marți, 12 iulie 2016

Filme Bănățene la Ceau, Cinema!

Bună și recolta 2016 de producții ale cineaștilor din zonă (Arad- Timișoara) sau în care sunt implicați "bănățeni". 5 scurtmetraje, în ordinea de mai jos, prezentate sâmbătă, 16 iulie, ora 18.00 la Casa Artelor și seara, de la 22.00, în reluare la Rhetoric.






WITHIN THE LUDIC OCEAN
(r. Daniel Dorobanțu, 3 min.)

Un omagiu jucăuș la Fehérlófia, unica și uimitoarea capodoperă a animației maghiare. Daniel Dorobanțu (fondatorul Thy Veils) mai semnează o lucrare video în festival: scurtmetrajul TIMESHARDS pe care puteți visa/ zbura vineri, 15 iulie, de la 21.45 la Grădina de Vară.




LIBELULA

(r. Mimi Sălăjan & Adelina Bulibașa, 18’)

O călătorie în miezul unui bloc de locuințe obișnuit ce ilustrează felul în care se simte viața într-un apartament micuț, relatată de administratorul cladirii. Traiul simplu, rutina, trecutul, prezentul, poate chiar viitorul, toate ilustrate vizual si auditiv în mai puțin de 15 minute. Un film despre oameni obisnuiți și viețile lor obișnuite. A fost prezentat de colegul nostru Ionuț Mareș la Independent Days în Karlsruhe. Cei doi autori din Arad vor fi prezenți la proiecție.





WHITE IS THE NEW WHITE
(r. Mihnea Rareș Hanțiu, 24')


Arad. Fosta fabrică de textile, Teba. Aici, posibilitatea unui spațiu alternativ pentru artă este discutată de regizorul filmului și, în general, de un grup tânăr de inițiativă ce crează evenimente culturale independente, grup din care și regizorul face parte. O căutare personală și, totuși, general valabilă. Conștientizarea nevoii de a avea un spațiu în care energia creativă să se poată materializa liber. Un spațiu industrial cu potențial de reconversie, de dezvoltare, de încurajare a expresiei artistice. White Is the New White este un mini-documentar prospectiv - și chiar introspectiv - mai mult decât o retrospectivă a evenimentelor care au condus la acest moment de cumpănă; este un prezent continuu, ce discută potențialul de transformare al unui astfel de spațiu, precum și modul în care fiecare dintre noi poate deveni declanșatorul schimbării pe care ne dorim să o vedem. Parte din echipa filmului va fi prezentă la proiecție.

Absolvent UNATC Bucureşti, Rareş Hanţiu a regizat alte patru scurtmetraje de ficţiune – Zmeul (2010), tHIS iS nOT a bANANA (2013), Cabina (2015), Acesta este Petru (2016) şi mai multe video-uri experimentale. În acelaşi timp, interesul său pentru arta cinematografică se îmbină cu cel pentru regia de teatru (Splitter - spectacol de teatru/multimedia - și Mai întâi te naşti, în regia lui Attila Bordas). Rareş Hanţiu este și membru fondator al CitiZenit (citizenit.ro), ONG implicat în promovarea filmului, proiecte culturale, și proiecte de regenerare urbană prin cultură, precum şi unul dintre contributorii editoriali pentru FilmSense (filmsense.eu), platformă online dedicată filmului şi cinematografului românesc şi internaţional (cronică şi critică de film, jurnal de festival, galerii foto, interviuri etc).

producție: Anda Ionescu
imagine: Marius M. Bogdan
muzica: Danaga
mixaj sunet: Vlad Voinescu





( ) 

(r. Mihai Surdea, 6’)

Despre capacitatea sau, mai degrabă incapacitatea de a împărtăși, în timpul vieții noastre, povara nerostită de gândurilor, a unui trecut ce ne apasă, în principal din cauza barierelor interne, precum și datorită închistării, a izolării și indiferenței manifestate de cei din jur. Într-un prezent plin de expresii și cuvinte lipsite de conținut, comunicarea este totuși cel mai important mod de a depăși momentele dificile din viața noastră, fiind cunoscute efectele negative, chiar distructive, cauzate de lipsa de dialog, de inabilitatea de a fi văzuți și percepuți așa cum sîntem. Cu actrița Ioana Bugarin, prima actriță româncă admisă la Royal Academy of Dramatic Art (RADA). Filmul experimenatal a fost prezent și în selecția națională a festivalului Timishort (2015). Merită văzut măcar pentru un titlu straniu într-o cinematografie obișnuită cu titluri kilometrice. Autorul va fi prezent la discuția cu publicul.




NOIEMBRIE
(r. Ioachim Stroe, 20')

Dupa o lungă absență, Vlad se întoarce în țară și încearcă să recupereze din timpul pierdut față de fiul său Max. Așa că îl scoate în Orășelul Copiilor. Foarte repede, problemele relației lor ies la suprafață și această zi de weekend se dovedește a fi mult mai complicată decat anticipase Vlad. 

Echipa filmului spune tot:

Ioachim Stroe – producător, editor, scenarist și regizor.

A lucrat ca editor la filme ca Aurora (Cristi Puiu), Dincolo de calea ferată (Cătălin Mitulescu), Cinema, mon amour (Alexandru Belc), Rețeaua (Claudiu Mitcu). Este primul său film în calitate de regizor și scenarist.

Imagine: Andrei Butică (Poziția copilului, Acasă la tata, Câini).

Scenografie: Mălina Ionescu (Poziția copilului, Domestic, Doua lozuri)

Claudiu Mitcu – producător (regizor al documentarelor Rețeaua, Maria, Noi Doi)

Unde-s 'bănățenii' de aici? În rolul principal: Ovidiu Mihăiță (teatrul Auăleu).

Toți autorii (fiind independenți) sunt candidați la trofeul pentru film de debut/independent în valoare  de 500 de euro oferit de Vitas România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.