vineri, 15 aprilie 2016

Newman!


Apariţia lui Wayne Knight (a.k.a Newman din serialul Seinfeld) e doar una dintre surprizele savuroase pe care le rezervă ultimul film al fraţilor Coen: Hail, Caesar! Printre altele se numără Frances McDormand, Ralph Fiennes şi Tilda Swinton (la pătrat) în nişte roluri episodice absolut memorabile şi picante. Plus viniete din filosofia Şcolii de la Frankfurt puse pe tavă de Herbert Marcuse. 

Mereu la intersecţia dintre un umor grosier, de circ, replici intelectualiste de mare fineţe şi profunzimi filosofice privind viaţa în capitalism, Hail, Caesar! aruncă o privire în culisele unui mare studio hollywoodian al anilor '50. Mai exact, printre micile trucuri aproape magice pe care producătorul Eddie Mannix (Josh Brolin) le face pentru a ţine sus faţa starurilor şi a da publicului exact atâta circ de cât are nevoie pentru a fi motivat să plătească biletul de intrare în sala de cinema. 

Un pic nostalgic, un pic caricatural şi mai ales foarte ironic, atingând în râs subiecte de o nebănuită complexitate, filmul reconfirmă stilul de autor al fraţilor Coen. Cu straturi multe şi dense, glazură înaltă şi o cireaşă grasă pe tort, cu numele George Clooney gravat  frumos pe ea.  


3 comentarii:

  1. Când am fost la cinema să văd filmul, aşa cum ar fi frumos să mergem să vedem toate filmele bune, am scris la mine pe perete referitor la faptul că mulţi au intrat fără să aibă habar la ce intră: "Hail, Caesar!!! Unt pe pâine pentru cinefili!!
    Cum să vii la aşa un film cu un copil de 10-11 ani??? Trebuia să ştii măcar cine a fost D.I. Suchianu ca să te bucuri de fiecare minuţel din film :)))) Plus cine au fost Gene Kelly, Hedda Hopper, Esther Williams şi alte zeci de actori de care unii nici măcar nu au auzit, d-apăi să le vadă filmele, ca mine !!! "

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu tine, Delia. E un film plin de surprize faine pentru cinefili. Si pentru cititorii de filosofie, teorie critica etc. Dar ce imi place e ca fratii Coen au ceva de oferit si celor care se duc (more or less) tabula rasa in sala de cinema, adica fara cultura cinematografica in spate. Cine are chef sa citeasca in subtext si sa faca legaturile, n-are decat. Cine nu, sta doar pentru circ. Ceea ce nu-i rau, pana la urma :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Din păcate la noi la Arad, rând pe rând au cam ieşit din sală cei care intraseră să-i vadă pe Clooney şi pe Channing Tatum :(((

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.