joi, 12 iulie 2018

Omagiu Spectatorului Iubit


În prefața cărții colective „Și eu am trăit în comunism” (Humanitas, 2015), editoarea Ioana Pîrvulescu scria: „Nu există vaccin împotriva molimelor istorice. Ar fi foarte simplu ca, încă de la o vârstă fragedă, părinții să-și vaccineze obligatoriu copiii împotriva fascismului, comunismului și a oricărei alte boli mortale care a făcut ravagii de-a lungul timpului. Singurul vaccin împotriva molimelor istorice rămâne cartea”. Și, am adăuga noi, filmul. 

Un asemenea vaccin a fost Reconstituirea. Inspirat de un caz real petrecut în anii 50 pe malul Timișului și filmat de Lucian Pintilie în vara anului 1968, filmul este recuperat în programul nostru după fix 50 de ani. În Timișoara a apucat să ruleze la Cinema Studio, cu sala arhiplină. Cozile la bilete se întindeau până departe. După două zile l-au interzis. Regimul nu putea suporta un asemenea strigăt de libertate. 

Nu în spiritul Reconstituiriitrebuie scris şi creat filme. Sunt de acord să criticăm serios, dar să prezentăm poporul aşa cum este el. (…) Filmul trebuie să aibă o anumită orientare”,spunea „criticul de film” Nicolae Ceaușescu prin 1971. 

Deci care-i faza cu comunismul? De ce am ales pentru ediția a cincea această „orientare” tematică de tristă amintire? În niciun caz din nostalgie. Asemeni unui vaccin, vrem să declanșăm producția de anticorpi la gripa totalitară care ne încearcă, la virusul Partidului Unic de care n-am scăpat, la microbul liderului unic. 

Dincolo de imunizare, am pornit ca în fiecare an de la conținut. Reputatul cineast Andrei Ujică se întoarce în orașul său natal cu trilogia despre sfârșitului comunismului. Punem focusul și pe opera altui important documentarist timișorean: Florin Iepan. 

Întoarcerile în timp sunt contrabalansate cu 17 premiere de filme europene foarte noi. Care nu sunt pe torenți. La doi ani după Două lozuri, Paul Negoescu se întoarce la Ceau, Cinema! cu proaspăta comedie Povestea unui pierde-vară. Revine în selecţie și Monica Lăzurean-Gorgan cu Dacii liberi, documentarul ei (şi al lui Andrei Gorgan) despre dacopați. 

Pentru cei care nu duc așa mult doc, dăm thrillere care-ți taie respirația -The Guilty şi Banditul Whisky. Deși, fie vorba între noi, veritabil thriller este și documentarul Procesul, de Claudiu Mitcu şi lleana Bîrsan. „Filmele de la sârbi” sunt acum despre tumultoasa viață de noapte din Belgrad - Afterparty s-a filmat și la Timișoara, iar o parte din echipă se va întâlni cu publicul. 

Apropo de invitați, regizorul Răzvan Georgescu a fost prezent la a doua și a treia ediție. La a patra nu a mai putut ajunge, pentru că a plecat dintre noi. Marele Premiu Ceau, Cinema! îi va purta numele începând cu acest an (onorează-i și tu memoria la proiecția specială Testimonial). 

În încheiere, ținem să subliniem că, la „Cincinalul” din 2018, aducem un omagiu spectatorului iubit. Și lubeniță de Gottlob. Vino la filme și ajută-ne să facem o ediție de veselă amintire.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.