marți, 19 octombrie 2010

Exit Through The Gift Shop (2010)

'The first street-art disaster movie'

rating: Colectabil

Eram destul de nerabdator sa vad documentarul asta crezand ca va fi despre Banksy, faimosul pictor si artist graffiti care a marcat peretii Londrei cu o gramada de stenciluri revolutionare, dar apoi am realizat ca Banksy e mai degraba regizorul iar filmul e despre arta stradala in general si felul in care s-a vazut ea prin lentila lui Thierry Guetta. Exit Throgh The Gift Shop era filmul pe care trebuia sa-l faca Thierry dupa ce reusea sa puna un pic de sens in miile de casete filmate de el in lumea underground a 'anarhistilor plastici', pentru a spune povestea celor care din pasiune si cu talent au dat nastere celei mai puternice miscari contreculture de la punk incoace, street-art-ul. Spuneam ca trebuia sa-l faca pentru ca a si incercat dar tentativa lui a fost pur si simplu catalogata ca 'nevizionabila'. "Era o ora jumate de prezentare, un cosmar imposibil de urmarit, ca si cum cineva care suferea de un deficit de atentie ar fi scuturat o telecomanda trecand prin 900 de canale de televiziune." explica Banksy. Prin urmare artistul l-a indemnat in alta directie pe Thierry si s-a ocupat singur de montajul celor 10.000 de ore filmate de un individ realmente obsedat de arta stradala.

Thierry era un tip din LA cu o obsesie cronica, aceea de a filma totul, de a captura momentul si de a-l inchide pentru totdeauna intr-o caseta video. Cand varul sau a devenit un cunoscut artist de strada - Invader lipea mozaicuri cu personajele jocului Space Invaders - Thierry si-a descoperit vocatia, si anume sa-l urmareasca peste tot in periplurile nocturne, filmand tot ce facea. Normal ca odata intrat in lumea asta i-a cunoscut si pe alti artisti nocturni, filmand si documentand tot mai multe actiuni ale lor, in ideea ca graffiti-urile fiind ilegale erau si cam efemere, asa incat se impunea un fel de arhivar al lor. La un moment dat a auzit de un tip foarte misterios si retras pe nume Banksy, care facea senzatie in Londra si care vizita LA-ul in cautarea unui perete potrivit pentru faimosul lui sobolan. Thierry s-a oferit imediat sa-l ajute si astfel s-a nascut o ciudata prietenie. Obsesia si admiratia lui Thierry pentru arta lui Banksy l-a facut pe cel din urma sa-l accepte in cercul sau si sa-l aduca in Londra. Tot Banksy a fost cel care i-a atras atentia asupra rostului sau ca documentarist, dandu-i sa inteleaga ca ceea ce a adunat pe video ar fi valoros.



Acum, Banksy e un activist politic si un artist subversiv. El satirizeaza si critica societatea pentru valorile ei ciudate si e si un anti-capitalist declarat. Probabil ca documentarul asta e inca un manifest de-al sau in care atinge subiectul faimei uriase care l-a cuprins dupa expozitia din State, cand lucrarile sale au inceput sa fie licitate pe bani grei. Povestea acestui Thierry, care, dupa 'ratarea' ca regizor, s-a indreptat spre arta stradala devenind Mr. Brainwash, poate fi chiar ea o spalare de creier. Ipoteza ca el s-a folosit de experienta "furata" de la cei pe care i-a insotit ca sa-si dea frau liber propriei sale libertati de expresie, devenind un artist consacrat, e cam greu de crezut. Tipul a sarit un numar de etape si, constient ca in America e posibil totul, a investit tot ce avea intr-un studio, a angajat oameni care sa-i realizeze cele mai nastrusnice idei si si-a organizat o expozitie dupa care a devenit milionar. Exista indoieli justificate ca totul ar fi doar inca o farsa a lui Banksy la adresa consumatorilor in masa de street-art, dar nimic nu-i sigur. Oricum documentarul e ceva extraordinar. Iar daca speculatiile alea se confirma, e chiar genial.


Trailer

2 comentarii:

  1. interesanta treaba, "urmarirea" asta imi aduce aminte de atat de amuzantul The Horribly Slow Murderer with the Extremely Inefficient Weapon :)) dar n-au nici o legatura mai mult ca sigur :D

    RăspundețiȘtergere
  2. aaa... nu Thierry asta nu era atat de reziliant. Si nu omora pe nimeni, din contra, oferea imortalitatea!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.