marți, 13 martie 2018

Cinecultura 9




6 zile, 14 filme, 11 limbi. Aula Magna a Universităii de Vest găzduiește din nou CINECULTURA, a noua ediție a festivalului de film organizat de lectori români și străini, cu sprijinul studenților voluntari

Trecem peste prima zi a festivalului, care s-a deschis ieri cu Vara s-a sfârșit, regizată de Radu Potcoavă. Azi, 13 martie, de la 18.00, vine comedia italiană Scusate se esisto. Filmul german Tschick, de la 20.00 a fost regizat de Fatih Akin și este o adaptare a celebrului roman despre doi adolescenți care pornesc prin lume într-o mașină furată. Cu suișuri și coborâșuri în carieră, totuși turco-germanul parcă nu e de ocolit. 

Primul film de miercuri, 14 martie, de la ora 18.00 poartă spectatorii în Angola anilor ’60. Filmul lui Zézé Gamboa, O grande Kilapy, urmărește via a tânărului „bon vivant” Joãozinho, care trăiește la limita legii și a acceptabilității morale, în pofida societății dominate de rasism și prejudecăți. Polina, danser sa vie, de la 20.00, desface ițele unei alte povești de viață: o balerină ambițioasă din Rusia emigrează în Franța, căutând gustul succesului.

Joi, 15 martie, filmul austriac Gruber geht de la 18.00 este adaptarea regizoarei Marie Kreutzer a unui roman despre un businessman egocentric, diagnosticat cu cancer. Totul e bine când se termină cu... A mãe é que sabe, o comedie portugheză din care nu lipsesc condimentele puternice: conflictul între generații, încurcăturile cotidiene și reuniunea de familie.

Maratonul cinematografic de vineri, 16, începe la 17.30 cu producția sârbească Santa Maria Della Salute. Filmul e o călătorie în anii romantismului și spune povestea iubirii deloc clișeice dintre faimosul poet sârb Laza Kostić și o tânără de nouăsprezece ani. Backgroundul filmului

spaniol de la 20.00 Felices 140 este tot un soi de reuniune. Petrecerea cotește însă imprevizibil când invitații află ceva de neignorat: gazda a câștigat recent la loterie.


Ziua de sâmbătă este o materializare a colaborării dintre Cinecultura și BEAST. Festivalul din Portugalia a fost fondat de un timișorean și are ca scop prezentarea filmului est-european în Portugalia. Așadar, în cadrul festivalului Cinecultura vor fi difuzate cinci documentare,
selectate din secțiunea EAST DOC a ediției de anul trecut a festivalului BEAST. 

Filmele vor fi prezentate în limba de origine, cu subtitrări în engleză sau românăIntrarea este, ca în ceilalți ani, gratuită.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.