul con-textual al filmului cu privire "la asumarea raspunderii pentru faptele noastre". Il poti vedea si ca parte a unei campanii pentru cresterea responsabilitatii la volan, campanie care la noi ar trebui demarata ACUM, pe toate fronturile (nu stiu daca ati observat, dar se da un adevarat razboi pe drumurile patriei: in Romania mor zilnic Sase (!) oameni; ca o comparatie, in cei 7 ani de campanie in Irak, au murit aproximatix doi soldati pe zi).

Pe scurt: Demon e un horror sofisticat, care nu face risipa de hemoglobina dar ofera suficienti fiori cate sa te gandesti de doua ori inainte sa urci in lift (macar o saptamana de acum inainte). Trebuie precizat ca nu e o capodopera, aşa ca Let the right one in, al cărui remake american tocmai a fost lansat în regia lui Matt Reeves (Cloverfield). Pentru amatorii genului, sîmbătă (in ajunul Halloween) la Cinema City, e Maratonul Filmelor Horror. later edit: Iar pe 1 noiembrie, de Ziua Mortilor, se planuieste o procesiune zombie pe strazile orasului. The road to the cemetery.

6 comentarii:

  1. Ca tot ai adus vorba de Elevator, cum dam de filmul ala?

    RăspundețiȘtergere
  2. am asteptat cu nerabdare acest film, dar sambata cand a trebuit sa aleg am mers pe mana unui desen animat(iluzionistul). Oricum poate imi fac timp sa vad daca zici ca suntem scutiti de imaginea executilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. marian: wow, Iluzionistul? Adica animatia lui Chomet despre Tati? Norocosule. Ai ales bine.

    @richie: nu stiu, inca sunt in cautari.

    RăspundețiȘtergere
  4. da cel semant de Chomet. m-am indoit de alegere inainte de a incepe filmul, dar dupa vizionare mi-a dat seama ca am ales bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu ma intreb cum dam de liftul nostru...in cadere libera;)) ideea lu' nea shyamalan e indrazneata, pe langa cei 10 negre mititei ma duce cu gandul la the usual suspects si daca are cat de cat constructia unei asemenea incertitudini atunci il spal pe shyamalan de toate pacatele :)) amin

    RăspundețiȘtergere
  6. The road to the cemetery...
    http://ziuamortilor.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.