vineri, 10 iulie 2009

Man On Wire (2008)

rating: Colectable

E destul de greu sa nu fii impresionat atunci cand oameni extraordinari fac lucruri extraordinare si la fel de greu e sa nu fii entuziasmat cand afli despre un film care prezinta povestea unor asemenea oameni. Mai ales cand un astfel de film castiga Oscarul pentru documentar in 2009. Man on wire e povestea lui Philippe Petit, un acrobat francez care pe 7 august 1974 a patruns in Turnurile Gemene din New York, a urcat pe acoperis, a intins un cablu de otel intre ele si a mers pe sarma 45 de minute deasupra lumii. Aceasta nu a fost o cascadorie, nu au existat duble, nu au existat plase de siguranta, era o lovitura artistica, un "atac" asupra celor doua varfuri, Petit cucerind cele mai inalte cladiri din lume cu inventivitatea si talentul sau dupa care pur si simplu si-a dansat pe sarma fericirea.

Desi e un documentar bazat pe cartea biografica a lui Philippe Petit, filmul are ingredientele unui film de actiune cu final stiut. E foarte interesant de urmarit evolutia lui Petit ca acrobat la mare inaltime, antrenamentul sau pe Catedrala Notre Damme sau turnurile podului din Sydney, mici pietre de incercare in drumul sau spre ascensiunea finala. Petit marturiseste ca inca de la punerea temeliei WTC a visat ca o data si-o data sa le traverseze. Cucerirea nu s-a realizat insa cat ai bate din palme. Au fost luni si luni de pregatiri, de supraveghere in stil detectivistic, de furisari si infiltrari care le-au permis sa urce pana in varf si sa masoare, pozeze, filmeze si analizeze locul faptei. Era o sansa unica in viata si trebuia executata perfect.

In dupa-amiaza de 6 august 1974 Petit si prietenii lui au intrat in cele doua turnuri folosind legitimatii false de muncitori ca sa treaca de securitate, au urcat cu lifturi de marfa pana la ultimele etaje si s-au ascuns. Au petrecut ore indelungate aproape imobilizati pentru a nu atrage atentia gardienilor ce patrulau zona, apoi, odata cu caderea noptii s-au pus pe treaba. Patru oameni au intins toata noaptea 200 de kg de cablu de otel legand cele doua turnuri intre ele, iar in zori, in ceata diminetii, Philippe Petit si-a tinut respiratia si a urcat pe sarma. Cand a scapat de emotia primilor pasi si de tatonarea terenului, a zambit si in 45 de minute a traversat de 8 ori distanta ce separa cele doua turnuri gemene. Era la 417 m deasupra strazii iar lumea privea inmarmurita. E dificil de inteles motivatia unui astfel de gest, majoritatea ne gandim doar la faptul ca tipul asta si-a pus inutil viata in pericol, dar cred ca daca ascultam cu atentie conceptia lui despre viata aflam ca ea e destul de diferita de cea a omului obisnuit: "To me, it's really so simple, that life should be lived on the edge. You have to exercise rebellion. To refuse to tape yourself to the rules, to refuse your own success, to refuse to repeat yourself, to see every day, every year, every idea as a true challenge. Then you will live your life on the tightrope."


Un om extraordinar nu poate fi judecat dupa criterii obisnuite. E intr-o cu totul alta liga. Unii oameni simt nevoia sa scrie, altii sa cante iar altii sa picteze. Petit simtea nevoia sa mearga pe sarma. Iar cand a vazut turnurile a simtit ca au fost construite doar pentru el si reprezentatia sa sa. Iar atunci si-a spus: "If I die, what a beautiful death!" N-a fost sa moara asa ca acum avem un film foarte frumos despre depasirea limitelor si implinirea viselor.


Trailer.

Un comentariu:

  1. Extraordinar curajul acestui Philippe Petit!
    Uite, inca un gand pe care nu stiam daca sa il scriu sau nu... Sa speram ca nu va avea parte de o moarte cel putin silly ca cea a lui Steve Irwin.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.